Informacje - Gastronomia Handel, Restauracje
Jeszcze kilka lat temu zamawianie jedzenia online stanowiło rzadkość i wzbudzało ciekawość. Z czasem sieć stała się coraz częściej wykorzystywana, chociażby z racji popularności coraz nowszych technologii – jej możliwości objęły już nie tylko tradycyjny komputer, ale również wszelkiego typu urządzenia mobilne.
Jak podaje Instytut Badania Opinii Homo Homini, już 64% Polaków zamawia jedzenie z dostawą, z czego 38% robi to online – poprzez stronę bądź aplikację na smartfona do zamawiania jedzenia. Wykorzystanie platformy internetowej daje szeroki wachlarz możliwości, pozwala spokojnie wybrać rodzaj preferowanej kuchni, dodatki czy napoje. A jakie są preferencje Polaków w tej kwestii?
Zamawiający za pomocą internetu, w tym aplikacji do zamawiania jedzenia, najczęściej decydują się na dania kuchni azjatyckiej. W PizzaPortal.pl możemy przykładowo wybrać posiłek zarówno spośród różnorodnych zestawów sushi, jak i kaczkę glazurowaną po pekińsku czy tradycyjną japońską zupę miso. To, co egzotyczne, nieznane i odległe, wzbudza największą ciekawość i chęć poznania. Obce kuchni polskiej zestawienia smakowe i zastosowanie egzotycznych przypraw oraz składników powodują, że coraz chętniej sięgamy po nie z chęci samego poznania. Takie preferencje ma 29% badanych internautów. Na drugim miejscu pod względem popularności wśród Polaków znajduje się kuchnia włoska, najczęściej kojarzona z tradycyjną pizzą (26%). Z kolei po 22% respondentów zdecydowało się na amerykańskie burgery oraz tradycyjne dania kuchni polskiej.
O ile jeszcze kilkanaście lat temu popularny schabowy z kapustą był ulubionym daniem większości Polaków, o tyle obecnie staliśmy się bardziej otwarci na nowe doznania smakowe. Częstsze niż kiedyś podróże zagraniczne, szczególnie w egzotyczne zakątki świata, powodują, że coraz chętniej chcemy poznawać kuchnie inne niż tradycyjna, polska. Nie bez znaczenia dla tego zjawiska jest również powstawanie coraz liczniejszych restauracji specjalizujących się w tradycyjnych daniach kuchni japońskiej, wietnamskiej czy tureckiej.
Głównym powodem, dla którego zamawiamy jedzenie z dostawą, jest dla większości badanych (58%) wygoda. Coraz wyższe tempo życia, zapracowanie i brak czasu na gotowanie powodują, że Polacy decydują się na gotowe posiłki. Dla 38,7% pytanych przyczyną zamawiania jedzenia z dowozem jest z kolei oszczędność czasu, a dla 18,5% istotne stają się zniżki oraz promocje. Inne motywy, którymi kierują się zamawiający, to: chęć poznania nowych smaków (14,3%), bogata oferta dań (7,1%), niechęć do samodzielnego przygotowywania posiłków (4,2%) lub brak umiejętności kulinarnych (3,8%). Polacy w zdecydowanej większości wolą zamówić jedzenie, niż samodzielnie je przyrządzać. Zaoszczędzony w ten sposób czas poświęcają często spotkaniom w gronie rodziny i przyjaciół, na co może wskazywać pora, o jakiej zamawiane są potrawy. Okazuje się bowiem, że większość respondentów (44%) kupuje gotowe dania z dostawą w weekendowe wieczory. Na drugim miejscu (18,5%) znalazły się pory obiadowe w soboty i niedziele (źródło: http://www.egospodarka.pl/105049,Polacy-a-zamawianie-jedzenia-przez-Internet-I-2014,1,39,1.html).
Wyniki raportu z jednej strony wskazują, że rośnie popularność internetu jako kanału służącego zamawianiu potraw do domu. Z drugiej natomiast pokazano, jak zmieniają się kulinarne upodobania Polaków.