Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje
Szafy mroźnicze to specyficzny rodzaj wyposażenia, stanowiący połączenie lodówki, zamrażarki i profesjonalnego urządzenia gastronomicznego. Są niezbędnym elementem zabudowy kuchennej w restauracji, cukierni, kawiarni, firmy cateringowej czy też innym, podobnym obiekcie oferującym świeże potrawy. Jak jednak są wykorzystywane tego rodzaju sprzęty?
Na pierwszy rzut oka szafa mroźnicza może przypominać nieco domową lodówkę. To jedno lub dwudrzwiowe urządzenie chłodzące, zapewniające odpowiednie warunki termiczne do przechowywania zarówno świeżych składników, jak i już przygotowanych potraw czy półproduktów (takich, jak na przykład spody do pizzy czy sosy i dressingi). Wewnątrz szafy mroźniczej zamontowane są półki, dzięki którym możliwe jest rozgraniczenie stref do przechowywania określonych kategorii produktów (osobno należy trzymać surowe mięso, warzywa oraz inne składniki). Szafy mroźnicze, oferowane na przykład przez sklep.technica.pl/, to urządzenia utrzymujące wewnątrz bardzo niskie temperatury – zaczynające się zazwyczaj od kilkunastu stopni Celsjusza poniżej zera. Dzięki temu produkty w nich chowane znacznie szybciej ulegają zamrożeniu, co z kolei pozwala zachować w nich wartości odżywcze oraz naturalny smak.
Profesjonalne, gastronomiczne szafy mroźnicze są znacznie wydajniejsze od klasycznych lodówek czy zamrażarek.W urządzeniach tego rodzaju montowane są energooszczędne, bardzo trwałe i odporne na szereg czynników zewnętrznych agregaty. Pozwalają one na nieprzerwaną pracę szaf mroźniczych przez długi czas, dzięki czemu niwelowane jest ryzyko rozmrożenia się zawartości. Drzwi szaf mroźniczych są hermetyczne – po zamknięciu zachowują niską temperaturę komory, nie wypuszczając jej na zewnątrz, jak i nie pozwalając na dostęp cieplejszego powietrza spoza urządzenia. Poszczególne modele są do tego wyposażone w zamek na klucz, co pozwala chronić zawartość przed kradzieżą czy też zepsuciem, gdyby drzwi zostały nieumyślnie pozostawione otwarte.W zależności od modelu, szafa mroźnicza może być wyposażona w przeszklone drzwi. To spore ułatwienie – przezroczysta powierzchnia pozwala przyjrzeć się zawartości urządzenia jeszcze przed jego otwarciem, co ogranicza straty energii.
W ofercie sklepu Technica, dostępnej pod adresem: sklep.technica.pl/szafy-mroznicze, znaleźć można szereg modeli szaf mroźniczych, dzięki czemu bez trudu dobierzesz model do swoich indywidualnych preferencji, potrzeb Twojego lokalu czy też jego wielkości. W sprzedaży znajdują się zatem zarówno niewielkich rozmiarów szafki, doskonałe jako podręczne wyposażenie lub też urządzenie do małych lokali, jak i szafy mroźnicze jednodrzwiowe lub dwudrzwiowe. Za najbardziej „standardowe” uważane są modele wyposażone w jedno skrzydło drzwiowe, dość pojemne i wygodne w codziennym użyciu. Odpowiedzią na nieco większe potrzeby lokalu i jego kucharzy mogą okazać się natomiast modele dwudrzwiowe, bardzo pojemne i wydajne, mogące jednorazowo mrozić duże ilości jedzenia.