Przepisy kulinarne

Targi przemysłu spożywczego / Wydarzenia

Targi SweetTARG, Piekarze, Lodziarze i Ciastkarze spotkają się w Katowicach, 3–5 marca 2013, targi spożywcze, maszyny spożywczeW niedzielę, trzeciego marca rozpoczyna się kolejna edycja Śląskich Targów Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich SweetTARG 2013. Do Katowic po raz kolejny zjadą specjaliści słodkich i piekarniczych branż, prezentujący nowoczesne technologie i innowacyjne rozwiązania wykorzystywane w produkcji wyrobów i artykułów cukierniczych, lodów i wielorakiego pieczywa. Ponad 100 wystawców z całej Polski zaprezentuje się na powierzchni ponad 3 tys. m2, a prezentacja targowa obejmie maszyny i urządzenia dla przemysłu piekarniczego, cukierniczego, dodatki piekarskie i cukiernicze, produkty przemysłu piekarskiego, produkty i półprodukty spożywcze, urządzenia do produkcji lodów, koncentraty smakowe, dodatki do lodów, dekoracje i wyroby cukiernicze, przetwory czekoladowe, galanterię cukierniczą, lody, bakalie, miód i produkty pszczelarskie, artykuły przemysłu tłuszczowo-olejarskiego, urządzenia chłodnicze, klimatyzacyjne, maszyny pakujące do piekarnictwa, cukiernictwa, urządzenia do utrzymania czystości i higieny oraz wydawnictwa branżowe.

Wśród nowości targowych na stoisku Baker Polska zobaczyć będzie można zobaczyć po raz pierwszy w Polsce zobaczyć Drożdżówkę Lodową, a także pierwszą odsłonę ogólnopolskiego portalu internetowego, służącego promocji pieczywa wśród konsumentów.

Ponadto mnóstwo atrakcji na stoisku firmy Pfahnl Polska, gdzie klienci mogą wygrać tablet oraz wycieczkę do Turcji. Firma Kames zaprezentuje sposób na rozpoczęcie własnej produkcji lodów bez angażowania dużych środków finansowych, Polmarkus pokaże nowości marki Suprema oraz wyroby cukiernicze z wykorzystaniem Past Elenka. Na stoisku Gastronomasz będzie można zakupić maszyny w specjalnych targowych cenach, a firma Giko przedstawi najnowszy piec modułowy GWAREK. Komages prezentować będzie nowość - Płynną Masę Lodową UHT. Ponadto firma Gel-matic wystawi nowy model maszyny mv 250 pm o wydajności 45 kg lodów na godzinę. Nie zabraknie atrakcji wśród dekoracji czekoladowych, pojawi się niespotykana oferta mieszanych posypek czekoladowych, naturalnie barwionych i aromatyzowanych w kolorach wiosny - to wszystko na stoisku firmy Barbara Luijckx.

 

Na targach po zaraz kolejny zagości Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego. MAMZ jest organizatorem ogólnopolskiego konkursu kierowanego do uczniów kształcących się w zawodzie cukiernik i piekarz. Partnerami MAMZ, współorganizującymi tegoroczne prezentacje są portal branżowy DlaPiekarzy.pl oraz firma Savpol Sp. z o.o.. Konkurs „II Zespołowe Mistrzostwa Młodych Cukierników i Piekarzy" będzie miał miejsce w dniach 4 i 5 marca 2013 czyli podczas drugiego i trzeciego dnia Targów. W ubiegłorocznej edycji SweetTarg, organizowane przez MAMZ konkursy przyciągnęły rzesze zwiedzających, a prezentowane na konkursowym stoisku uczniowskie prace zdobyły uznanie doświadczonych mistrzów branży.

 

W obecnej edycji poprzeczka jest postawiona jeszcze wyżej. Konkurs zostanie poszerzony o część piekarską, więc obok tortów i deserów staną wspaniałe, nawiązujące do polskiej tradycji bochenki chleba. W trwających non-stop, przez dwa dni prezentacjach młodych adeptów sztuki cukierniczej i piekarskiej wystąpi ogółem 32 uczniów reprezentujących

kilkanaście szkół i zakładów cukierniczo piekarskich. Dodatkowe informacje i zgłoszenia uczestników dostępne są na stronie Małej Akademii Mistrzostwa zawodowego: www.mamz.pl

 

Targi zakończą się we wtorek 5 marca.

