Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje
Żywność pakowana próżniowo cieszy się dużym zaufaniem konsumentów. Ma ono sporo zalet, co sprawia, że jest wyborem idealnym dla producentów żywności, jeśli zależy im na zachowaniu koloru, zapachu, właściwości i struktury produktu.
Żywność pakowana próżniowo cieszy się dużym zaufaniem konsumentów. Ma ono sporo zalet, co sprawia, że jest wyborem idealnym dla producentów żywności, jeśli zależy im na zachowaniu koloru, zapachu, właściwości i struktury produktu. Pozwala również na zmniejszenie przestrzeni koniecznej do przechowywania produktów, co ma znaczenie szczególnie dla producentów żywności dysponujących ograniczoną przestrzenią magazynową, zwłaszcza jeśli produkty wymagają specjalnych warunków przechowywania.
Pierwsze próby próżniowego pakowania żywności pojawiły się już w dziewiętnastym wieku, jednak spopularyzowanie tej metody nastąpiło w latach 50. dwudziestego wieku. Schemat działania pakowarki próżniowej Revolution jest prosty. W celu wykonania procedury pakowania, umieszcza się wybrany produkt w specjalnie do tego przeznaczonej folii. Następnie następuje proces odsysania powietrza z opakowania, dzięki czemu żywność zostaje zabezpieczona. W zależności od potrzeb, należy zwrócić uwagę na różne parametry, jakie posiada oferowana pakowarka próżniowa.
Najbardziej podstawowy podział pakowarek próżniowych marki Revolution uwzględnia pakowarki komorowe oraz listwowe. Te pierwsze zawierają specjalną przestrzeń, zwaną komorą, w której umieszcza się pakowany produkt w specjalnej folii. Pakowarki listwowe służą przedsiębiorstwom, które mają bardzo małe potrzeby jeśli chodzi o pakowanie próżniowe. Znakomicie sprawdzą się również w warunkach domowych, ze względu na swe niewielkie rozmiary.
Pakowarka próżniowa komorowa może być urządzeniem niewielkim, bądź wielkogabarytowym, w zależności od potrzeb i miejsca przeznaczenia. Specjalne modele służą do pakowania produktów płynnych oraz sypkich. Pakowarka próżniowa komorowa marki Revolution zawiera specjalną komorę, czyli przestrzeń, w której umieszcza się produkt przeznaczony do pakowania próżniowego. Komora jest zamykana za pomocą hermetycznej pokrywy, dzięki której możliwe jest wytworzenie próżni wewnątrz urządzenia oraz odessanie powietrza z opakowania. Dodatkowo, komora wyposażona jest listwą zgrzewającą o długości 250 mm, dzięki której zapakowany produkt zostaje zabezpieczony za pomocą trwałych zgrzewów. Pokrywa urządzenia otwiera się automatycznie po zakończeniu procesu zgrzewania. Zautomatyzowany proces pracy oraz intuicyjna obsługa pozwala na uzyskanie zdumiewających rezultatów, aż do 99% próżni. Pakowarka próżniowa komorowa marki Revolution z powodzeniem nadaje się do pakowania próżniowego produktów żywnościowych oraz technicznych.
Pakowarka próżniowa listwowa to niewielkie urządzenie wykorzystujące listwę. Aby zapakować produkt, umieszcza się jeden koniec foliowego opakowania w urządzeniu, po czym następuje odessanie powietrza i zgrzanie folii. Największe i najbardziej wydajne urządzenia z tej grupy z powodzeniem znajdują zastosowanie w niewielkich restauracjach. Wytrzymała powierzchnia pakowarek listwowych marki Revolution, wykonana ze stali nierdzewnej, zapewnia długoletnią satysfakcję klientów. Długość listy zgrzewającej, wynosząca 350 mm pozwala na sprawne i wygodne pakowanie małych porcji żywności. Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, iż ten model pakowarek próżniowych nie nadaje się do pakowania żywności w postaci sypkiej lub płynnej, gdyż nie posiada specjalnej pionowej komory.