Porady - branża spożywcza

Winiarki do wina

Nawet najlepsze wino nie zachowa swojego doskonałego smaku, jeśli będzie niewłaściwie przechowywane. Zagrozić mu może nieodpowiednia temperatura, światło słoneczne, niedostateczna wilgotność korka i niepożądane zapachy z otoczenia. Tradycyjne piwniczki spełniają niektóre ważne warunki, ale trudno w nich uzyskać idealny mikroklimat. Profesjonalna winiarka przechowa wino w optymalny sposób.

 

Aby wino mogło długo i bezpiecznie leżakować, wymaga stałych przedziałów temperatur oscylujących pomiędzy 12–15 stopni. Takie właśnie warunki mogą nam stworzyć najlepsze winiarki. Zapewnią one butelkom stały poziom wilgotności powietrza, ponieważ jego nadmiar jest z komory winiarki do wina usuwany. Ponadto urządzenia te mają także filtry węglowe, które oczyszczają powietrze winiarki z różnych zapachów i szkodliwych dla wina lotnych substancji.

Różne chłodziarki do wina

Winiarki do wina możemy podzielić na kilka grup. Podstawowym kryterium jest wielkość winiarki, którą podaje się w liczbie butelek. W poszczególnych winiarkach stosuje się różny typ chłodzenia. Są winiarki do wina jednostrefowe, dwustrefowe i wielostrefowe. W urządzeniach jednostrefowych temperatura jest taka sama w całej winiarce, można ją ustawić od 5 do 18 stopni Celsjusza. Poleca się je do jednego typu win – tylko do czerwonych lub białych.

Najlepsze winiarki dwustrefowe i wielostrefowe

Chłodziarka dwustrefowa od urządzenia wielostrefowego różni się skokami temperatury na danej wysokości wewnątrz chłodziarki. Dwustrefowa winiarka ma dwie strefy temperatury (fizycznie rozdzielone specjalnym izolatorem cieplnym). Temperatury ustawia się wskaźnikiem ręcznym bądź cyfrowym. Zwykle w dolnej strefie ustawia się wyższą temperaturę np. 14–16 stopni, natomiast w górnej strefie winiarki — niższą. Należy przestrzegać zaleceń producenta w tej kwestii. Podaje się zawsze, która strefa ma być cieplejsza.

Winiarka do wina wielostrefowa

W tym urządzeniu różne poziomy temperatur ustawiają się automatycznie. Należy wybrać dolny i górny zakres temperatur, np. najniższą temperaturę na 6 stopni, a najwyższą na 18. W tańszych chłodziarkach do wina temperatura stopniowo zmienia się o stałą wartość, zgodnie z ustawieniami fabrycznymi modelu. Bardziej zaawansowane modele winiarek mają możliwość samodzielnego ustawienia skoku temperatury (tutaj również należy zachować wskazania producenta. Najlepsze winiarki wielostrefowe umożliwiają przechowywanie różnych rodzajów win (musujących, czerwonych, wzmacnianych) na różnych poziomach temperatur.

Bardzo istotne jest także oświetlenie w winiarkach do wina. Komfortowa instalacja optymalnie rozświetla komorę, obecnie najczęściej stosowane jest światło LED, które nie emituje ciepła i jest oszczędne. Najlepsze winiarki wyposażone są także w zaawansowane wyświetlacze, które umożliwiają łatwe kontrolowanie pracy urządzenia. Wybierz znakomitą winiarkę na lodo.pl i ciesz się wybornym smakiem wina!

Tagi:

Artykuły o podobnej tematyce: