Przepisy kulinarne

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Śliwki

U kobiet po menopauzie Suszone śliwki mogą wzmacniać kości u kobiet po menopauzie - wynika z badań amerykańskich, które zaprezentowano na kongresie American Society for Bone and Mineral Research odbywającym się we wrześniu w Denver (Colorado).

 

U kobiet po menopauzie gęstość tkanki kostnej (bone mineral density - BMD), która odzwierciedla siłę kości, systematycznie się obniża. Dzieje się tak, gdyż z powodu niedoborów estrogenu, procesy resorpcji tkanki kostnej zaczynają przeważać nad jej odbudową.

 

 

Zjawisko to wiąże się z ryzykiem wystąpienia osteoporozy - choroby, która niszczy kości i zwiększa ryzyko złamań, nawet przy błahym urazie. Złamania u pacjentów w starszym wieku prowadzą nie tylko do niepełnosprawności czy ograniczenia samodzielności. Aż 24 proc. kobiet po złamaniu szyjki kości udowej umiera w ciągu pierwszego roku. U mężczyzn odsetek ten jest jeszcze wyższy i wynosi - 33 proc. 

Złamania osteoporotyczne generują też ogromne koszty obciążające budżet służby zdrowia. Na przykład w USA, są one zbliżone do wydatków na leczenie takich schorzeń przewlekłych jak choroby układu krążenia czy astma.A ponieważ, ze względu na starzenie się społeczeństw, liczba osób z osteoporozą będzie rosła, ciągle trwają poszukiwania skutecznych niefarmakologicznych metod zapobiegania tej chorobie. 

Wcześniejsze badania naukowców z Uniwersytetu Stanowego Florydy prowadzone na zwierzętach wykazały, że jedzenie suszonych śliwek przeciwdziała utracie masy kostnej związanej z przedwczesną menopauzą, wywołaną usunięciem jajników. U samic szczurów, którym usunięto jajniki zaczęła się rozwijać osteoporoza. Jednak dzięki dodaniu suszonych śliwek do diety gryzoni gęstość tkanki kostnej wróciła do normy. Owoce nie tylko hamowały procesy resorpcji kości, ale też stymulowały procesy ich odbudowy. Podobne wyniki uzyskiwano u samców, które miały niedobory hormonów płciowych. 

Również krótkotrwałe badania kliniczne w grupie kobiet po menopauzie wykazały, że u pań, które codzienne spożywają suszone śliwki wyraźnie wzrasta we krwi poziom związków stymulujących odbudowę kości, takich jak fosfataza alkaliczna i insulinopodobny czynnik wzrostu 1 (IGF-1).
Te obiecujące wyniki zainspirowały badaczy z Florydy do przeprowadzenia rocznego doświadczenia wśród 144 kobiet po menopauzie z osteopenią, czyli obniżoną masą kostną związaną z wiekiem. Żadna z pań nie stosowała hormonalnej terapii zastępczej. Połowa z nich spożywała codziennie 100 gram suszonych śliwek, a druga połowa 75 gram suszonych jabłek. Wszystkie otrzymywały też dzienne dawki wapnia i witaminy D, od których zależy zdrowie kości.

Z dotychczasowych obserwacji wynika, że we krwi kobiet, które jadły śliwki wzrasta poziom kostnej frakcji fosfatazy alkalicznej (B-ALP), która bierze udział w tworzeniu kości. Obniża się natomiast poziom białka C-reaktywnego, które ma związek z procesami resorpcji tkanki kostnej. Zdaniem autorów pracy, wskazuje to, że regularne spożycie suszonych śliwek poprawia stan kości u kobiet po menopauzie, a dzięki temu może też obniżać ryzyko złamań. Co ważne, ta metoda nie powinna mieć żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. 

Suszone śliwki są bogatym źródłem polifenoli o własnościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Według naukowców, owoce te mogą hamować resorpcję tkanki kostnej działając na układ RANK, a zarazem pobudzać jej budowę poprzez wpływ na insulinopodobny czynnik wzrostu 1.

Szukaj w katalogu firm

Nowe Firmy w Bazie Firm