Informacje - Słodycze, Lody, Desery

Przepisy na smaczny i słodki deser

Zazwyczaj nadchodzi taki moment w ciągu dnia, kiedy zaczynamy odczuwać zmęczenie, ale nie zawsze mamy możliwość uciąć sobie poobiednią drzemkę. Z tego powodu możemy poczuć się nieco przygnębieni czy nawet rozdrażnieni. Doskonałą alternatywą dla snu i wprost idealnym sposobem na polepszenie samopoczucia jest poobiednie małe co nieco!

Codzienną dawkę optymizmu dostarczy nam Nutella, która sprawia radość podniebieniom ludzi na całym świecie już od blisko 70 lat. Pomimo tego, że większości osób kojarzyć się ona może głównie jako pyszny orzechowo-czekoladowy krem śniadaniowy, nic nie stoi na przeszkodzie, aby odrobinę poeksperymentować w kuchni i stworzyć rewelacyjny deser z Nutellą w roli głównej.

Pomysłów na taki deser jest całe mnóstwo. Najprostsze i najszybsze? Wystarczy posmarować gotowe, kruche ciasteczko. Kremem, uprzednio rozpuszczonym w kąpieli wodnej, można również polać ulubione owoce (na przykład sałatkę owocową). Jeśli jednak mamy ochotę na nieco więcej, oto kilka bardzo ciekawych, niecodziennych propozycji:

Panino w wersji na słodko

Panino jest włoską kanapką, którą przygotowuje się najczęściej z salami, szynki, sera (mozzarella), mięsa. Często też podaje się ją na ciepło. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować własne panino w wersji słodkiej.

Potrzebne składniki:

  • słodkie małe bułeczki
  • Nutella
  • serek ricotta
  • truskawki (bądź inne owoce)
  • cukier puder do dekoracji

Jak przygotować?

Wystarczy rozciąć bułeczki na pół (poziomo) i dolną część posmarować Nutellą. Na krem dodajemy pokrojone owoce (na przykład truskawki, banany, brzoskwinie etc.) oraz niedużą ilość serka i przykrywamy górną częścią bułeczki. Słodkie panino można dodatkowo zapiec delikatnie w piekarniku – musimy jednak pilnować, aby Nutella się nie rozpuściła zbyt mocno i nie wyciekła. Całość posypujemy cukrem pudrem.

Jeśli mamy więcej czasu, możemy samodzielnie przygotować bułeczki.

Potrzebne składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 8 g drożdży
  • 18 g cukru
  • 3 g soli
  • 12 g masła
  • 120 ml mleka (najlepiej 3,2%)
  • 17 ml wody (najlepiej letniej)

Jak przygotować?

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy. Roztapiamy masło. Do kolejnego naczynia wsypujemy mąkę, sól, cukier, a następnie wlewamy masło, drożdże oraz mleko i wszystko dokładnie zagniatamy do chwili, gdy uzyskamy jednolite ciasto. Formujemy nieduże kulki (około 40 gramów) i delikatnie spłaszczamy. Bułeczki pozostawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie pieczemy przez około 15 minut w 180°C.

Nasza rada: Bułeczki warto przygotować już wcześniej, w wolnej chwili. Dzięki temu zrobienie poobiedniej przekąski zajmie nie więcej niż 10 minut.

Szaszłyki na słodko? Tak!

Oto kolejna niezwykła propozycja. Szaszłyki kojarzą się z grillowanym daniem mięsnym. Tymczasem można je przygotować w wersji słodkiej i z pewnością zajmie to znacznie mniej czasu niż w przypadku „oryginału”. Jak to zrobić?

Potrzebne składniki (przepis na 8 szaszłyków):

  • 125 g mąki
  • 2 jajka
  • 220 ml mleka (najlepiej 3,2%)
  • 15 g masła (opcjonalnie)
  • Nutella do dekoracji
  • owoce

Jak przygotować?

Przygotowujemy ciasto na naleśniki: mieszamy mleko i mąkę, następnie dodajemy jajka oraz roztopione masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną olejem patelnię wlewamy ciasto i smażymy, aż naleśniki będą rumiane. Kiedy naleśniki ostygną, smarujemy je Nutellą, zwijamy, a następnie kroimy na kawałki (około 3 cm szerokości). Naprzemiennie nadziewamy na patyczki do szaszłyków pokrojone naleśniki i owoce – truskawki, kiwi, brzoskwinie, banany i inne, na które mamy ochotę.

Nasza rada: Zarówno naleśniki, jak i owoce, można przygotować wcześniej. Gotowe naleśniki przykrywamy talerzem lub folią, aby się nie wysuszyły. Owoce kroimy i chowamy do lodówki.

Ekspresowy mus z Nutellą

Potrzebne składniki (przepis na 4 porcje):

  • 60 g Nutelli
  • 30 g bitej śmietany
  • 80 g pokruszonych bez
  • 4 bezy do dekoracji
  • owoce do dekoracji

Jak przygotować?

Mieszamy delikatnie bitą śmietanę z Nutellą. Kruszymy bezy i wkładamy na spód przezroczystych szklanek/pucharków, a następnie ostrożnie zalewamy je musem. Górę dekorujemy pozostałą Nutellą i posypujemy owocami. Jeśli chcemy, aby mus nieco stężał, wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.