Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje

Czy profesjonalna kuchnia zawsze musi być wykonana ze stali nierdzewnej? Może i nie, ale każdy, kto prowadzi własny lokal gastronomiczny wie, że to zwyczajnie najlepszy sposób na wyposażenie restauracji lub innego obiektu. Niektórzy mogliby nawet pokusić się o stwierdzenie, że stal nierdzewna jest idealnym materiałem, który ma same zalety i właściwie żadnej wady. Sprawdź naszą opinię na jej temat!

 

Wyposażenie na lata

Meble gastronomiczne wykonane ze stali nierdzewnej są praktycznie niezniszczalne. Konstrukcje regałów, szafek, półek czy blatów roboczych są najczęściej spawane i wykonane ze stopów najlepszej klasy, co nadaje im wyjątkową trwałość. Dzięki takiej budowie meble kuchenne dla gastronomii mogą być także obciążane - głównie dlatego, że wytrzymają stały i duży, miejscowy nacisk. W przypadku tradycyjnie rozumianego umeblowania trudno w ogóle porównywać trwałość drewnianych czy plastikowych wyrobów ze stalowymi.

Zaletą stali nierdzewnej jest jej odporność na działanie niskiej i wysokiej temperatury. Bez większych obaw możesz zatem wstawić meble gastronomiczne do pomieszczeń chłodniczych(tutaj) czy magazynowych. Zniosą również te wyższe wartości – nie są im straszne gorące sosy, rozgrzany olej czy gorące dno garnka lub patelni.

Jeśli mówimy o trwałości, koniecznie podkreślić musimy odporność stali na różnego rodzaju uszkodzenia mechaniczne. Krojenie mięsa tasakiem? Filetowanie ryb ostrymi nożami? Potrzeba sporego trudu, by głęboko zarysować powierzchnię nierdzewnego blatu. A co jeszcze ważniejsze, nawet jeśli ostatecznie po pewnym czasie pojawią się drobniejsze rysy, odpowiednia pielęgnacja i polerowanie powierzchni pozwoli skutecznie je zniwelować. Więcej informacji o poszczególnych właściwościach i możliwości stali przeczytasz w Horecapolska.pl.

Zawsze idealnie czysta

Stal nierdzewna, z której produkowane są meble do użytku w obiektach gastronomicznych to materiał, który można wielokrotnie czyścić, a nawet szorować, jeśli zabrudzenia są intensywne, nie narażając przy tym powierzchni na zniszczenie. Wszystkie blaty, półki i pozostałe wyposażenie może być przy tym poddawane regularnej dezynfekcji, która w żaden sposób nie naruszy struktury metalu. W profesjonalnej kuchni jest to kwestia, nad którą nie można dyskutować – zachowanie norm sanitarnych to gwarancja bezpieczeństwa i zdrowia dla Twoich Klientów i personelu.

Wśród zalet powierzchni produkowanych ze stali nierdzewnej wskazuje się także jej całkowitą obojętność względem produktów spożywczych. Można przechowywać na niej żywność bez obawy o jakiekolwiek interakcje, stal jest w pełni bezpieczna dla każdego rodzaju jedzenia, surowego i już przetworzonego.

Z powyższą cechą wiąże się także obojętność stali nierdzewnej na działanie zapachów czy plam. Odpowiednio gładka powierzchnia elementów nierdzewnych nie tylko nie wchłania aromatów z potraw przygotowywanych wokół, ale też nie przesiąka zapachem składników przygotowywanych bezpośrednio na niej. W przypadku desek czy blatów drewnianych jest to problem nie do rozwiązania – zapach ryby czy plamy z buraków wnikają w ich powierzchnię na stałe, do tego mogą przenosić tego rodzaju zanieczyszczenia na kolejne produkty. W przypadku stali nierdzewnej nie ma o tym mowy!

Podsumujmy!

Meble kuchenne ze stali nierdzewnej to niezastąpione wyposażenie w każdym obiekcie gastronomicznym, nawet w niewielkim food trucku! Przez lata zachowuje trwałość i doskonały wygląd. Może być dezynfekowane i myte tak często, jak potrzeba. Świetnie wytrzymuje zarówno kontakt z mrożonymi produktami, jak i z gorącymi naczyniami. Naprawdę trudno takie meble uszkodzić, a przy odpowiedniej konserwacji możesz zapomnieć o konieczności ich wymiany. Profesjonalne meble i akcesoria z tego trwałego materiału znajdziesz w ofercie Horecapolska.pl.