Przepisy kulinarne

Wydarzenia branży spożywczej / Aktualności, Informacje rynku produkcji i konsumpcji żywności

Targi przemysłu spożywczego / Wydarzenia

Tegoroczny Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku odbędzie się w dniach 9-12 sierpnia 2012 w Poznaniu. To już szósta edycja imprezy, która z roku na rok przyciąga coraz większe rzesze mieszkańców i turystów – smakoszy.

 

JARMARK DOBREGO SMAKU:

Wśród wystawców Jarmarku Dobrego Smaku nie zabraknie producentów wysokiej jakości polskich przysmaków – będą poznańskie szare kluchy, wędzone i smażone ryby z Milicza, sery zagrodowe z Wielkopolski, Dolnego Śląska, Podhala i Podlasia, tradycyjne nalewki, piróg biłgorajski i wiele innych smakołyków ze wszystkich regionów naszego kraju. Mnóstwo pokus czeka jednak również na smakoszy o bardziej kosmopolitycznych podniebieniach.

 

POKAZY KULINARNE:

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to jednak dużo więcej niż jarmark. W tym roku festiwalowa scena ruszy w piętek 10 sierpnia. W ciągu dnia odbywać będą się na niej pokazy kulinarne szefów kuchni znanych i mniej znanych poznańskich restauracji oraz autorów programów kulinarnych.

 

KONCERTY:

Targi przemysłu spożywczego / Wydarzenia

16 maja, w krakowskim hotelu Swing, odbył się piąty audyt certyfikacyjny produktów biorących udział w Ogólnopolskim Programie Promocyjnym „Doceń polskie”.  Wyroby, które Loża Ekspertów oceniła najwyżej zostały wyróżnione certyfikatem „Doceń polskie”.

O godło programu „Doceń polskie” mogą ubiegać się jedynie produkty posiadające tzw. polski czynnik, produkowane wg tradycyjnej receptury lub ze składników polskiego pochodzenia.
Eksperci, których oceny decydują o przyznaniu certyfikatów, podkreślają rosnące znaczenie spożywania rodzimych artykułów żywnościowych.

Targi przemysłu spożywczego / Wydarzenia

Marka Britta rusza z ogólnopolską akcją promocyjną produktów z linii Twój Błonnik, obejmującą dwa konkursy – dla konsumentów i detalistów. Działania mają charakter wizerunkowy i prosprzedażowy. Promocja potrwa 4 miesiące - od kwietnia do lipca br.

Targi przemysłu spożywczego / Wydarzenia

Sawex Sp. z o.o. została podzielona na trzy odrębne spółki: Sawex Foods, Sawex Restaurants i Sawex. Celem formalnego wydzielenia autonomicznych podmiotów gospodarczych jest ukierunkowany rozwój poszczególnych linii biznesowych Grupy Sawex.

Ze struktur firmy wyodrębniono autonomiczne obszary działalności, odpowiadające pionom dotychczasowej aktywności Grupy Sawex, operującej na rynkach: artykułów spożywczych, chemicznym i HORECA.

Zakres kompetencji nowych podmiotów podzielono następująco:


  • w ramach Sawex Sp. z o.o. będzie kontynuowana działalność w branży chemicznej,
  • Spółka Sawex Foods przejmie działalność handlową na rynku artykułów spożywczych, z portfolio marek Britta, Halina i Sotto,
  • Sawex Restaurants Sp. z o.o. będzie realizować zadania podmiotu funkcjonującego dotychczas na rynku HORECA pod nazwą Bistecca Bistro.


Zmiany zostały podyktowane strategią rozwoju Grupy Sawex. Celem podziału było dostosowanie struktury prawnej prowadzonej działalności do jej faktycznego kształtu biznesowego. Wydzielenie autonomicznych pionów pozwoli na ich dalszy ukierunkowany rozwój oraz optymalne dopasowanie oferty do potrzeb danych sektorów. Jedynymi wspólnikami nowych spółek zostali uprzedni udziałowcy Sawex Sp. z o.o.

Podział został podyktowany stałym rozwojem poszczególnych linii biznesowych działalności Grupy Sawex. Zmiany organizacyjno-prawne umożliwiają lepszą specjalizację, w konsekwencji oferowanie produktów i usług najwyższej jakości, a tym samym zwiększenie ich konkurencyjności – podkreśla Piotr Sawicki, Prezes Zarządu.

Sawex Sp.z o.o. została utworzona w 1989 roku. Od początku działalności firma specjalizuje się w handlu produktów spożywczych i chemicznych na rynkach krajowym i międzynarodowym.

