Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje
Trudno byłoby wyobrazić sobie jakikolwiek obiekt restauracyjny, barowy czy kawiarniany bez wyposażenia w postaci profesjonalnie dobranego szkła gastronomicznego. Jakiego rodzaju akcesoria warto zakupić i na jakie elementy dobrze jest zwrócić uwagę przed wyborem?
Pod określeniem „szkło gastronomiczne” (https://horecapolska.pl/szklo-porcelana) kryją się wszelkiego rodzaju szklane naczynia przeznaczone do serwowania potraw czy też, co ma miejsce znacznie częściej, napojów i drinków. Mówiąc zatem o profesjonalnym szkle gastronomicznym, można mieć na myśli przede wszystkim kieliszki, szklanki, karafki, kufle, pokale oraz puchary do deserów.
Szkło gastronomiczne do pewnego stopnia różni się od tego, którego używa się w domach prywatnych. Jest wykonane z surowca wyższej jakości, przez co jest znacznie trwalsze, co przekłada się również na lepszą prezencję. Wyposażenie gastronomiczne ze szkła jest przy tym znacznie intensywniej eksploatowane, przez co wręcz konieczne jest wybieranie go z uwagą, by jak najdłużej mogło służyć w danym lokalu gastronomicznym. Na co zatem musisz zwrócić uwagę?
Oczywiście przeznaczeniem szkła gastronomicznego, jak sugeruje jego nazwa, jest wykorzystywanie go w obiektach gastronomicznych, jako wyposażenie do serwowania potraw oraz napojów. Podejmując decyzję o wyborze konkretnego rodzaju czy marki takiego wyposażenia szklanego, musisz jednak brać pod uwagę także kwestię jego wykorzystywania do podawania konkretnych produktów.
Szkło gastronomiczne będzie bowiem różniło się w przypadku poszczególnych akcesoriów/modeli między innymi tym, w jakich temperaturach będą serwowane wszelkiego rodzaju napoje. To oznacza, że należy wybrać stosowne szkło do przygotowywania i podawania klientom gorącej kawy, herbaty czy grzanego wina, jak i kieliszki czy szklanki odporne na znacznie niższe temperatury, w jakich serwuje się drinki.
Przed wyborem odpowiedniego szkła gastronomicznego zwróć także uwagę na to, by zapewnić swojemu zespołowi dostęp do najpopularniejszych wariantów kieliszków czy szklanek do drinków – podawanie alkoholu oraz innych napojów w odpowiednio dopasowanym szkle wpływa na ogólny odbiór całego lokalu przez jego gości.
Duży przekrój niezbędnych naczyń dla Twojego lokalu dostępna jest w https://horecapolska.pl/.
Wspomnieliśmy już, że szkło gastronomiczne powinno charakteryzować się większą wytrzymałością niż wyposażenie do prywatnego, domowego użytku. To oznacza, że powinno być także wykonane z ogromną dbałością o zachowanie wysokiej jakości – szkło dla gastronomii musi być idealnie przezroczyste. To oznacza wzmocnioną odporność na matowienie, ale i ewentualne zarysowania powierzchni. Tanie, tak zwane „marketowe” szkło nie będzie niestety spełniało takich oczekiwań.
Wybierając szkło gastronomiczne, sięgaj więc po elementy wytwarzane metodą hartowania. Będą one znacznie trwalsze, do tego w razie ewentualnego stłuczenia filiżanki, kieliszka czy szklanki z tego materiału odłamki nie będą zbyt drobne – łatwiej można je wówczas posprzątać i ograniczyć ryzyko przypadkowego skaleczenia się.
Profesjonalne szkło, naczynia, porcelana i pojemniki GN ma w ofercie Horeca Polska.