SweetTARG:

Godziny otwarcia: 3-5.03.2013 w godzinach od 10:00 do 17:00, 5.03.2012 w godzinach od 10:00 do 16:00.

 

Cena biletu 30 zł, po zarejestrowaniu on-line na stronie www.sweettarg.fairexpo.pl 15 zł.

 

Organizator: Centrum Targowe FairExpo Sp. z o.o., ul. Bytkowska 1B, 40-955 Katowice

 

Kontakt: Ilona Syryłło

tel. (+48 32) 7281532

tel. kom. (+48) 664080283

e-mail: i.syryllo[at]fairexpo.pl

e-mail: sweettarg[at]fairexpo.pl

www.sweettarg.fairexpo.pl

Kontakt dla mediów:

Magdalena Salwiczek,

tel. (+48 32) 7281558

tel. kom. 602 586 700

e-mail: m.salwiczek[at]fairexpo.pl

 

PROGRAM TARGÓW

 

Niedziela 3 marca 2013

 

11:30 -15:00 II Śląska Konferencja Piekarnicza

część I :

11.30: 12:30 - Tomasz Kostka - Ai – Solution

Zastosowania technologii teleinformatycznych w produkcji

piekarskiej, cukierniczej i lodziarskiej

Wydawnictwo Elamed

12.30 - 13.30 Maciej Mielczarski, inż. Piotr Gawełek

„Systemy zapewnienia jakości pieczywa"

13:45 – 14:45 Jarosław Gajda Przewodniczący Krajowej

Rady Piekarstwa i Cukiernictwa

„Promocja pieczywa – wizerunek marki"

10:00 – 17:00 Pokazy Mistrzów Cukiernictwa i Piekarstwa

Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego

1. Tomasz Kaszuba (Backaldrin)

2. Dariusz Kowalczewski (Savpol)

3. Daniel Waliszewski (Eco Trade)

4. Zbigniew Droś (Credin)

5. Karol Nowicki (Dossche Mills)

6. Krzysztof Wysłucha (Cukiernia Wysłucha)

7. Piotr Burzawa (Cukiernia- Piekarnia Buła)

8. Aleksander Granieczny (BAKER)

10:00 – 16.00 Forum Piekarniczo – Cukiernicze Firma Savpol z Gliwic przedstawi mieszanki piekarnicze z serii

GRANIX marki AlfaPro.. Podczas prezentacji będą Państwo mieli

okazję zapoznać się z szeroką gamą pieczywa tradycyjnego

jak i pieczywa z różnego typu dodatkami.

 

Poniedziałek 4 marca 2013

Uniwersytet Rolniczy w Krakowie Wydział Technologii Żywności :

10.30 – 10:55 dr inż. Barbara Borczak

- Pieczywo pszenne o obniżonym indeksie glikemicznym

11.00 – 11:25 dr inż. Renata Ginter

Wymagania w zakresie cech reologicznych mąki pszennej przeznaczonej do wypieku pieczywa

11.30 – 11:55 Prof. dr hab. inż. Marek Sikora

– Nowe tendencje w produkcji wyrobów cukierniczych

12:00 -16:00 II Śląska Konferencja Piekarnicza

część II :

12:00-14:00

Zakłady Tłuszczowe KRUSZWICA

Jarosław Ropiejko - ekspert Akademii Mistrza

Gdzie szukać oszczędności? - czyli jak zwiększyć efektywność

firmy w ramach istniejących zasobów

14:15 – 15:15

Prof. nazd. dr hab. Jan Klimek Prezes Izby Rzemieślniczej

oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości

„Dobry szef na trudne czasy"

10:00– 16.00 Forum Piekarniczo – Cukiernicze Firma Bionat z Krakowa zaprezentuje produkcję

chleba polskiego oraz przedstawi sposoby zdobnictwa

chlebów okolicznościowych.

