Porady - branża spożywcza

Jeśli marzymy o otwarciu restauracji albo po prostu mamy w planach organizację imprezy rodzinnej na większą liczbę gości, to powinniśmy zaopatrzyć się w odpowiedni zestaw sztućców. Kupno kompletu sztućców pozwoli nam nie martwić się o to, że dla wujka Stefana braknie łyżki, a ciocia Marysia będzie musiała zjeść ciasto rękami. Tym samym unikniemy niezręcznych sytuacji, które w najgorszym wypadku mogą nawet zrujnować podniosłe chwile w rodzaju chrzcin czy wesela i wlec się za nami niczym wstydliwy cień jeszcze przez wiele lat.

Do odpowiedniego dania – odpowiedni oręż

Właściwa liczba sztućców to oczywiście jeszcze nie gwarancja sukcesu, ale pierwszy krok do zapobiegnięcia towarzyskiemu faux pas przy obiedzie. Kompletując podstawowe wyposażenie szuflady kuchennej, musimy mieć na uwadze, że różne rodzaje sztućców są dedykowane różnym potrawom. Należy pamiętać o podstawowych zasadach savoir vivre’u. Sztućców ułożonych po obu stronach talerza zawsze używamy, rozpoczynając od tych zlokalizowanych najdalej od talerza. Nie wszystkie posiłki spożywamy przy użyciu dwóch sztućców. Nigdy nie gestykulujmy mając w dłoni sztućce, bo drobinki jedzenia mogą przez to znaleźć się nie tam, gdzie powinny – np. na obrusie lub kimś, kto siedzi obok.

Małe różnice, które mają ogromne znacznie

Poszczególne sztućce delikatnie różnią się od siebie kształtem. Zupę z „wkładką” (makaron, warzywa, mięso) należy jeść łyżką podłużnym czerpakiem, zaś zupy-kremy lub te składające się z samego wywaru jemy łyżką z bardziej okrągłą końcówką. Noża z ostrą, ząbkowaną krawędzią używamy do krojenia steków. Przyjęło się uważać, że rybę jada się dwoma widelcami, jednak jest to błędne wyobrażenie z czasów, gdy na rynku nie były dostępne specjalistyczne sztućce (np. widelec do filetowania ryby, nieco bardziej płaski i posiadający tępą krawędź do oddzielania mięsa od ości). Widelec z trzema ząbkami posłuży nam z kolei do nawijania nań makaronu.

Sztućce o śmiesznych kształtach

Nie należy zapominać o sztućcach dodatkowych, takich jak widelczyki do ciasta, łopatka do przenoszenia tortu na talerzyki czy łyżki, dzięki którym wygodnie nabierzemy z misy sałatki. Przydatne mogą okazać się również długie łyżki do deserów, dzięki którym nie pobrudzimy się, np. jedząc lody z głębokiego naczynia. Opisane w artykule sztućce ze stali nierdzewnej znajdują się w ofercie producenta sztućców Amefa, który od lat dostarcza klientom produkty najlepszej jakości. Dzięki nim żadne przyjęcie ani oficjalna kolacja nie będą dla Ciebie wyzwaniem!

Pełną ofertę sklepu internetowego z mały AGD znajdziesz na stronie https://europ24.pl/

Szukaj w katalogu firm