Baza Firm Spożywczych | Szukaj | Dodaj wpis |
Spółdzielnia Mleczarska Rolników Śląskich w Kadłubie |
|
Dane adresowe:
Ulica i Nr: ul. Zamkowa 12 Kod Pocztowy: 47-175 Miasto: Kadłub Województwo: Opolskie |
|
Dane kontaktowe:
Tel: +48 077 463 37 10 Fax: +48 077 463 64 94 Strona www: www.naszamleczarnia.pl |
|
Opis Firmy: Nasza Mleczarnia powstała w wyniku sprzeciwu rolników wobec przestarzałego sposobu zarządzania w „starej spółdzielni”. Zimą 1991 roku postanowili oni o utworzeniu własnej spółdzielni, a 28 lutego 1992 roku Spółdzielnia Mleczarska Rolników Śląskich została zarejestrowana w Sądzie w Opolu. Na początku, kiedy innych nie bardzo interesowała jakość surowca, my postanowiliśmy, że dobre mleko to będzie nasz priorytet. Dlatego zaopatrzyliśmy naszych dostawców w ponad 300 urządzeń chłodniczych, których zastosowanie natychmiast poprawiło jakość higieniczną skupowanego surowca. Kiedy już jakość naszego mleka nie odbiegała od standardów europejskich, zaczęliśmy myśleć o własnej produkcji. Jednak znowu nie poszliśmy utartym szlakiem. Nie zaczęliśmy produkować wyrobów tanich i „długotrwałych”, ale stosując się do zasady - nie „polepszajmy” doskonałego - od 1995 roku rozpoczęliśmy produkcję naszego pierwszego wyrobu - mleka pełnego pasteryzowanego. Według nas mleko pełne, to takie do którego nic nie dodano i nic z niego nie odjęto, a nie takie, które zawiera 3,2% tłuszczu. Nasze ma nawet ponad 4% , tak jak mleko prosto od krowy, a stosowana przez nas niska pasteryzacja gwarantuje możliwie najmniejsze straty witamin i minerałów, które z natury są w nim zawarte. Aby jeszcze bardziej poprawić higienę produkcji, w 2003 roku postanowiliśmy o budowie nowoczesnego zakładu produkcyjnego, który spełniałby unijne wymogi higieniczne i już w listopadzie 2004 roku oddaliśmy taki zakład do użytku. Przetwórnia nasza znajduje się we wsi Kadłub, która położona jest wśród lasów i łąk - 13 km od Strzelec Opolskich i ok. 20 km na północ od autostrady A4. Posiadanie na wskroś nowoczesnego zakładu nie zmieniło jednak naszego podejścia do produkowanej żywności. Dzisiaj nadal wytwarzamy nisko pasteryzowane mleko pełne, mleko 2%, syr kadłubski czyli twaróg, który produkowany jest starą metodą tradycyjną. Nasz syr przerabiamy na ser smażony z kminkiem, którego produkcji uczyliśmy się od wielkopolskich i śląskich gospodyń. Nasza śmietana to... tylko śmietana. Znajdują się w niej białka i tłuszcz mleczny, a nie potrzebuje żadnych zagęstników ani konserwantów i tak jak nasz jogurt zawiera żywe czyste kultury bakterii jogurtowych i probiotycznych. |
|
|
|
Informacje:
|
|
Firma występuje w kategoriach :
Producenci Produktów SpożywczychMleczarstwo Zdrowa Żywność | Ekologia |
|
|