Porady, Co warto wiedzieć na temat produktów spożywczych, Poradnik

Porady - branża spożywcza

Wiosną i latem jedzenie owoców przychodzi niezwykle łatwo. Wiele sezonowej zieleniny ułatwia komponowanie zdrowej, zróżnicowanej diety, a i chęć na jedzenie tego typu potraw przychodzi sama. Problem pojawia się natomiast podczas chłodnej części roku, gdy świeżych owoców i warzyw jest coraz mniej. Jak wtedy dostarczyć sobie odpowiednią dawkę witamin i składników odżywczych?

Więcej…

Porady - branża spożywcza

W naszej codziennej diecie nieodzownym elementem są warzywa i owoce. To one dostarczają nam potrzebnych witamin, błonnika i innych składników mineralnych. Zjadamy je pod różnymi postaciami, przetworzone, ugotowane, smażone, ale także na surowo. Są składnikami większości potraw, jakie jemy, ale mogą być także smaczną i zdrową przekąską.

Dlatego tak ważne jest ich dokładne mycie, które pozwala pozbyć się bakterii, pestycydów, ziemi i innych niepożądanych rzeczy.

Więcej…

Porady - branża spożywcza

Lodówka to podstawowy sprzęt, będący wyposażeniem kuchni każdego domu czy mieszkania. Choć nie wyobrażamy sobie codziennego funkcjonowania bez lodówki, często popełniamy różnego rodzaju błędy, które sprawiają, że w efekcie ulega ona zepsuciu lub używa więcej energii, niż powinna, a przez to my płacimy wyższe rachunki. Dlatego warto wiedzieć, w jaki sposób przechowywać w lodówce produkty spożywcze, a także poznać sposoby, dzięki którym zmniejszymy codzienne zużycie energii elektrycznej przez lodówkę.

Więcej…

Porady - branża spożywcza

Biała przyprawa, w formie maleńkich kryształów i słonym smaku, gości w branży spożywczej od zawsze. Już nawet historyczne źródła podają zastosowanie soli spożywczej jodowanej do konserwowania mięs i przetworów mięsnych. To nie tylko sposób na poprawę smaku przygotowanych potraw, ale przede wszystkim składnik, który pozwala na ich przetworzenie. Sól jest nieocenionym elementem w procesie produkcyjnym.

Więcej…

Porady - branża spożywcza

10 zdrowych przypraw

Czy przyprawy mogą korzystnie wpływać na nasze zdrowie? Tak. Jeśli sól oraz gotowe mieszanki zastąpimy zdrowymi ziołami, będziemy mogli cieszyć się rewelacyjnym smakiem, aromatem i świetnym samopoczuciem. Jakie przyprawy warto wykorzystać w swej kuchni?  Poniżej 10 przypraw, dzięki którym nasza dieta stanie się i smaczniejsza, i zdrowsza.

Więcej…

Porady - branża spożywcza

Źródła wapnia

W zbilansowanej diecie zarówno dziecka, jak i dorosłego człowieka nie może zabraknąć wapnia. Za podstawowe źródło tego składnika uważa się mleko. Są jednak sytuacje, w których z mleka musimy zrezygnować. Podpowiadamy, skąd w takiej sytuacji czerpać cenny wapń.

 

Więcej…

Porady - branża spożywcza

Jeśli marzymy o otwarciu restauracji albo po prostu mamy w planach organizację imprezy rodzinnej na większą liczbę gości, to powinniśmy zaopatrzyć się w odpowiedni zestaw sztućców. Kupno kompletu sztućców pozwoli nam nie martwić się o to, że dla wujka Stefana braknie łyżki, a ciocia Marysia będzie musiała zjeść ciasto rękami. Tym samym unikniemy niezręcznych sytuacji, które w najgorszym wypadku mogą nawet zrujnować podniosłe chwile w rodzaju chrzcin czy wesela i wlec się za nami niczym wstydliwy cień jeszcze przez wiele lat.

Więcej…

Porady - branża spożywcza

Domowe tosty, na szybko opiekane kanapki, grillowane mięso – dzięki urządzeniom kuchennym możemy mieć tego typu przysmaki gotowe w kilkanaście minut. Trzeba jednak mieć na uwadze, że urządzenia te posłużą nam długo tylko wtedy, gdy będziemy pamiętać o ich prawidłowym czyszczeniu.

Więcej…

Porady - branża spożywcza

Obecnie aby dostać kredyt nie trzeba spełniać zbyt wielu warunków. Z roku na rok banki znacząco upraszczają procedury weryfikacyjne dotyczące zdolności kredytowej, umożliwiając tym samym szybsze udzielanie pomocy finansowej. Jakie wymogi należy spełniać aby móc dostać kredyt z banku na 15 i 35 tys złotych?

Na pewno nie raz znalazłeś się w sytuacji, w której nagle potrzebowałeś gotówki, która pomogła by załatać dziury w twoim budżecie.

Więcej…

Porady - branża spożywcza

Sezon na grzyby

Piękna złota jesień zachęca nas do spacerów po lesie. W tym czasie możemy tam spotkać różne gatunki grzybów, które są chętnie wykorzystywane do potraw kuchni polskiej. Jeśli znajdziemy się tam w odpowiednim momencie, możemy trafić na wysyp grzybów, a wtedy nie pozostaje nam nic innego, jak zbierać je do koszyków i zabrać do domu. Wtedy pojawia się pytanie – co zrobić ze świeżymi grzybami?

Więcej…