Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje
Osoba zaczynająca naukę w szkole gastronomicznej oprócz standardowej wyprawki musi zadbać również o ubranie, w którym będzie odbywać zajęcia praktyczne. Co się składa na ubranie do gastronomii dla ucznia? Na co trzeba zwrócić uwagę przy jego wyborze? Odpowiadamy.
Wszystkie osoby pracujące w gastronomii muszą brać pod uwagę przede wszystkim zasady BHP oraz HACCP. Mają one na celu ochronę zdrowia i życia pracowników restauracji, a także bezpieczeństwa żywności. Jeśli chodzi o inne kryteria, np. wygląd (kolor, wzór) ubrania kucharskiego, rodzaj nakrycia głowy i butów czy konieczność oznaczania odzieży haftem z logo, szkoły zazwyczaj ustalają własne normy.
Spójny i profesjonalny wizerunek uczniów znacznie podnosi prestiż szkoły reprezentowanej, chociażby na praktykach czy konkursach. Jakie elementy zawsze wchodzą w skład uczniowskiego uniformu gastronomicznego?
Bluza kucharska (nazywana też kitlem kucharskim) to górna część mundurka, która chroni klatkę piersiową i brzuch przed oparzeniem czy skaleczeniem. Bluza ma zachodzące na siebie poły, dzięki którym tułów okrywa podwójna warstwa materiału. Poza tym w niektórych modelach istnieje możliwość szybkiego „przepięcia” poły, np. w razie zabrudzenia. Przy zakupie kitla kucharskiego warto zwracać przede wszystkim na wytrzymałość materiału, ponieważ tkanina słabej jakości szybko się zużyje m.in. pod wpływem wielokrotnego prania i prasowania.
Profesjonalne, trwałe i uniwersalne uniformy znajdziesz na stronie: https://ubraniadlakucharzy.pl/
Spodnie kucharskie damskie (tutaj) lub męskie tworzą razem z kitlem spójny mundurek gastronomiczny. Podobnie jak bluza powinny być wykonane z wysokogatunkowego materiału, odpornego na przetarcia, zabrudzenia oraz pracę w wysokiej wilgotności i temperaturze. Poza tym spodnie dla kucharza muszą sięgać kostek – szorty czy krótkie spodenki nie chronią wystarczająco przed zagrożeniami, które występują w pracy w kuchni.
Szkoła gastronomiczna może też wymagać od uczniów posiadania fartucha lub zapaski. Fartuch kucharski dodatkowo chroni górną część ciała i najczęściej noszą go kucharze, piekarze i cukiernicy oraz barmani i bariści. Z kolei zapaska, którą wiąże się w pasie, to zazwyczaj wyposażenie kelnerów. Często ma wygodną, dużą kieszeń do schowania notatnika i długopisu.
Przyszłych kucharzy obowiązuje też nakrycie głowy, które przede wszystkim trzyma włosy w ryzach i uniemożliwia ich dostanie się do przygotowywanych potraw. Ponadto wchłania pot, co znacznie poprawia komfort pracy w kuchni. Uczniowie mają do wyboru różne rodzaje nakryć głowy: czapki kucharskie, kaszkiety, budyniówki, czepki, toczki, furażerki, bandany czy chusty. Jak zawsze najlepiej ściśle zastosować się do wytycznych szkoły i postawić na wysokogatunkowe produkty.
Ostatnim elementem stroju kucharza są buty. Praca w gastronomii wymaga wielogodzinnego stania, dlatego najlepiej zaopatrzyć ucznia w wygodne, przewiewne obuwie z anatomiczną wkładką, antypoślizgową podeszwą oraz wzmocnionymi noskami. Dobrej jakości buty dla kucharza spokojnie wytrzymają cały rok szkolny, a nawet dłużej. Już teraz sprawdź ofertę od ubraniadlakucharzy.pl!