Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje
Porządne zaplecze gastronomiczne jest podstawą sukcesu każdej restauracji. Zaopatrzenie kuchni w odpowiednie narzędzia oraz akcesoria pozwoli kucharzom pracować szybko i efektywnie. Jak wiadomo, komfort pracy jest bardzo istotny w środowisku, gdzie liczy się kreatywność oraz pasja do gotowania. Wysokiej jakości garnki to absolutna podstawa, dlatego doradzamy, jakie modele muszą znaleźć się w arsenale profesjonalnej kuchni.
Podstawową cechą profesjonalnych naczyń do gotowania jest ich pojemność. Garnki do użytku domowego rzadko występują w rozmiarach, które pozwoliłyby na codzienne wykorzystanie w profesjonalnej kuchni. Oczywiście zdarzają się wyjątki, ponieważ nie wszystkie naczynia dla kucharza powinny mieć powyżej 20l pojemności. Małe naczynia również znajdują swoje zastosowanie, jednak trzeba zwrócić uwagę na to, że ich wytrzymałość i żywotność powinna być znacznie większa niż standardowych ogólnodostępnych garnków. Specjalistyczne naczynia do gotowania muszą cechować się grubym dnem, co pozwala na znacznie dłuższą i częstszą ich eksploatację. Istotny jest komfort pracy z tymi produktami, dlatego warto wybierać takie modele, których uchwyty się nie nagrzewają, a do zestawu dołączone są szczelne pokrywki. Pozwoli to na zapewnienie większego bezpieczeństwa pracownikom oraz optymalnych warunków do gotowania potraw. Garnki gastronomiczne wykonane są z tworzyw, które cechują się zwiększoną odpornością na czynniki zewnętrze. Sprawia to, że kupując wysokiej jakości produkt, który wykonany jest ze stali nierdzewnej lub stali pokrytej emalią, powłoką ceramiczną lub teflonem nie trzeba martwić się o to, że za kilka miesięcy przestanie on dobrze spełniać swoją funkcję.
Naczynie specjalnie przystosowane do gotowania makaronu nie tylko usprawnia pracę, ale także znacznie ułatwia osiągnięcie idealnie przyrządzonego dania. Do tego celu doskonale sprawdzi się garnek Hendi o średnicy 36 cm i pojemności 18l. Naczynie to wykonane jest z wysokiej jakości aluminium, które dzięki swojej charakterystyce przewodnictwa cieplnego pozwala na gotowanie potraw przy niskiej stracie wartości odżywczych. Garnek Hendi wyposażony jest w perforowany wkład, co pozwala na gotowanie bez możliwości przywierania do dna oraz łatwe odsądzanie produktu z wody.
Solidny duży garnek z pokrywką o pojemności 50l to pozycja obowiązkowa dla każdej kuchni restauracyjnej czy stołówkowej. Marka Hendi zadbała o to, aby model ten był idealnie dostosowany do wymogów profesjonalistów. Jego największe zalety to trójwarstwowe dno, które zapewnia dużą wytrzymałość przy jednoczesnym zachowaniu doskonałego rozprowadzania ciepła. Garnek wykonano z nierdzewnej satynowanej stali chromowo – niklowej 18/10. Produkt nadaje się do mycia w zmywarce.
Przyrządzenie szparagów w taki sposób, aby zachowały pełnię smaku, koloru oraz właściwości odżywczych nie jest łatwe. Warto zatem zaopatrzyć swoją kuchnię w specjalny garnek marki TOM-GAST. Jest to wysoki smukły garnek z uchwytami, który w zestawie ma pokrywkę oraz wkład, w którym należy umieścić szparagi podczas gotowania. Sposób ten jest najefektywniejszą metodą przygotowywania szparagów, którą na pewno warto wykorzystać w profesjonalnej kuchni. Naczynie wykonane jest z najlepszej jakości stali nierdzewnej i nadaje się do stosowania na płytach indukcyjnych.
Poręczny rondelek to uniwersalne narzędzie, które przyda się w każdej kuchni. Świetnie sprawdzi się do przygotowywania sosów czy polew. Mini rondelek marki APS wykonany jest ze stali nierdzewnej, a jego rozmiar sprawi, że z łatwością sprawdzi się w roli podręcznego narzędzia dla kucharza. Małe garnki z uchwytami dostępne są w różnych wariantach, dlatego niezależnie od potrzeb i budżetu można znaleźć model odpowiedni dla siebie.
Po więcej produktów dla branży gastronomicznej zapraszamy na Gastromania.pl. Znajdziesz tam nie tylko wyposażenie kuchni, ale także narzędzia i akcesoria piekarnicze oraz cukiernicze.