 

Wtorek 5 marca 2013

10:00 – 15.00 Forum Piekarniczo – Cukiernicze Mistrzowie Firmy ROKER Czesława Kierata z Zabrza

zaprezentują najnowsze trendy w produkcji cukierniczej.

Przygotują ciastka deserowe, wyroby z czekolady

oraz torty ozdobne.

 

EUROPA PEŁNA SMAKÓW na SweetTARGU 3-5 marca br. w specjalnej Strefie Mistrza Branży odbędą się niepowtarzalne, urozmaicone i pełne niespodzianek pokazy technologiczne. Motywem przewodnim trzydniowych spotkań są polskie i europejskie smaki. Zapraszamy na gorące przekąski i zimne desery!

Startujemy już pierwszego dnia katowickich targów o godz. 10.00. Sześciu technologów, w duetach bądź solo,

po mistrzowsku przygotują dla Państwa smakowite niespodzianki. Wśród propozycji na pewno znajdą się oryginalne pomysły na Wielkanoc czy nowości zainspirowane polskimi i europejskimi tradycjami kulinarnymi.

 

Po każdym pokazie obowiązkowa degustacja świeżo przygotowywanych specjałów! Tematyka pokazów:

Jak hanys z gorolem – duet cukierniczy z niespodziankami – prowadzący: Paweł Nawrot, Łukasz Wylenżek

Owocowe inspiracje – prowadzący: Jerzy Brzozowski

Sposób na minipizzę – prowadzący: Adam Marszałek

Nowości z polskimi korzeniami – prowadzący: Andrzej Bazior, Adam Bednarski, Ryszard Stojanowski

Oryginalne pomysły na święta – prowadzący: Andrzej Bazior, Adam Bednarski, Ryszard Stojanowski

Desery bez pieczenia – prowadzący: Adam Marszałek

Żel i pomada w jednym ‒ innowacyjne połączenie – prowadzący: Adam Marszałek

Gofry w różnych odsłonach

 

Panel dyskusyjny: Znakowanie środków spożywczych

Redakcja „Mistrza Branży" zaprasza na panel dyskusyjny pt. „Znakowanie środków spożywczych", który odbędzie się 4 marca br. w specjalnej Strefie Mistrza Branży podczas SweetTARGU. Spotkanie poprowadzi ekspert Zygmunt Cichoń z katowickiej Inspekcji Handlowej.

Temat znakowania wciąż budzi zainteresowanie, tym bardziej że czekają nas kolejne zmiany. W związku z tym nasz ekspert Zygmunt Cichoń skupi się na najważniejszych zagadnieniach, jak: porównanie dotychczasowych przepisów dotyczących znakowania z nowymi, przedstawienie interpretacji Ministerstwa Rolnictwa w zakresie znakowania.

Będzie również czas na dyskusję i pytania do eksperta. Wykładowca: Zygmunt Cichoń, naczelnik Wydziału Kontroli Handlu i Usług Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Katowicach

Termin i miejsce spotkania: 4 marca br., SweetTarg – Specjalna Strefa Mistrza Branży, godz. 12.00-13.00 UWAGA! Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc siedzących prosimy o kontakt z redakcją 32 729 96 80 lub 881 610 660 Dla 30 osób, które do 28 lutego zgłoszą chęć uczestniczenia w panelu dyskusyjnym, redakcja MB przygotowała prezenty: profesjonalna chemia marki Clinex lub bezpłatna półroczna prenumerata „Mistrza Branży".

Zaloguj się do portalu, aby dodać komentarz

Szukaj w katalogu firm

Nadchodzące targi spożywcze


Targi HORECA GASTROFOOD 2018, Kraków

Targi HORECA GASTROFOOD 2018, Kraków Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA oraz...

Od 07.11.2018 Do 09.11.2018 Miejsce Polska - Kraków
Kategoria Targi spożywcze / Wydarzenia branży spożywczej


Wydarzenia branży spożywczej