Przepisy kulinarne

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo



Żurawina słynie z silnych właściwości detoksykacyjnych i odkażających. Zwalcza szereg drobnoustrojów i toksyn, które doprowadzają do chronicznego uszkadzania naszego materiału genetycznego oraz struktur białkowych będących podstawowym budulcem naszego ciała. Jednym z najważniejszych czynników wpływających na nasze zdrowie jest zdolność organizmu do neutralizowania toksyn i zapobiegania procesom utleniania komórek.

Dzięki spożywaniu pokarmów takich jak żurawina, będących równocześnie naturalnymi lekarstwami i atrakcyjnymi składnikami posiłków, wyrabiamy w sobie pozytywne zwyczaje żywieniowe. Już po miesiącu regularnego spożywania owoców żurawiny widoczne są efekty jej działania (w przypadku chorób nerek następuje to nawet jeszcze szybciej). Wspiera ona naturalne mechanizmy samooczyszczania i stymuluje gospodarkę wodną organizmu.

Co takiego żurawina wprowadza do naszej diety i jak wpływa to na funkcjonowanie naszych ciał?

Potencjał żurawiny nie przejawia się wyłącznie w rozmaitości związków biologicznie aktywnych jakie dostarcza, lecz także w odpowiednim naturalnym zbalansowaniu ich proporcji. Za pośrednictwem owoców tej rośliny możemy dostarczyć do organizmu koktajl cennych substancji odżywczych, które są szczególnie istotne w oczyszczaniu układów narządowych z toksyn i w zwalczaniu drobnoustrojów chorobotwórczych. Żurawina zaopatruje nasz organizm w całe spektrum minerałów: potas, magnez, wapń, żelazo, jod i fosfor, a także witaminy z grupy B, witaminę C oraz retinoidy (aktywne formy witaminy A) i karotenoidy (prekursory aktywnych postaci witaminy A).

Bogactwo substancji odżywczych tej rośliny skryte jest w jej owocach, które klasyfikowane są jako jagody. Sok zawarty w ich miąższu ma działanie dezynfekcyjne zachodzące już w jamie ustnej, tuż po spożyciu. Z tego powodu warto powoli i starannie je rozgryzać w trakcie przeżuwania posiłku, w którego składzie występuje. Warto wspomnieć, iż wolniejsze jedzenie i dokładne żucie to bardzo korzystne nawyki dietetyczne, niezależnie od typu spożywanego pokarmu. Żurawina zawiera w sobie liczne wartościowe substancje bioaktywne oraz idealnie dobraną mieszankę kwasów organicznych: karboksylowych (kwas cytrynowy i benzoesowy) oraz fenolowych (kwas galusowy i chinowy). Związki te usprawniają gospodarkę metaboliczną organizmu oraz tworzą niekorzystne warunki dla rozwoju nienaturalnych ilości bakterii w jamie ustnej, układzie pokarmowym i w drogach moczowych. Estry tych kwasów należą zaś do grupy polifenoli, które silnymi przeciwutleniaczami. Zapobiegając procesom oksydacyjnym, chronią one nasz materiał genetyczny oraz białka strukturalne narządów przed uszkodzeniami i przedwczesnym starzeniem. Kwasy organiczne odpowiadają za wspomniane właściwości antyseptyczne, a także blokują powstawanie związków rakotwórczych w cyklach przemian metabolicznych kancerogennych toksyn.

Kiedy zaleca się włączenie owoców żurawiny do diety?

Szczególną grupą osób, wśród których żurawina zyskuje coraz większą popularność, są pacjenci cierpiący z powodu kamicy nerkowej. Poza odkażaniem podrażnionych dróg moczowych, co stanowczo zapobiega infekcjom po urazach wywołanych przez kamienie (i nie tylko), sok owocowy redukuje kwasowość powstającego w nerkach moczu, a zatem rozpuszcza kamienie i zapobiega ich nawrotom. Odczyn pH wspomnianych kwasów w rzeczywistości jest wyższy niż przeciętny odczyn układu pokarmowego i moczowego. Przywrócenie normalnej kwasowości przyczynia się do poprawy metabolizmu wszystkich układów narządowych oraz lepszego samopoczucia. Żurawina zapobiega konsekwencjom nadmiernie kwasowego odczynu płynów wewnętrznych: zgadze, przemęczeniu, stresowi oksydacyjnemu i zwiększonemu ryzyku powstania nowotworu.

Zażywanie tych owoców zaleca się właściwie każdej osobie prowadzącej niezdrowy tryb życia lub zauważającej u siebie przedwczesne oznaki starzenia. Włączenie ich do diety codziennej redukuje ryzyko zaburzeń pracy układu krwionośnego (w tym zakrzepów), podnosi poziom HDL („dobrego cholesterolu“) oraz zmniejsza napięcie ścian naczyń krwionośnych. W związku z tym żurawina powinna być stosowana pomocniczo w leczeniu miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, chorób serca oraz zaburzeń metabolicznych. Dzięki dużej ilości antocyjanów w soku komórkowym owoców, pozwala ona organizmowi na spokojniejszą regenerację i szybsze przywrócenie homeostazy po okresach obniżonej odporności lub nadmiarze toksyn. Żurawina wiąże rodniki (znane także jako „wolne rodniki“) oraz odciąża organizm w trakcie rekonwalescencji po chorobie i zaburzeniach pracy narządów.

Dodaj komentarz

Kod antysapmowy
Odśwież

Szukaj w katalogu firm