Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Najlepsze desery dla kawoszy

Kawa to napój, którego wyjątkowy smak i niepowtarzalny aromat cenione są już od wieków. Także teraz większość z nas nie wyobraża sobie dobrego rozpoczęcia dnia bez kubka ulubionej kawy. Może ona jednak służyć do czegoś więcej niż tylko do picia…

 

Kawa jest składnikiem najróżniejszych ciast, ciasteczek, tortów i innych deserów. Wspaniale podkreśla ich smak i nadaje im niezwykłego charakteru.

Nawet te osoby, które na co dzień nie mają w zwyczaju pić kawy, bardzo chętnie sięgają po kawowe przekąski. Jeśli kochamy kawę, bez wątpienia i z największą przyjemnością zdecydujemy się na wypróbowanie poniższych przepisów!

Deser kawowo-jogurtowy

Deser ten idealnie nadaje się zarówno na poczęstunek w rodzinnym gronie, jak i na większe przyjęcia, ponieważ świetnie się prezentuje. Z poniższych składników można przygotować 5-6 porcji deseru, w zależności od wielkości szklanek. Samo przygotowanie nie powinno zająć więcej niż pół godziny. Szybko, tanio i smacznie!

Składniki:

  • 4,5 łyżeczki żelatyny
  • 60 dag jogurtu naturalnego
  • 4-5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 6 łyżeczek cukru
  • 15 dag kruchych ciasteczek

Do 1/3 szklanki wrzątku dodajemy kawę rozpuszczalną oraz 3 łyżeczki cukru. Rozpuszczamy żelatynę w niedużej ilości wody, dodajemy resztę cukru i ¾ szklanki wrzątku. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Przekładamy jogurt do naczynia, dodajemy do niego połowę żelatyny (dopiero kiedy zacznie tężeć) i mieszamy. Resztę żelatyny dodajemy do kawy. Dzielimy jogurt wymieszany z żelatyną na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kawę wymieszaną z żelatyną. Wkładamy naczynia do lodówki, aby masa nieco stężała. Następnie wykładamy masę do przezroczystych szklanek czy pucharków w kolejności: miała masa, warstwa pokruszonych ciasteczek, masa kawowa, znowu biała masa i tak do zużycia składników. Ostatnia warstwa powinna być zakończona masą, którą możemy dodatkowo udekorować kakao, wiórkami czekoladowymi czy inną posypką, którą lubimy.

Deser czekoladowo-kawowy

Jest to wyjątkowo delikatny deser, który w dodatku bardzo szybko się przygotowuje. Zrobienie 3-4 porcji zajmie nam nie więcej niż 15 minut!

Składniki:

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 szklanki mleka
  • 2 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki cukru
  • pokruszona czekolada

Przygotowanie deseru rozpoczynamy od pokruszenia czekolady i wyłożenia nią dna szklanek/pucharków. Rozpuszczamy żelatynę w trzech łyżkach mleka. Gotujemy pozostałe mleko. Dodajemy do niego cukier, kawę i rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy do rozpuszczenia składników. Odstawiamy do wystudzenia. Przekładamy do szklanek i chłodzimy w lodówce. Gdy deser będzie już całkowicie zimny, dekorujemy wierzch w dowolny sposób.

Kawowe naleśniczki

Do naleśników przylgnęła łatka typowo śniadaniowego dania. Coś w tym jest, bo o poranku sprawdzają się doskonale, ale można z nich stworzyć interesujący deser, który następnie podamy o dowolnej porze dnia!

Składniki:

Ciasto:

  • 25 dag mąki
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 5 dag kakao
  • 1 łyżka oleju

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • serek waniliowy
  • owoce do dekoracji

Miksujemy dokładnie wszystkie składniki na ciasto aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Smażymy naleśniki na niedużej, rozgrzanej patelni. Gotowe naleśniki smarujemy serkiem waniliowym, zwijamy i dekorujemy owocami. Świetnie sprawdzą się jeżyny, maliny, poziomki czy borówki – można je razem wymieszać, aby było bardziej kolorowo.

Bezy kawowe z orzechami

Któż z nas nie lubi tych ciasteczek? Bezy są wspaniałym dodatkiem do kawy, mogą posłużyć jako dekoracja do rozmaitych ciast i tortów. Proponowany przepis na bezy kawowe z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom kawy!

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 4 sztuki białka
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • szczypta soli
  • 5 sztuk orzechów włoskich

Obieramy orzechy, siekamy drobno i prażymy przez chwilę w piekarniku bądź na rozgrzanej patelni. Robimy kawę w połowie szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Ubijamy białka na sztywno, po czym stopniowo dodajemy cukier. Wystudzoną kawę wlewamy do piany i delikatnie mieszamy. Wykładamy blachę do pieczenia papierem i formujemy bezy. Pieczemy przez około 30-40 minut w temperaturze 120 stopni C.