Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje
Jeszcze kilka lat temu jedzenie w restauracjach kojarzone było z luksusem. Sytuacja ta jednak uległa zmianie i obecnie obserwujemy, że w lokalach spędza czas większa liczba gości, ale również regularnie poszerza się oferta gastronomiczna na rynku.
Dzięki temu osoby o różnych upodobaniach kulinarnych mogą bez problemu znaleźć kuchnię spełniającą ich oczekiwania. Obok kuchni polskiej popularne są restauracje serwujące dania japońskie, włoskie, hiszpańskie czy greckie. Przekrój oferty gastronomicznej jest ogromny, a co za tym idzie bez konieczności udawania się w dalekie podróże można zasmakować oryginalnych potraw.
Pytanie, które nasuwa się tutaj brzmi – gdzie restauratorzy nabywają produkty spożywcze?
Możliwości jest na pewno wiele i oczywiście każdy restaurator postępuję według przyjętych przez siebie standardów. Sposób pozyskiwania produktów jest również uzależniony od tego czy mamy do czynienia z małą restauracją, dużą, a może restauracją hotelową? Oto jakie możliwości mają właściciele:
Jeśli chcemy mieć pewność, że dostawca zawsze przywiezie nam składniki na czas powinniśmy pomyśleć o zweryfikowaniu jego sposobu pracy. Audyt dostawców na pewno pomoże w ustaleniu czy wybrany dostawca jest godny zaufania.
Tak naprawdę kluczowa rolę w przygotowaniu potraw mają użyte produkty. Dlatego priorytetem restauracji powinno być przygotowywanie dań ze świeżych i dobrych jakościowo składników.
Zobacz też: Certyfikacja produktów regionalnych