Przepisy kulinarne

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Wiśnie

Smaczne antyoksydanty - Codzienne jedzenie wiśni znacząco wspomaga procesy ochrony naszego organizmu przed szkodliwymi wolnymi rodnikami - poinformowali naukowcy z Michigan na spotkaniu poświęconym biologii eksperymentalnej w Nowym Orleanie.
Ich badania wykazały, że dorośli, którzy jedli półtorej filiżanki mrożonych wiśni dziennie mieli zwiększony poziom 5 różnych antocyjanin - naturalnych przeciwutleniaczy nadających wiśniom ich głęboko czerwony kolor.

Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to związki chroniące organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników - bardzo reaktywnych cząsteczek lub jonów uszkadzających komórki i przyczyniających się do wielu chorób.

W badaniu wzięło udział 12 zdrowych osób w wieku od 18 do 25 lat. Losowo przydzielono ich do dwóch grup. Połowa uczestników jadła codziennie filiżankę, a druga półtorej filiżanki mrożonych wiśni. Naukowcy analizowali próbki krwi oraz moczu badanych i odkryli, że poziom i aktywność antyoksydantów rośnie do 12 godzin po spożyciu wiśni.

"To pierwsze badanie, które dowodzi, że antyoksydanty zawarte w wiśniach przedostają się do krwiobiegu" - mówi Sara Warber, główna autorka artykułu. "To wspaniale, że jedzenie wiśni jest korzystne dla zdrowia, pozwala między innymi obniżyć ryzyko chorób serca i stanów zapalnyc. Oczywiście niezbędne są dalsze badania" - dodaje Warber.

Wcześniejsze badania prowadzone na zwierzętach wykazały, że wiśnie i ich składniki pomagają obniżyć ryzyko zapaleń i chorób układu krążenia,a poza tym obniżają o ok. 14 proc. masę ciała. W poprzednich pracach grupa doktor Warber odkryła, że wzbogacenie diety zwierząt doświadczalnych w wiśnie obniża poziom cholesterolu i triglicerydów we krwi.

"To naprawdę dobra wiadomość, że owoce o wspaniałym smaku mogą korzystnie wpływać na nasze zdrowie" - podsumowuje dr Warber. KDO

Komentarze  
  •  
  •  
  • Odpowiedz z cytatem

#1 Terapia Sokami » 2016-06-28 08:55
0 +−

Najcenniejsze dla naszego organizmu składniki, znajdziemy w sokach z warzyw i owoców terapiasokami.pl/.../
Odpowiednio podane/wyciśnięte, mogą spokojnie służyć za lekarstwo na wiele dolegliwości i skutecznie leczyć choroby a także chronić przed nimi.

Pamiętaj, że organizm lepiej przyswaja soki, niż warzywa, owoce czy zioła w całości. Wymienione produkty dodawaj do mieszanek ulubionych soków.

Czego unikać?
Według badań, kortyzol, nazywany hormonem stresu, upośledza aktywność telomerazy i powoduje przedwczesne starzenie.
Podobnie działa przetworzone jedzenie. Nieorganiczne produkty skracają długość telomerów.

Soki na opóźnienie procesu starzenia

Zielony antyoksydant

3 łodygi selera naciowego
pół cebuli
pół garści kiełków czosnku
garść kiełków brokułu
jabłko



Biologiczna odnowa

ćwierć szklanki świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta
ćwierć szklanki tofu
ćwierć świeżych lub mrożonych jagód
3 truskawki
łyżeczka ostropestu



Zielone uzdrowienie

2 łodygi selera naciowego
1/8 kapusty
Garść liści szpinaku
Ćwierć szklanki dyni w kostce
kiełki zielonego groszku



Soczyste zdrowie

Por
2 liście jarmużu
2 marchewki
2 jabłka
Łyżeczka sproszkowanego miłorzębu



Orzeźwiająca młodość

2 szklanki czerwonych winogron
Grejpfrut
Łyżeczka sproszkowanych kwiatów lipy
kiełki róży chińskiej

Dodaj komentarz

Kod antysapmowy
Odśwież

Szukaj w katalogu firm