Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje
Urządzasz swój pierwszy lokal i nie wiesz, od czego zacząć? Zastanawiasz się, jakie wyposażenie kuchni gastronomicznej jest Ci potrzebne w restauracji? Chcesz wygodnie gotować, szybko podawać posiłki i utrzymywać produkty w dobrym stanie? Dobór urządzeń nie może być przypadkowy. Przede wszystkim trzeba postawić na modele dobrej, profesjonalnej marki. Dowiedz się, co powinno się znaleźć w kuchni.
W każdej kuchni — także w gastronomicznej — potrzebny jest długi blat roboczy. To na nim się przygotowuje składniki do gotowania, a także komponuje posiłki. Dlatego w lokalu nie może zabraknąć mebli gastronomicznych.
Najlepiej, jeśli będą wykonane ze stali nierdzewnej. Dobrym przykładem jest wyposażenie gastronomii oferowane przez sklep Iguana. One są dopuszczone do kontaktu z żywnością, a jednocześnie są odporne na działanie wody czy wysokiej temperatury. Dzięki temu są wytrzymałe i mogą służyć przez wiele lat.
Jeśli serwujesz dania na ciepło, w kuchni w lokalu nie może zabraknąć urządzeń gastronomicznych do obróbki cieplnej, czyli ciągów grzewczych i pieców konwekcyjno-parowych. Wyróżniają się:
Dzięki tym urządzeniom można skrócić czas przygotowania posiłku. W rezultacie można obsłużyć wielu gości jednocześnie.
Tzw. zmywak, czyli miejsce ze zlewami, gdzie myje się naczynia, jest niezbędne w każdym lokalu. Aby przyspieszyć pracę zespołu, warto zainwestować dodatkowo w zmywarki gastronomiczne. Za ich pomocą można nie tylko wyczyścić duże ilości garnków, akcesoriów i zastawy stołowej.
Urządzenia wykorzystują do mycia wysoką temperaturę, która dezynfekuje naczynia. Zwiększa to poziom higieny w lokalu.
Zdarza Ci się kupować np. produkty zwierzęce w hurtowych ilościach? Aby je utrzymać w dobrym stanie, niezbędne są urządzenia chłodnicze. Można w nich nie tylko przechowywać nadmiar jedzenia. Warto w nich trzymać także wstępnie przygotowane posiłki, np. pokrojone warzywa czy ugotowane sosy. Dzięki nim czas przyrządzania potrawy się znacznie skraca.
Pamiętaj, żeby wybierać wyposażenie do lokalu na podstawie swoich potrzeb. Nie potrzebujesz dużego pieca konwekcyjnego, jeśli np. serwujesz wyłącznie sałatki czy koktajle. Dzięki racjonalnemu podejściu możesz sporo zaoszczędzić!