Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje
Otwierając lokal gastronomiczny, trzeba liczyć się z poniesieniem niemałych kosztów. W końcu są sprzęty, które nie da się pominąć, aby wymarzony lokal mógł prawidłowo funkcjonować. Tylko, jak poradzić sobie z ich zakupem, kiedy dysponuje się skromnymi finansami?
W małej gastronomii najważniejszy jest pomysł. W czasach, kiedy istnieje tak wiele różnych przedsiębiorstw, nie jest łatwo zostać zauważonym przez konsumentów. Dlatego na początku trzeba wykonać badanie rynku, aby sprawdzić. W końcu może okazać się, że w mieście znajduje się już sporo barów, pierogarni, czy budek z kanapkami. Wybór konkretnego profilu działalności wskaże dokładnie, jakiego typu sprzęt będzie niezbędny, aby wcielić swój plan w życie.
Główną przeszkodą nowych przedsiębiorców jest przede wszystkim niewielki budżet, którym dysponują. Wtedy niezbędny jest konkretny plan, dzięki któremu będzie można wyeliminować zbędne wydatki. Następnie dobrym rozwiązaniem jest szukanie korzystnych okazji. Najlepiej skorzystać wtedy ze sklepów internetowych, w których często organizowane są wyprzedaże. Inną możliwością jest kupienie używanych sprzętów od osób, które właśnie zamykają swój lokal lub po prostu mają na zbyciu dane urządzenie. Cierpliwe poszukiwanie okazji może dać wiele oszczędności.
To, czym konkretnie specjalizuje się dany lokal, wpływa na rodzaje urządzeń, które trzeba nabyć. Tak, więc zakładając bar, czy też fast food, niezbędny jest: • grill elektryczny • płyta indukcyjna • kostkarka oraz kruszarka do lodu • mikrofalówka Zarówno w jednym, jak i w drugim podawane są zazwyczaj częściowo mrożone produkty, takie jak hamburgery, czy frytki. Wtedy nie potrzeba sprzętów, które bezpośrednio będą pomagać w gotowaniu, a jedynie w odmrażaniu, podgrzewaniu i przechowywaniu towarów. W przypadku baru potrzeba, choć minimalnej ilości sprzętów, które będzie obsługiwać barman. Zmywarka uniwersalna, czy też wyparzarka, mogą zostać zakupione, kiedy interes nabierze już wiatru w żagle.
Chcąc otworzyć kawiarnie, niezbędne będą inne sprzęty. Obowiązkowy będzie ekspres do kawy, co najmniej jeden, jednak z czasem trzeba będzie pomyśleć o kolejnych. Podobnie, jak w przypadku baru, obowiązkowa będzie zamrażarka. Dodatkowo warto brać pod uwagę także ciepłe napoje, które mogą być pożądane jesienią, czy zimą. Do ich przygotowania idealny będzie warnik do wody. Pozostałe sprzęty zależą przede wszystkim od tego, co jeszcze będzie można kupić w kawiarni. Bardzo często do napojów podawane są wypieki lub lody. Wtedy potrzebny będzie także: • dystrybutor do lodów • lady chłodnicze • chłodziarka W przypadku podawania domowych wypieków, które pieczone będą na miejscu, niezbędny okaże się również piec konwekcyjny. Oprócz obowiązkowych sprzętów trzeba będzie ponieść także inne koszty, takie jak kupno mebli, stolików, krzeseł. Poza tym wszelkie sztućce, zastawy stołowe, szkło do alkoholi i tym podobne. Wyposażenie gastronomii wiąże się z niemałymi kosztami, jednak kiedy nabędzie się już wszystkie sprzęty, będzie można wreszcie otworzyć wymarzony lokal.