Informacje - Słodycze, Lody, Desery
Myślisz, że znasz europejską kuchnię? Czy potrafisz powiedzieć skąd pochodzi panna cotta, a skąd crème brûlée? Oto kilka ciekawych informacji, które powinien znać każdy smakosz słodyczy.
Francuzi uwielbiają wysublimowaną kuchnię. Paryskie cukiernie przypominają luksusowe butiki i sklepy. Ich wystrój wykonany jest niezwykle elegancko. Francja znana jest z wysokiej jakości potraw. Chodząc do jednego z tych sklepików można poczuć się jak w bajce. Zapach gorącej czekolady, pysznego kremu i świeżo wypieczonych croissantów kusi od wejścia. Wszystko to pakowane jest w piękne pudła, które chce się przechować na dłużej.
Cała ta aura jednak nie może się równać ze smakiem jednego z najpyszniejszych deserów na świecie – makaroniki to kruche ciastka przełożone puszystym kremem. Występują w różnych smakach. Historycy głoszą wieść, iż był to ulubiony rodzaj słodyczy Marii Antoniny – Królowej Francji.
Także w Polsce taka forma słodyczy zyskuje dużą popularność. Francja znana jest także z doskonałego crème brûlée. Nazwa ta oznacza w dosłownym tłumaczeniu „przypalony krem”. Jest to puszysty krem przypiekany w piecu. Na górze znajduje się charakterystyczna skorupka z karmelu, którą trzeba przebić łyżeczką. Przepis jest banalnie prosty. Wystarczą żółtka jaj, cukier, śmietana i ekstrakt z wanilii.
Trochę bardziej na wschód prym wiodą desery mające na celu pobudzenie. Tiramisu to królewskie danie a jego nazwa znaczy dokładnie „obudź się”. Nic dziwnego. W końcu jest to połączenie biszkoptów maczanych w likierze oraz mocnym espresso oraz delikatnego kremu wyrabianego z serka mascarpone.
Na uwagę zasługuje również panna cotta. Jest to podgrzana śmietanka z dodatkiem żelatyny podawana najczęściej z dodatkiem samych owoców lub musu. Charakteryzuje się ona delikatną konsystencją i subtelnym smakiem.
Z kolei Grecy od czasów starożytności przepadają za różnego rodzaju galaretkami. Wytwarzane one były zwłaszcza z miąższu winogron i obtoczone w cukrze pudrze – ten przysmak przywędrował do Europy z Bliskiego Wschodu. Oprócz tego przyrządzają przy pomocy orzechów, migdałów i sezamu wyśmienitą chałwę. Bardzo popularny jest także przepis na Baklawę, czyli ciasto francuskie zapiekane z orzechami i miodem. Za taki deser można dać się pokroić.
To już wszystkie propozycje. Zachęcamy do własnych poszukiwań.