Przepisy kulinarne

Technologie - Przemysł rybny

Technologie - Przemysł Rybny

Wędzenie jest metodą konserwacji żywności: mięsa i przetworów mięsnych, ryb, serów itp. za pomocą dymu.

Znaczna część wyrobów mięsnych, a większość rybnych, jest poddawana procesowi wędzenia trwającemu od ułamka godziny do paru tygodni (zależnie od temperatury i składu dymu oraz od charakteru wędzonego produktu).

Technologie - Przemysł Rybny

Lugrotrawler - statek rybacki powstały z połączenia trawlera z lugrem.

Przystosowany jest do połowu ryb dennych i pelagicznych (pływających przy powierzchni wody). Od lugra różni się głównie dużą mocą silnika potrzebną do trałowania. Możliwość połowu tymi dwiema metodami pozwala na użytkowanie i połowy z tego typu statków przez cały rok.

Technologie - Przemysł Rybny

Bębenek rybacki - niewielkie (do 1 m dł.) pułapkowe narzędzie do połowu ryb w płytkich, spokojnych wodach śródlądowych.

Bębenek rybacki wykonany jest z tkaniny sieciowej, rozpiętej na kilku drewnianych obręczach. Często stosowany przez kłusowników

Technologie - Przemysł Rybny

Sztuczny lód - lód otrzymywany przez zamrożenie wody w wytwornicy lodu, w postaci bloków (25-200 kg), płyt, drobnych bryłek (łusek, kostek itp.) lub śniegu.

W wytwornicach do produkcji lodu w postaci bryłek lub śniegu stosuje się chłodzenie bezpośrednie, a w (rzadziej używanych) wytwornicach lodu w blokach - chłodzenie pośrednie (w zbiorniku ze stale mieszaną saletrą jest umieszczany parownik urządzenia chłodniczego i formy na lód)

Technologie - Przemysł Rybny

Suszenie - zespół operacji technologicznych, mających na celu zredukowanie zawartości wody w produkcie przez jej wyparowanie lub odwirowanie.

Proces ten przeprowadza się na skalę przemysłową w specjalnych aparatach, zwanych suszarniami. Często suszenie przeprowadza się w oparciu o proces adsorpcji pary wodnej na złożu o właściwościach higroskopijnych.

Technologie - Przemysł Rybny

produkty spozywcze
Trawler - statek rybacki przystosowany do połowu ryb dennych przy pomocy włóków dennych ciągnionych za statkiem.

W Polsce budowane były głównie trawlery, trawlery przetwórnie i trawlery zamrażalnie.

Technologie - Przemysł Rybny

Kuter rybacki - najmniejsza jednostka rybacka, która służy do połowu ryb w systemie zbliżonym do połowu trawlerami

Kutry dzielą się na małe (o długości 13-15 metrów), średnie (do 17 metrów) i superkutry (do 24 metrów). Kutry mogą być drewniane (w zaniku) lub stalowe. Połowy na dalekich akwenach odbywają się w oparciu o statki bazy. Napęd kutra stanowi zwykle silnik spalinowy o mocy do 400 KM i ożaglowanie do 45 m- powierzchni.

Technologie - Przemysł Rybny

Marikultura - hodowla organizmów morskich (ryb, mięczaków, stawonogów, glonów i in.) w celach konsumpcyjnych i gospodarczych, ale również wykorzystywana w celach rozmnażania innych, rzadkich gatunków morskich stworzeń, forma akwakultury.

Hodowla prowadzona jest w wodzie morskiej. Termin obejmuje również wiedzę teoretyczną i badania z tej dziedziny.

Technologie - Przemysł Rybny

Kuter to maszyna stosowana w przemyśle mięsnym, służąca do rozdrabniania, emulgowania mięsa, tłuszczu wraz z dodatkami smakowymi. Wytwarza się w nim farsze do wędlin, wędliny drobno rozdrobnione, pasztety.

Szukaj w katalogu firm

Porady - branża spożywcza