Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje
Frytkownica gastronomiczna jest profesjonalnym urządzeniem, które świetnie spisuje się w różnego rodzaju barach, restauracjach, oraz lokalach gdzie serwowane są dania smażone na głębokim oleju. Frytownice te zależnie od modelu charakteryzują się zróżnicowaną pojemnością oraz ilością pojemników, w których przyrządzane są potrawy.
Nie tylko do frytek
Choć nazwa - frytkownica gastronomiczna sugerować może, że produkt ten służy wyłącznie do robienia frytek, to w rzeczywistości mamy o wiele większe pole manewru. Przy jej pomocy z powodzeniem przyrządzimy bowiem również pyszne sajgonki, nuggetsy, paluszki rybne oraz innego rodzaju chrupiące przekąski.
Bez gazu
Frytkownice elektryczne cechują się też tym, że w celu wykonania przy ich pomocy jakiejkolwiek potrawy, nie będzie konieczne podłączenie do instalacji gazowej. Jedynym czego potrzebujemy jest odpowiednie źródło prądu.
Z tego też względu w każdej frytkownicy znajduje się tzw. element grzejny, charakteryzujący się mocą odpowiednią do tego, by jak najszybciej rozgrzać olej do temperatury, umożliwiającej frytowanie przygotowywanych produktów spożywczych. Przy pojemnościach do 10 L zwykle stosuje się grzałki o mocy 2500 W, zaś w przypadku pojemności przekraczającej wspomniany litraż, standard stanowi moc o wysokości 3200 W.
Element grzejny frytkownicy gastronomicznej to podzespół, który musi cechować się jak największą energooszczędnością przy jednoczesnym zachowaniu jak największej wydajności. Dlatego też nieodłącznym elementem frytkownic elektrycznych, są termostaty. To właśnie one pozwalają utrzymać określoną przez użytkownika maksymalną temperaturę oleju i przypadku jej przekroczenia powodują natychmiastowe odłączenie poboru energii.
Dodatkową zaletą wynikającą z powyższego faktu jest też bezpieczeństwo i gwarancja otrzymania pożądanych wyników kulinarnych.
Kilka potraw jednocześnie
Frytkownica gastronomiczna, która wyposażona jest w więcej niż jeden pojemnik, potrafi być wielkim udogodnieniem i znacząco wpłynąć na efektywność pracy lokalu. Urządzenia takie, umożliwiają bowiem jednoczesne i całkowicie niezależne od siebie przygotowywanie kilku potraw.
Za przykład niech stanowi sytuacja kiedy to w jednym zbiorniku smażone są frytki w drugim zaś paluszki rybne.
Tego typu urządzenia posiadają bowiem odpowiednią do liczby pojemników liczbę grzałek, zaś użytkownik może swobodnie określić maksymalną temperaturę każdej z nich.
Łatwe czyszczenie i konserwacja
Frytkownice gastronomiczne to urządzenia, które z racji obowiązujących przepisów narzuconych przez Sanepid, wymagają częstego czyszczenia. W związku z tym faktem przy ich konstrukcji, zastosowano kilka rozwiązań znacząco ułatwiających proces konserwacji.
W tym przypadku należy zaznaczyć, że poszczególne elementy wykonane zostały ze stali szlachetnej, co nie tylko gwarantuje ich trwałość i odporność na korozję ale też powoduje, że są one niezwykle łatwe w czyszczeniu. Dodatkowo elementy te można bezproblemowo zdemontować a po wyczyszczeniu, szybko zamontować ponownie.
Nie bez znaczenia są również tzw. zimne strefy, znajdujące się na dnie pojemników. Dzięki nim mamy pewność, że nawet jeśli frytka czy też inny przyrządzany produkt, wydostanie się poza kosz, to nie ulegnie przypaleniu. Tym samym olej pozostanie dłużej świeży oraz nie będzie mowy o żadnych nieprzyjemnych zapachach.
Podsumowanie
Profesjonalna frytkownica gastronomiczna, jest więc urządzeniem, które charakteryzując się energooszczędnością, wydajnością, wygodą obsługi, łatwością konserwacji oraz gwarancją długotrwałego działania, znacząco ułatwi funkcjonowanie każdego punktu gastronomicznego czy też firmy cateringowej. Wszystkie te cechy reprezentują sobą frytkownice marki Royal Catering, znajdujące się w ofercie firmy Emaks na stronie http://emaks.pl/gastronomia-1/frytownice-elektryczne.html.