Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje
Aby móc serwować śniadania – w hotelu, restauracji, stołówce itd. – nie potrzebujesz specjalnego wyposażenia, ale wiele urządzeń może znacznie ułatwić pracę oraz poszerzyć Twoją ofertę. Sprawdź, w co warto dodatkowo zainwestować.
Śniadanie jest jednym z najważniejszych posiłków i powinno być odpowiednio zbilansowane. Warto przygotować różnorodną ofertę, aby skusić i zadowolić gości. Jest wiele praktycznych urządzeń, które mogą ułatwić pracę kucharzom – jak naświetlacze do jaj itd., a także sprzętów, które urozmaicą menu – jak gofrownica itd. Co warto kupić?
Naświetlacz do jaj
Dania na bazie jajek są jednymi z najpopularniejszych – np. jajecznica, omlet, jajka na twardo, miękko itd. Trudno wyobrazić sobie śniadanie bez użycia jajek, dlatego bakteriobójczy naświetlacz to absolutna podstawa w każdej kuchni.
Naświetlacz do jaj jest niezbędny w każdym punkcie zbiorowego żywienia, m.in. w restauracji, kuchni hotelowej, stołówce itd. Przeznaczony jest do sterylizacji jaj promieniami UV, zabija do 100% salmonelli.
Gofrownica
Nie tylko dzieci lubią słodkie poranki – gofry skuszą też dorosłych. Zwróć uwagę na moc urządzenia, jakość powłoki, obudowę (dobrze, aby była ze stali), praktyczne będą też antypoślizgowe nóżki. Możesz wybrać urządzenie do przygotowywania tradycyjnych gofrów lub o specyficznym kształcie, grubości itd.
Niektóre dają też możliwość wymiany płytek – ze względu na ograniczenia przestrzenne lub finansowe urządzenia 3 w 1 sprawdzą się idealnie. To m.in. grill, opiekacz i gofrownica w jednym. Można podgrzewać w nich także pierogi, hamburgery, naleśniki itd.
Naleśnikarka gastronomiczna
Naleśniki i placki lubią chyba wszyscy i coraz częściej są one serwowane na śniadaniach hotelowych czy w restauracji. Przygotowanie ich większej ilości jest pracochłonne, dlatego warto wykorzystać nowoczesną naleśnikarkę.
Naleśnikarki służą do wypieku naleśników, okrągłych i chrupiących – występują w licznych wersjach i modelach. Wybierając konkretną, warto kierować się wysoką jakością wykonania i dużą wydajnością.
Dyspenser do płatków
Na śniadaniu muszą też być różne rodzaje płatków – np. kukurydzianych, musli, owsianych itd. Dostępne są modele o różnej pojemności, pozwalające na dozowanie za pomocą praktycznego pokrętła. Ich konstrukcja pozwala dłużej zachować świeżość płatków.
Dozownik zaprojektowano z myślą o wygodnym serwowaniu różnych rodzajów płatków. Funkcjonalność i atrakcyjny wygląd sprawią, że urządzanie przyda się w każdym lokalu gastronomicznym, w który są serwowane śniadania.