Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje
Coraz więcej osób decyduje się na otworzenie własnej restauracji. Może to być bardzo dochodowy biznes pod warunkiem, że zostanie spełnionych kilka warunków. Oczywiście podstawą sukcesu każdej restauracji są smaczne i świeże dania. Coraz większa liczba restauratorów decyduje się na wprowadzenie w swojej restauracji karty win. Stworzenie dobrej karty win jest zadaniem równie ważnym dla właściciela restauracji jak ułożenie karty menu. Oczywiście o tym jakie konkretnie wina znajdą się w karcie zadecyduje rodzaj kuchni w restauracji. Im menu jest bardziej rozbudowane, tym oczywiście karta win może być bardziej bogata.
Szata graficzna
Szata graficzna karty win powinna przede wszystkim pasować do charakteru restauracji. Musi być oczywiście także schludna, jej układ powinien być dla gości bardzo czytelny. Dzięki temu nie będą mieć problemów z wybranie interesującego ich wina. Nie należy też przesadzać z wybieraniem czcionki. Skromna sprawdzi się lepiej niż ta bardzo ozdobna. Często popełnianym błędem przez początkujących restauratorów jest nieaktualizowanie karty win.
Jakie wina w karcie?
Oferta win jest bardzo bogata. Rodzajów kuchni także jest bardzo dużo. Najprościej jest więc wybierać wina kierując się kuchnią restauracji. Gdy w restauracji są podawane dania z kuchni francuskiej w karcie powinny znaleźć się wina z Francji, gdy restauracja jest włoska – wina z Włoch. Oczywiście zasadę tę nie da się zastosować w każdym przypadku.
Układ karty
Wina w karcie można układać kierując się ich kolorem lub regionem, z którego pochodzą. Gdy zostanie wybrany sposób pierwszy, pod spodem musi znaleźć się informacja o regionie, z które dane wino pochodzi. Gdy zostanie wybrany podział według regionów, pod spodem umieszcza się podział według kolorów. W karcie nie powinna zabraknąć również informacji o kraju, z którego wino pochodzi, nazwy szczepu, z którego powstało oraz ceny. Wskazane jest podanie także rocznika. Koniecznie trzeba także podać pojemność butelki i kieliszka. Na początku karty należy umieścić wina, które będą sprzedawane na kieliszki, za nimi powinny znaleźć się wina białe, następnie czerwone, a na końcu wina deserowe.
Karta win w restauracji powinna pasować do jej kuchni i charakteru. Nie musi być bardzo rozbudowana, utrzymanie dużej piwnicy z winami to spory wydatek. Kartę win warto tworzyć wspólnie nie tylko z szefem kuchni, ale także z somellierem. W małej restauracji nie ma potrzeby tworzenia odrębnej karty win. Wystarczy jedna wspólna karta z innymi napojami.