Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje
Żywność jest asortymentem, który spędza sen z powiek handlowców. Nie dlatego, że są jakieś trudności z jej zbyciem, lecz z powodu konieczności zapewnienia jej należytych warunków w trakcie przechowywania oraz ekspozycji. Każdy błąd w sztuce jest natychmiast widoczny, a to z kolei zniechęca klientów. Oprócz warunków termicznych ważna jest także odpowiednia oprawa wizualna, szczególnie w przypadku alei sklepowych. O tym, jak zapewnić sobie stałą świeżość produktów żywnościowych, zastanowimy się w poniższym artykule.
Żywność znajduje się w kategorii produktów wrażliwych. Powinna być przechowywana w temperaturze kontrolowanej. Chociaż powyższe zdanie dla wielu wydawać może się truizmem, nie zawsze sytuacja wygląda tak różowo. Tym bardziej że z roku na rok wzrasta świadomość klientów oraz podnoszą się ich wymagania. Małe są szanse, że ktoś sięgnie po odbarwione mięso, lub przesuszony ser.
Aby uniknąć takich sytuacji, powstał szereg norm, w tym HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), mających na celu zapewnić bezpieczne warunki magazynowania produktów spożywczych. Pamiętajmy, że ekspozycja na hali sprzedaży także jest pewną formą magazynowania, ponieważ towar oczekuje tam jakiś czas na zainteresowanie konsumenta.
Szczególnie wrażliwe na niewłaściwe metody przechowywania są wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym także nabiał.
Warunki, w jakich powinny być przechowywane:
Izolacja termiczne;
Kontrola termiczna;
Odpowiednia wilgotność;
Odpowiednia powierzchnia;
Atrakcyjna ekspozycja.
W tej sytuacji jedynym słusznym rozwiązaniem wydają się lady chłodnicze sklepowe – Italfrost.pl, zapewniające nie tylko optymalne warunki, lecz także powodują wzrost atrakcyjności wystawianego towaru.
Współczesne technologie sprawiają, że lady chłodnicze stają się integralną częścią wyposażenia sklepów. Dzięki stosownemu oprogramowaniu można ustawiać wewnątrz ich warunki odpowiednie dla konkretnego asortymentu. Lady są w stanie łączyć się z terminalami kasowymi, a nawet dysponują własnymi siłownikami pozwalającymi na swobodne i wygodne uzupełnienie stanów sprzedażowych. To tylko kilka atutów, jakie posiada np. lada chłodnicza EVODUE. Oczywiście jest także własne oświetlenie nadające asortymentowi pożądany kolor.
Regały chłodnicze Italfrost są niezastąpione w obiektach handlowych, w których obowiązuje samoobsługa.
Szczególnie w przypadku ekspozycji nabiału, zastosowanie regałów chłodniczych znajduje swoje uzasadnienie. Produkty stale znajdują się w optymalnym środowisku, a jednocześnie klient ma nieskrępowany dostęp do interesujących go pozycji sprzedażowych.
Nie sposób pominąć nowości na rynku spożywczym. Mianowicie, chodzi o ladę chłodniczą, w której można podgrzać lub utrzymać wysoką temperaturę produktów ciepłych. System funkcjonuje na zasadzie podgrzewania ciepłej wody, ewentualnie nadmuchu rozgrzanego powietrza. Dzięki temu rozwiązaniu asortyment sklepu można z powodzeniem rozszerzyć o wyroby gotowe, przeznaczone do natychmiastowej konsumpcji.
W handlu sprzedaje się nie to, co widać, lecz to, co wygląda. Aby ułatwić sobie to zadanie, już dziś skontaktuj się z ekspertami w dziedzinie przechowywania żywności. Możesz skorzystać z danych zawartych w formularzu.
Opisz nam swoje potrzeby, a my dopasujemy najlepsze rozwiązanie.