Technologie - Przemysł Rybny

produkty spozywcze

Trawler - statek rybacki przystosowany do połowu ryb dennych przy pomocy włóków dennych ciągnionych za statkiem.

W Polsce budowane były głównie trawlery, trawlery przetwórnie i trawlery zamrażalnie.

Trawlery mają silnik dużej mocy, śrubę napędową o dużej średnicy i mocną budowę kadłuba. Pomimo stosunkowo niedużych rozmiarów dopuszczone są do żeglugi nieograniczonej. Ryby łowione mogą być z trawlera w stary sposób z burty lub w nowszy, z rufy. Trawlery-przetwórnie i zamrażalnie powstały z uwagi na konieczność polepszenia jakości ryb pochodzących z dalekich łowisk. Ryba przechodzi przez zmechanizowaną linię obróbki i dostarczana jest do statku bazy lub na ląd w postaci zdatnej do konsumpcji jak konserwy, filety, mączka rybna czy tran.

Artykuły o podobnej tematyce: