Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje
Czy profesjonalna kuchnia zawsze musi być wykonana ze stali nierdzewnej? Może i nie, ale każdy, kto prowadzi własny lokal gastronomiczny wie, że to zwyczajnie najlepszy sposób na wyposażenie restauracji lub innego obiektu. Niektórzy mogliby nawet pokusić się o stwierdzenie, że stal nierdzewna jest idealnym materiałem, który ma same zalety i właściwie żadnej wady. Sprawdź naszą opinię na jej temat!
Meble gastronomiczne wykonane ze stali nierdzewnej są praktycznie niezniszczalne. Konstrukcje regałów, szafek, półek czy blatów roboczych są najczęściej spawane i wykonane ze stopów najlepszej klasy, co nadaje im wyjątkową trwałość. Dzięki takiej budowie meble kuchenne dla gastronomii mogą być także obciążane - głównie dlatego, że wytrzymają stały i duży, miejscowy nacisk. W przypadku tradycyjnie rozumianego umeblowania trudno w ogóle porównywać trwałość drewnianych czy plastikowych wyrobów ze stalowymi.
Zaletą stali nierdzewnej jest jej odporność na działanie niskiej i wysokiej temperatury. Bez większych obaw możesz zatem wstawić meble gastronomiczne do pomieszczeń chłodniczych(tutaj) czy magazynowych. Zniosą również te wyższe wartości – nie są im straszne gorące sosy, rozgrzany olej czy gorące dno garnka lub patelni.
Jeśli mówimy o trwałości, koniecznie podkreślić musimy odporność stali na różnego rodzaju uszkodzenia mechaniczne. Krojenie mięsa tasakiem? Filetowanie ryb ostrymi nożami? Potrzeba sporego trudu, by głęboko zarysować powierzchnię nierdzewnego blatu. A co jeszcze ważniejsze, nawet jeśli ostatecznie po pewnym czasie pojawią się drobniejsze rysy, odpowiednia pielęgnacja i polerowanie powierzchni pozwoli skutecznie je zniwelować. Więcej informacji o poszczególnych właściwościach i możliwości stali przeczytasz w Horecapolska.pl.
Stal nierdzewna, z której produkowane są meble do użytku w obiektach gastronomicznych to materiał, który można wielokrotnie czyścić, a nawet szorować, jeśli zabrudzenia są intensywne, nie narażając przy tym powierzchni na zniszczenie. Wszystkie blaty, półki i pozostałe wyposażenie może być przy tym poddawane regularnej dezynfekcji, która w żaden sposób nie naruszy struktury metalu. W profesjonalnej kuchni jest to kwestia, nad którą nie można dyskutować – zachowanie norm sanitarnych to gwarancja bezpieczeństwa i zdrowia dla Twoich Klientów i personelu.
Wśród zalet powierzchni produkowanych ze stali nierdzewnej wskazuje się także jej całkowitą obojętność względem produktów spożywczych. Można przechowywać na niej żywność bez obawy o jakiekolwiek interakcje, stal jest w pełni bezpieczna dla każdego rodzaju jedzenia, surowego i już przetworzonego.
Z powyższą cechą wiąże się także obojętność stali nierdzewnej na działanie zapachów czy plam. Odpowiednio gładka powierzchnia elementów nierdzewnych nie tylko nie wchłania aromatów z potraw przygotowywanych wokół, ale też nie przesiąka zapachem składników przygotowywanych bezpośrednio na niej. W przypadku desek czy blatów drewnianych jest to problem nie do rozwiązania – zapach ryby czy plamy z buraków wnikają w ich powierzchnię na stałe, do tego mogą przenosić tego rodzaju zanieczyszczenia na kolejne produkty. W przypadku stali nierdzewnej nie ma o tym mowy!
Meble kuchenne ze stali nierdzewnej to niezastąpione wyposażenie w każdym obiekcie gastronomicznym, nawet w niewielkim food trucku! Przez lata zachowuje trwałość i doskonały wygląd. Może być dezynfekowane i myte tak często, jak potrzeba. Świetnie wytrzymuje zarówno kontakt z mrożonymi produktami, jak i z gorącymi naczyniami. Naprawdę trudno takie meble uszkodzić, a przy odpowiedniej konserwacji możesz zapomnieć o konieczności ich wymiany. Profesjonalne meble i akcesoria z tego trwałego materiału znajdziesz w ofercie Horecapolska.pl.