Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje
Niemal każda restauracja w okresie od wiosny do jesieni organizuje przed lokalem tzw. ogródek restauracyjny. Możliwość wypicia kawy czy zjedzenia posiłku na świeżym powietrzu cieszy się zazwyczaj wielką popularnością wśród klientów. Na ich komfort przebywania w ogródku wpływ ma odpowiedni dobór mebli. W jaki sposób więc wybrać odpowiednie meble ogrodowe do restauracji? Podpowiadamy w poniższym artykule.
Wybierając meble do ogródków restauracyjnych , należy zwrócić uwagę przede wszystkim na ich funkcjonalność oraz komfort korzystania. Stoły, fotele, ławy czy krzesła do restauracji powinny być wygodne. Dzięki temu klient nawet po skończeniu obiadu czy innego posiłku z chęcią posiedzi w ogródku jeszcze chwilę, zamawiając dodatkową kawę, sok czy deser. Najlepiej, aby były również na tyle lekkie, by można je było z łatwością przenieść, a równocześnie stabilne i solidne.
Meble zewnętrzne w restauracji powinny być również bardzo wytrzymałe – znacznie trwalsze, niż modele przeznaczone do celów prywatnych. Dlatego istotne jest, z jakiego materiału stoły czy krzesła włoskie zostały wyprodukowane. Do ogródków najlepsze są modele z tworzyw sztucznych, takich jak technorattan, poliwęglan czy polipropylen wzmocniony włóknem szklanym. Ich zaletą jest znakomita trwałość i wytrzymałość. Dzięki temu z powodzeniem przetrwają przynajmniej kilka sezonów intensywnego użytkowania. Co ważne, nowoczesne meble wykonane ze wspomnianych materiałów cechują się również świetną odpornością na niekorzystne warunki atmosferyczne oraz promieniowanie UV. Dzięki temu nie ma potrzeby chowania ich nawet w przypadku intensywnego deszczu, a ponadto zachowają one swój kolor nawet pod wpływem silnego słońca.
Poza funkcjonalnością, meble do ogródków restauracji powinny cechować się również dobrym wyglądem, najlepiej dopasowanym stylistycznie do aranżacji wnętrza restauracji. Kwestia wyglądu mebli jest wbrew pozorom bardzo ważna. To przecież dzięki pierwszemu wrażeniu klient może zdecydować o wstąpieniu do lokalu lub też szybkiemu opuszczeniu tego miejsca. Szczególnie istotne jest również zachowanie czystości mebli. Dlatego też wybierając stoły czy krzesła do restauracji , warto zdecydować się na modele łatwe w utrzymaniu czystości, czyli najlepiej wersje nietapicerowane. Dzięki temu nawet w przypadku rozlania napojów czy też zabrudzenia powierzchni mebla dowolną potrawą, plamę można w łatwy i szybki sposób usunąć.