Przepisy kulinarne

Porady, Co warto wiedzieć na temat produktów spożywczych, Poradnik

Porady - branża spożywcza

Sezon na ogniska ogrodowe nie kończy się razem z odejściem lata. Jeszcze przez długi czas będziemy mogli cieszyć się urokami przebywania na powietrzu zanim mróz na dobre uniemożliwi cieszenie się ogrodem. Warto wiedzieć jak zainstalować swoje ognisko ogrodowe w sposób bezpieczny, tak by nie narazić sąsiadów na straty, a siebie na kary.

Więcej…

Porady - branża spożywcza

Ból brzucha to dolegliwość, która dotyka każdego z nas. Może mieć różne postacie - rozpierać, kłuć czy sprawiać, że odczuwamy silne skurcze. Różne są też jego przyczyny. Na szczęście, istnieją skuteczne rozwiązania, dzięki którym możemy sobie z nim poradzić. Warto je poznać, szczególnie jeśli bóle brzucha sprawiają, że nie jesteśmy w stanie prowadzić normalnej, codziennej aktywności.

Więcej…

Porady - branża spożywcza

10 zdrowych przypraw

Czy przyprawy mogą korzystnie wpływać na nasze zdrowie? Tak. Jeśli sól oraz gotowe mieszanki zastąpimy zdrowymi ziołami, będziemy mogli cieszyć się rewelacyjnym smakiem, aromatem i świetnym samopoczuciem. Jakie przyprawy warto wykorzystać w swej kuchni?  Poniżej 10 przypraw, dzięki którym nasza dieta stanie się i smaczniejsza, i zdrowsza.

Więcej…

Porady - branża spożywcza

GrillowanieGrillowanie od wczesnej wiosny do późnej jesieni stało się naszym „sportem narodowym” i nieodłącznym elementem życia towarzyskiego i rodzinnego podczas weekendów i urlopów. Spędzanie czasu na działkach i w ogrodach urozmaicane jest biesiadowaniem przy rozpalonym grillu. Najczęściej interesują nas kulinaria, czyli przepisy na smaczne mięsiwa, ryby czy warzywa, które przygotowujemy na grillu.  Ale warto też poznać wady i zalety sprzętu do grillowania, by wybrać taki, który najbardziej odpowiada naszym potrzebom.

Więcej…

Porady - branża spożywcza

Mała, niepozorna garść nasion kryje w sobie moc składników mineralnych oraz witamin. Poza wartościami odżywczymi, niewątpliwą zaletą tych „maleństw” jest fakt, że można je z łatwością włączyć do codziennej diety. Oto cztery nasiona, które warto chrupać na co dzień.

Więcej…

Porady - branża spożywcza

Każdy szanujący się sportowiec, poza regularnym treningiem, powinien zwracać ogromną uwagę na to, co spożywa. Odpowiednia dieta jest bowiem podstawą końcowego sukcesu, dlatego należy podejść do tego tematu w sposób ja najbardziej poważny.

Oczywiście musimy zdać sobie sprawę z tego, iż nie dla każdego sportowca jadłospis będzie taki sam. Pod uwagę należy bowiem wziąć czynniki fizyczne – wiek, płeć, masa ciała – oraz kwestie związane z charakterystyką sportu, jaki uprawiamy. Inna dieta będzie zalecana bowiem sprinterowi, inna zaś osobie podnoszącej ciężary. Tym niemniej, każdy powinien kierować się fundamentalnymi zasadami.

Więcej…

Porady - branża spożywcza

W naszej codziennej diecie nieodzownym elementem są warzywa i owoce. To one dostarczają nam potrzebnych witamin, błonnika i innych składników mineralnych. Zjadamy je pod różnymi postaciami, przetworzone, ugotowane, smażone, ale także na surowo. Są składnikami większości potraw, jakie jemy, ale mogą być także smaczną i zdrową przekąską.

Dlatego tak ważne jest ich dokładne mycie, które pozwala pozbyć się bakterii, pestycydów, ziemi i innych niepożądanych rzeczy.

Więcej…

Porady - branża spożywcza

Skutkom ubocznym aspartam poświęcono wiele miejsca, zarówno na łamach prasy, jak i Internetu. Osoby, które stosują aspartam (aspartan) są krytykowane i przestrzegane przed wieloma chorobami, które rzekomo on powoduje.

Tymczasem setki badań pokazują, że jest to produkt całkowicie bezpieczny dla naszego zdrowia.

 

Co to jest aspartam?

To substancja słodząca, odkryta w latach 60-tych ubiegłego stulecia. Szybko zauważono, że jest ona niezwykle słodka, a kolejne badania pokazały, że nie ma ona kalorii. Nic więc dziwnego, że o aspartam upomniał się przemysł spożywczy.

Więcej…

Porady - branża spożywcza

Karty żywieniowe

Karty, których przeznaczeniem jest dofinansowanie posiłków pracownikom przez ich pracodawcę, są zgodnie z obowiązującymi przepisami zwolnione ze składek na ubezpieczenie emerytalne i rentowe do kwoty 190 złotych miesięcznie na jedną zatrudnioną osobę.

Zasady ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie emerytalne i rentowe zawierają przepisy ustawy z 13 października 1998 roku o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2009 r. Nr 205 poz. 1585 ze zm.) oraz Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 18 grudnia 1998 roku w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe („Rozporządzenie”).

Więcej…

Porady - branża spożywcza

Dla każdego rodzica zdrowie jego pociechy jest najważniejsze. Warto pamiętać, że układ odpornościowy dziecka kształtuje się i rozwija od momentu narodzin aż do 12 roku życia. Zanim więc osiągnie pełnię możliwości, maluch narażony jest na liczne infekcje. Z zapobieganiem nawracającym przeziębieniom wiąże się wiele mitów, dlatego warto zapoznać się z kilkoma faktami, dotyczącymi tego tematu.

Mali pacjenci trafiają do lekarza rodzinnego nawet powyżej ośmiu razy w roku, przede wszystkim z powodu infekcji dróg oddechowych, uszu, jamy nosowej, a także płuc i oskrzeli. Często wzrost zachorowań przypada na okres następujący bezpośrednio po rozpoczęciu uczęszczania do żłobka lub przedszkola.

Więcej…

Szukaj w katalogu firm

Nowe Firmy w Bazie Firm