Przepisy kulinarne

Porady, Co warto wiedzieć na temat produktów spożywczych, Poradnik

Porady - branża spożywcza

Każdy szanujący się sportowiec, poza regularnym treningiem, powinien zwracać ogromną uwagę na to, co spożywa. Odpowiednia dieta jest bowiem podstawą końcowego sukcesu, dlatego należy podejść do tego tematu w sposób ja najbardziej poważny.

Oczywiście musimy zdać sobie sprawę z tego, iż nie dla każdego sportowca jadłospis będzie taki sam. Pod uwagę należy bowiem wziąć czynniki fizyczne – wiek, płeć, masa ciała – oraz kwestie związane z charakterystyką sportu, jaki uprawiamy. Inna dieta będzie zalecana bowiem sprinterowi, inna zaś osobie podnoszącej ciężary. Tym niemniej, każdy powinien kierować się fundamentalnymi zasadami.

Porady - branża spożywcza

W naszej codziennej diecie nieodzownym elementem są warzywa i owoce. To one dostarczają nam potrzebnych witamin, błonnika i innych składników mineralnych. Zjadamy je pod różnymi postaciami, przetworzone, ugotowane, smażone, ale także na surowo. Są składnikami większości potraw, jakie jemy, ale mogą być także smaczną i zdrową przekąską.

Dlatego tak ważne jest ich dokładne mycie, które pozwala pozbyć się bakterii, pestycydów, ziemi i innych niepożądanych rzeczy.

Porady - branża spożywcza

Skutkom ubocznym aspartam poświęcono wiele miejsca, zarówno na łamach prasy, jak i Internetu. Osoby, które stosują aspartam (aspartan) są krytykowane i przestrzegane przed wieloma chorobami, które rzekomo on powoduje.

Tymczasem setki badań pokazują, że jest to produkt całkowicie bezpieczny dla naszego zdrowia.

 

Co to jest aspartam?

To substancja słodząca, odkryta w latach 60-tych ubiegłego stulecia. Szybko zauważono, że jest ona niezwykle słodka, a kolejne badania pokazały, że nie ma ona kalorii. Nic więc dziwnego, że o aspartam upomniał się przemysł spożywczy.

Porady - branża spożywcza

Karty żywieniowe

Karty, których przeznaczeniem jest dofinansowanie posiłków pracownikom przez ich pracodawcę, są zgodnie z obowiązującymi przepisami zwolnione ze składek na ubezpieczenie emerytalne i rentowe do kwoty 190 złotych miesięcznie na jedną zatrudnioną osobę.

Zasady ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie emerytalne i rentowe zawierają przepisy ustawy z 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2009 r. Nr 205 poz. 1585 ze zm.) oraz Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 18 grudnia 1998 roku w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe („Rozporządzenie”).

Porady - branża spożywcza

Dla każdego rodzica zdrowie jego pociechy jest najważniejsze. Warto pamiętać, że układ odpornościowy dziecka kształtuje się i rozwija od momentu narodzin aż do 12 roku życia. Zanim więc osiągnie pełnię możliwości, maluch narażony jest na liczne infekcje. Z zapobieganiem nawracającym przeziębieniom wiąże się wiele mitów, dlatego warto zapoznać się z kilkoma faktami, dotyczącymi tego tematu.

Mali pacjenci trafiają do lekarza rodzinnego nawet powyżej ośmiu razy w roku, przede wszystkim z powodu infekcji dróg oddechowych, uszu, jamy nosowej, a także płuc i oskrzeli. Często wzrost zachorowań przypada na okres następujący bezpośrednio po rozpoczęciu uczęszczania do żłobka lub przedszkola.

Porady - branża spożywcza

Jawo, pierogi, sos, obiad, przekąska, najlepsze przepisy na szybki obiadCzasem brakuje nam pomysłu na szybki i pyszny obiad dla całej rodziny, po raz kolejny przygotowujemy więc danie fix lub potrawę ze słoika - a przecież zrobienie smacznego i oryginalnego dania w kilkanaście minut jest możliwe. Trzeba tylko wejść w posiadanie odpowiedniego przepisu.

Odpowiedni przepis i dobre produkty to podstawa. Dzięki tym dwóm składnikom z potraw „najzwyklejszych” możemy wyczarować oryginalne i zaskakujące dania doskonałe na szybki obiad, ale też elegancką kolację. Pierogi to jedna z najpopularniejszych potraw w naszej kuchni, lubimy je zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Najchętniej zjadamy pierogi ruskie, z mięsem, kapustą i grzybami, a także z owocami. Oprócz wymienionych najpopularniejszych smaków istnieje jednak cała gama innych pierożkowych możliwości np. mało znane pierogi z kaszą i grzybami.

Porady - branża spożywcza

Rynek tzw. tanich franczyz rośnie. Własny biznes na licencji można otworzyć za mniej niż 30 tys. zł.

W Polsce działa ok. 110 sieci franczyzowych, do których można dołączyć, inwestując kwotę do 30 tysięcy złotych. Zarobki franczyzobiorców konceptów charakteryzujących się niską barierą finansową wejścia zwykle nie przekraczają kilku tysięcy złotych, choć zdarzają się i takie przypadki, w których zyski wynoszą ok. 20 tys. zł miesięcznie.

Szukaj w katalogu firm