Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje
Przyprawy stanowią niezbędny dodatek do potraw z różnych stron świata. To właśnie dzięki nim nawet proste danie, przyrządzone z kilku składników, nabiera niezwykłego smaku oraz aromatu. W gastronomii - gdzie jakość i niepowtarzalność mają szczególne znaczenie - wybór odpowiednich przypraw ma szczególne znaczenie. Bez względu na to, czy jesteś zawodowym szefem kuchni, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem, musisz wiedzieć, jakie przyprawy, mieszanki albo suszone warzywa będą niezbędne w twoim warsztacie pracy.
W profesjonalnej kuchni stosuje się wiele przypraw, które z całą pewnością spotkamy również w naszych domach. Należą do nich przede wszystkim sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka albo cynamon. Bardzo ważne jest to, aby zachować idealne proporcje w czasie przyprawiania jedzenia, ponieważ zbyt duża ilość danej przyprawy może całkowicie zepsuć smak albo zdominować najważniejsze składniki.
Sól czy pieprz dodawane są do zup, sałatek, sosów, mięs, ryb i wielu innych popularnych dań, jakie goszczą na naszych stołach. W gastronomii to niemal obowiązkowa pozycja. Ogromnym powodzeniem cieszą się też zioła prowansalskie - klasyka kuchni śródziemnomorskiej. Jeżeli zatem w naszym menu znajdować się będą dania z kuchni włoskiej albo greckiej, z całą pewnością nie może zabraknąć tej mieszanki. Wspomniane zioła, w skład których wchodzą między innymi rozmaryn, tymianek, bazylia i oregano, mają wyjątkowy, świeży smak, który doskonale uzupełnia potrawy. Są one szczególnie popularne w przygotowywaniu dań z grilla, pizzy, a także w marynatach. Zioła prowansalskie to przyprawa o wielu właściwościach zdrowotnych, wspomagających układ trawienny oraz działających przeciwzapalnie.
Jak już zostało wspomniane, proporcje są niezwykle ważne, aby zachować idealny smak każdej potrawy. Właśnie z tego powodu w gastronomii często stosuje się również mieszanki przyprawowe, których składniki zostały idealnie zbalansowane. Znajdziemy tutaj gotowe rozwiązania doskonałe do wielu popularnych dań z kuchni polskiej i nie tylko.
Wśród popularnych mieszanek znaleźć można na przykład przyprawy do bigosu, flaków, gulaszu, kurczaka albo mięsa mielonego. To idealne rozwiązanie dla osób stawiających swoje pierwsze kroki w sztuce kulinarnej, poszukujących naturalnych składników, które szybko podkreślą smak wielu cieszących się ogromną popularnością potraw.
Mieszanki przyprawowe mogą być świetnym dodatkiem do mięs (kurczaka, wołowiny, wieprzowiny), jak i warzyw. To bardzo dobra opcja, biorąc pod uwagę to, jak dużą popularnością zaczyna cieszyć się kuchnia roślinna i wegetariańska.
Świeże warzywa to podstawa wielu smacznym, ale przede wszystkim zdrowych specjałów kulinarnych. Niekiedy jednak - szczególnie jesienią i zimą - dostęp do niektórych z nich może być nieco utrudniony. Czy to oznacza, że musimy rezygnować z ich niepowtarzalnego smaku oraz walorów zdrowotnych? Absolutnie nie. Tutaj z pomocą przychodzą nam suszone warzywa, które posiadają wszystkie najważniejsze właściwości swoich świeżych odpowiedników.
Wśród popularnych rozwiązań - jakie z pewnością przydadzą się w kuchni - znajduje się na przykład suszony burak, chrzan, czosnek, koper, marchew, pasternak, por, pietruszka, seler albo szczypiorek. Suszone warzywa będą bardzo dobrym i zdrowym dodatkiem do sałatek albo zup, dlatego z całą pewnością warto mieć je w swojej kuchni.
Wybierając najlepsze przyprawy do profesjonalnej kuchni, musimy przede wszystkim uwzględnić, w jakich daniach się specjalizujemy. Sól, pieprz czy liść laurowy to absolutna podstawa, jednak każda kuchnia posiada swoje unikalne smaki. Inne zatem przyprawy będą nam potrzebne w kuchni polskie, a inne w śródziemnomorskiej, czy też orientalnej.
Wybierając dostawcę przypraw, powinniśmy zwrócić uwagę na to, czy oferuje on tylko naturalne składniki, bez sztucznych dodatków albo wzmacniaczy smaku. Więcej informacji o producencie przypraw, jak też wyjątkowych przyprawach dla gastronomii znaleźć można na stronie: https://rolmex.kalisz.pl/.