Porady - branża spożywcza

Ładna figura, dieta, ale z drugiej strony słodki smak, który kusi. Jak jeść aby chudnąć? Na to pytanie ciągle szukamy odpowiedzi. Wokół nas ciągle słychać komunikaty “jedz zdrowo”, “nie jedz tego”, ale czy naprawdę to ma aż taki wpływ? Od czasu do czasu można pozwolić na słodkie przekąski. W końcu wszystko jest dla ludzi. Podpowiadamy, jak jeść, w jakich ilościach i w jakim czasie, aby utrzymać piękną figurę!

Produkty nieprzetworzone

Zanim skończymy ze wszystkimi słodyczami i tłuszczami, i przerzucimy się na owoce, warzywa i wodę warto wiedzieć, że nie wszystkie produkty, które są dostępne na sklepowych półkach są takie złe. Coraz więcej z nich jest pozbawionych konserwantów, barwników i innych dodatków, które psują naszą figurę. To samo dotyczy słodyczy. Firmy stawiają nie tylko na smak swoich wyrobów, ale coraz lepiej dbają o konsumentów. Przykładem takiej marki jest Vobro. Wyroby o niepowtarzalnym smaku, które są wolne od niezdrowych dodatków.

 

Co jeść?

Przede wszystkim należy spożywać 5-6 małych posiłków dziennie. Ważne, aby wypijać do tego ok. 2 litrów wody codziennie. Woda filtruje organizm, dzięki czemu pozbywamy się toksyn z organizmu. Najważniejszym posiłkiem jest śniadanie. Powinno być pełne w bogate składniki, które dadzą nam energię na cały dzień. Wybór wysokowartościowych produktów, nawet przy niewielkich grzeszkach nie odbije się na naszej wadze. Sięgając po słodycze, będąc jednocześnie na diecie, pamiętajmy, żeby jeść je raz lub dwa razy w tygodniu.

 

Aktywność fizyczna

Uprawiając sport, nie tylko poprawiamy wygląd swojego ciała, ale również spalamy kalorie. Regularna aktywność fizyczna zapewnia nam zdrowie i pozwala korzystać z dobrodziejstw spożywczych. Regularna jazda na rowerze, spacery, rolki to wszystko zapewnia nam lepszą kondycję i figurę. Szczególnie polecany i kochany przez wiele osób w porze letniej jest rower. Godzinna jazda spala nawet kilkaset kalorii. Dodatkowo, każda aktywność fizyczna powoduje wzrost hormonów szczęścia, a co za tym idzie - mamy zdecydowanie lepszą kondycję psychiczną. Jesteśmy bardziej odporni na stres i lepiej sobie z nim radzimy.

 

Słodycze własnej roboty

Własne, słodkie wyroby nie tylko smakują tak samo, jak te z półek sklepowych, ale też dają nam poczucie, że nic, co niepotrzebne nie znalazło się w naszej przekąsce. Podajmy kilka wartościowych przepisów na własne słodkości!

  • Ciasto bananowe

4-5 bananów
2 szklanki mąki jaglanej
olej kokosowy
Sposób przygotowania: banany ugniatamy i mieszamy z mąką i olejem kokosowym. Dla smaku możemy dodać cynamonu. Tak przygotowaną masę wkładamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok. 50 minut.

  • Blok czekoladowy na zimno

pół szklanki oleju kokosowego płynnego
rodzynki, brzoskwinie lub truskawki
½ szklanki kakao
dodatki- migdały, wiórki kokosowe, orzechy i inne

Sposób przygotowania: rodzynki, brzoskwinie lub truskawki miksujemy z olejem kokosowym i kakao. Dodatki wsypujemy do masy. Całość przelewamy do formy i chowamy do zamrażarki na ok. 35 minut.

  • Batony owsiane

2 banany
płatki owsiane
rodzynki
posiekane owoce- wybór należy do nas
miód
Sposób przygotowania: banany rozgniatamy i wsypujemy wszystkie pozostałe składniki. Dodajemy miód. Całość przelewamy do podłużnej formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut.

Jeżeli jednak nie masz czasu i ochoty, żeby robić własne wyroby, skorzystaj z gotowych produktów prosto z Zakładów Produkcji Cukierniczej firmy Vobro.