Oferta handlowa w branży spożywczej obejmuje różne gatunki ryżu, płatków śniadaniowych, kasz i nasion strączkowych. Sawex był pierwszym w Polsce importerem ryżu w saszetkach do gotowania, wprowadzając tę formę opakowania na rynek krajowy. W portfolio znajdują się marki Britta, Halina i Sotto.
Działalność spółki w branży chemicznej koncentruje się na dostawach surowców dla przemysłu gumowego i chemicznego wprost do klienta.
W 2011 r. spółka rozpoczęła działalność na rynku HORECA pod nazwą Bistecca Bistro. Restauracja Bistecca Bistro oferuje dania międzynarodowe, śródziemnomorskie, serwuje steki, polędwiczki i potrawy z grilla.

Targi przemysłu spożywczego / Wydarzenia

Jeszcze tylko kilka dni pozostało do certyfikacji produktów biorących udział w Ogólnopolskim Programie Promocyjnym „Doceń polskie”. 1 lutego Loża Ekspertów po raz czwarty przystąpi do oceny artykułów spożywczych zgłoszonych do programu.

Certyfikacja to kluczowa część dwuetapowej oceny, jakiej poddawane są wyroby ubiegające się o  godło „Doceń polskie”. W procesie tym ocenia się smak produktu, ale ważny jest także wygląd, informacje zawarte na opakowaniu oraz stosunek jakości produktu do jego ceny.

Noty przyznaje grono niezależnych specjalistów, któremu przewodniczy Mirek Drewniak, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. W Loży Ekspertów zasiadają ponadto m.in. przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, czy Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.

 

Honorowy patronat nad programem, od samego początku jego istnienia, sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Dla coraz większej liczby firm ocena Loży Ekspertów stanowi cenną informację zwrotną, dlatego też liczba produktów zgłoszonych do certyfikacji stale się powiększa.


W programie biorą udział zarówno znane i duże firmy, jak i mali, lokalni producenci. Nie brakuje firm, które uczestniczą w certyfikacji po raz kolejny. Świadczy to o sile certyfikatu „Doceń polskie”, ale także o zaufaniu, jakim producenci obdarzają Lożę Ekspertów.
Po raz trzeci w programie biorą udział marki własne Intermarche. W supermarketach tej sieci można nabyć blisko 80 artykułów spożywczych wyróżnionych w programie. O godło „Doceń polskie” podczas najbliższej certyfikacji starać się będzie kolejnych 90 wyrobów – marek własnych Intermarche.

Targi przemysłu spożywczego / Wydarzenia

XV Konferencja Naukowo– Techniczna Budowa i Eksploatacja Maszyn Przemysłu Spożywczego BEMS 2012

Katedra Procesów I Urządzeń Przemysłu Spożywczego Wydział Mechaniczny Politechniki Koszalińskiej

- Tematyka konferencji obejmuje naukowe i praktyczne problemy związane z budową, eksploatacją maszyn i urządzeń dla przemysłu spożywczego oraz projektowaniem instalacji procesowych  - i współorganizator Polskie Towarzystwo Inżynierii I Techniki Przetwórstwa Spożywczego "Spomasz" zapraszają do udziału w XV Konferencji Naukowo-Technicznej Budowa i Eksploatacja Maszyn Przemysłu Spożywczego BEMS 2012

Konferencja odbędzie się w dniach 5 – 8 września 2012 r. w Hotelu Solny Resort & SPA, ul. Fredry 5, 78-100 Kołobrzeg.

Targi przemysłu spożywczego / Wydarzenia

Smaczne, najwyższej jakości i związane z Polską – takie są produkty, które mogą poszczycić się certyfikatem „Doceń polskie”, przyznawanym przez ekspertów. Wszystko po to, by konsument wiedział, że sięgając po wyroby opatrzone takim logo wybiera to, co najlepsze na polskim rynku.

26 października w krakowskim Hotelu Swing zespół ekspertów po raz trzeci dokonał oceny produktów biorących udział w Ogólnopolskim Programie promocyjnym „Doceń polskie”.

Targi przemysłu spożywczego / Wydarzenia

Katowice/Warszawa, 4 października 2011 r. – Wystąpienie Marka Sawickiego, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz dyskusja o polskiej branży żywnościowej i handlu pod presją globalnych zmian rozpoczęły IV Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2011. Największe spotkanie branży, organizowane przez Grupę PTWP SA, wydawcę m.in. magazynu Rynek Spożywczy oraz portali dlahandlu.pl i portalspozywczy.pl, zgromadziło ponad pół tysiąca osób. Siedem firm z branży uhonorowano prestiżowymi Nagrodami Rynku Spożywczego.

Szukaj w katalogu firm

Nadchodzące targi spożywcze


Targi INTEFO 2017 w Lublinie - Technologie i Innowacje w Małym Przetwórstwie Żywności

Targi INTEFO 2017 w Lublinie - Technologie i Innowacje w Małym Przetwórstwie Żywności Targi INTEFO 2017 w Lublinie - Technologie i Innowacje w Małym...

Od 12.12.2017 Do 13.12.2017 Miejsce Lublin
Kategoria Targi spożywcze / Wydarzenia branży spożywczej


Wydarzenia branży spożywczej