Przepisy kulinarne

Porady - branża spożywcza

Każdy szanujący się sportowiec, poza regularnym treningiem, powinien zwracać ogromną uwagę na to, co spożywa. Odpowiednia dieta jest bowiem podstawą końcowego sukcesu, dlatego należy podejść do tego tematu w sposób ja najbardziej poważny.

Oczywiście musimy zdać sobie sprawę z tego, iż nie dla każdego sportowca jadłospis będzie taki sam. Pod uwagę należy bowiem wziąć czynniki fizyczne – wiek, płeć, masa ciała – oraz kwestie związane z charakterystyką sportu, jaki uprawiamy. Inna dieta będzie zalecana bowiem sprinterowi, inna zaś osobie podnoszącej ciężary. Tym niemniej, każdy powinien kierować się fundamentalnymi zasadami.

Najważniejsze składniki

Nie zależnie od tego, jaki sport uprawiamy, powinniśmy przede wszystkim przyjmować sporą ilość białka, które będzie podstawowym budulcem naszych tkanek i organów. Istotne jest również to, aby w sposób regularny uzupełniać braki węglowodanów. Odpowiadają one bowiem za naszą energię i to właśnie węglowodany spalamy podczas treningu najszybciej. Nie należy zapominać również o witaminach i minerałach, które podniosą naszą odporność.

Wszystko to sprawia, że dieta sportowca składa się między innymi z makaronów, ryb, owoców, warzyw, kaszy, ryżu i razowego pieczywa, ale również z przetworów mięsnych, mleka i jaj. Specjaliści podkreślają, iż osoba trenująca regularnie, powinna dziennie spożywać około 300 gram białka.

Wymienione wyżej produkty stanowią jedynie puste wyliczenie, które powinno zostać ubrane w odpowiedni plan żywieniowy, wypisany na każdy dzień. Niezwykle ważne jest to, aby pamiętać o limicie kalorii, jakich należy dostarczać organizmowi. Przyjmuje się, że osoba, która codzienne trenuje w sposób intensywny, powinna spożywać około 3000 kalorii na 24 godziny. Spełnienie tych zasad wymaga oczywiście przeprowadzenia dokładnych wyliczeń, które pozwolą sporządzić odpowiedni jadłospis. Każdy posiłek musi zostać rozpisany na poszczególne składniki, z uwzględnieniem ich wagi i proporcji energetycznych.

Dlatego też warto stworzyć sobie listę, która będzie zawierała wszelkie wspomniane dane. Pamiętajmy, iż najwięcej kalorii powinien dostarczyć nam obiad (około 1000 kcal), a także pierwsze śniadanie i kolacja (oba posiłki od 600 do 700 kcal). Przykładowy posiłek może wyglądać w sposób następujący:

  • Kurczak (300 g), surówka z marchewki (100 g), ryż (200 g), fasola czerwona (250 g), sok jabłkowy (250 ml).

W ten sposób otrzymujemy dokładne proporcje, które przełożą się na jedną dawkę kaloryczną. Następnie pozostaje nam sporządzić plan na pozostałe cztery posiłki w jednym dniu i wziąć się za rozpiskę na dni kolejne.

Technologiczna pomoc

Oczywiście, chcąc dokładnie zmierzyć wagę poszczególnych pokarmów, musimy zaopatrzyć się w odpowiedniej jakości wagi kuchenne. Szczerze polecić możemy przede wszystkim urządzenia elektroniczne, które są dużo dokładniejsze w porównaniu do ich mechanicznych odpowiedników.

Podczas wyboru wagi, zwróćmy uwagę przede wszystkim na parametr odpowiedzialny za dokładność pomiaru. Najlepsze urządzenia zawierają margines błędu w okolicach 1 grama, dlatego właśnie takie wagi powinniśmy wybierać. Istotną kwestią jest również maksymalny załadunek – wartości w granicach 5 kg powinny być w zupełności wystarczające.

Zaopatrzeni w dokładne wagi kuchenne, możemy spokojnie planować każdy nasz posiłek w oparciu o zasady, jakimi musi kierować się sportowiec. Pamiętajmy, że odpowiednie wyważenie proporcji przyjmowanych pokarmów w wielu sytuacjach może okazać się kluczowe.

Zobacz wagi kuchenne w morele.net

Zaloguj się do portalu, aby dodać komentarz

Szukaj w katalogu firm

Porady - branża spożywcza