Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Wybór środka na miotłę zbożową to odpowiedzialne zadanie, wymagające od rolnika co najmniej podstawowej wiedzy na temat tego uporczywego chwastu. Dla nieświadomych agrotechników może on być trudny do zwalczenia, ale dla tych, którzy z rozmysłem inwestują w swoje pola uprawne, jego wyeliminowanie może ograniczyć się zaledwie do jednego zabiegu. Czy to możliwe, żeby tak trudny i odporny chwast zniknął zaledwie po jednym oprysku? Tak, jeżeli zostanie do tego wykorzystany odpowiedni oprysk na miotłę zbożową.

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo



Żurawina słynie z silnych właściwości detoksykacyjnych i odkażających. Zwalcza szereg drobnoustrojów i toksyn, które doprowadzają do chronicznego uszkadzania naszego materiału genetycznego oraz struktur białkowych będących podstawowym budulcem naszego ciała. Jednym z najważniejszych czynników wpływających na nasze zdrowie jest zdolność organizmu do neutralizowania toksyn i zapobiegania procesom utleniania komórek.

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Moduł wagowy SIWAREX WP231 firmy SIEMENS, przygotowany do pracy w aplikacjach monitoringu poziomu w silosach, ważenia materiału w zbiornikach i na platformach, także w strefach zagrożonych wybuchem jest idealny do stosowania wszędzie tam, gdzie kluczowa jest precyzja ważenia. Niezależnie, czy jest zintegrowany w systemie SIMATIC, czy pracuje w trybie stand-alone, pozwala na samodzielne zdefiniowanie funkcji wbudowanych wejść i wyjść oraz konfigurację wartości granicznych i alarmowych. Jest to doskonała alternatywa dla zarządzania alarmami z poziomu systemu sterowania.

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Wiśnie

Smaczne antyoksydanty - Codzienne jedzenie wiśni znacząco wspomaga procesy ochrony naszego organizmu przed szkodliwymi wolnymi rodnikami - poinformowali naukowcy z Michigan na spotkaniu poświęconym biologii eksperymentalnej w Nowym Orleanie.

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Polska znajduje się pod wpływem klimatu, w którym niełatwo o bujne uprawy roślin. Nieobcy jest nam scenariusz, gdy po wiosennych wysiewach można spodziewać się tego, że część roślin wykiełkuje, druga część padnie w połowie drogi, a inne nie będą tak dorodne, jakbyśmy tego chcieli. Jakie są przyczyny takiego stanu rzeczy?

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Doniczki szkółkarskie

Każdy, kto zajmuje się uprawą roślin, zadaje sobie pytanie w jaki sposób zwiększyć wydajność produkcji oraz poprawić kondycję sadzonek. Stosując specjalne nawozy czy zabiegi pielęgnacyjne, nie powinniśmy zapominać o tym, że na jakość materiału szkółkarskiego mają także wpływ doniczki produkcyjne.

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Rzepak ozimy - uprawa, nawożenieRzepak jest rośliną jednoroczną lub dwuletnią.  W Polsce uprawiany coraz częściej i z coraz większymi sukcesami. Nasiona rzepaku zawierają duże ilości tłuszczu – produkuje się  z nich popularny olej rzepakowy. Oprócz dobrze wszystkim znanego oleju spożywczego w cenie jest także olej do celów przemysłowych i paliwowych. Odmiana ozima jest w Polsce bardziej popularna i częściej uprawiana.

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Środki ochrony roślin to nie jest nowy wynalazek. Pierwsze substancje aktywne, regulatory wzrostu - MCPA i 2,4-D, pojawiły się już w pierwszej połowie XX wieku. Jak powstaje nowoczesny środek ochrony roślin? Zdradzamy tajemnice producentów.

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Ziarna kakaowcaDrzewo kakaowe zwane też kakaowcem właściwym lub Theobroma cacao to wiecznie zielona roślina, rosnąca w strefie okołorównikowej. Przez stulecia jej smak znali tylko mieszkańcy krajów Ameryki Środkowej i Południowej. Dopiero w XVI w. owoce kakaowca trafiły do Europy. Jeszcze później, bo w 1665 r. zawitały do Polski.

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Od ponad dekady w Polsce obowiązują przepisy regulujące ochronę prawną odmian roślin. Mimo to nie każdy wie, że materiał siewny wykorzystywany w produkcji rolnej podlega opłatom, a za ich brak grożą poważne konsekwencje cywilno-prawne oraz karne.

Wprowadzenie przepisów regulujących rynek nasienny miało na celu poprawę jakości stosowanych komponentów, a tym samym wzrost konkurencyjności polskiego rolnictwa na rynku międzynarodowym. Jakość materiału nasiennego ma kluczowe znaczenie dla uzyskania wysokich plonów. Nad jego poprawą pracują hodowcy, którzy właśnie na ten cel w dużym stopniu przeznaczają opłaty licencyjne i z odstępstwa rolnego uiszczane przez odbiorców odmian chronionych.

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Jaja z chowu wolnowybiegowego cieszą się coraz większą popularnością. Do kupowania ich zachęca m.in. kampania promocyjna marki Kurka Wolna należącej do Grupy Producentów Polskie Fermy. Jaja tego producenta zdobyły godło programu ''Doceń polskie'', niebawem wezmą udział w kolejnej certyfikacji.

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Scandic food, zdrowie, owoce, warzywa, przetwory, portal spożywczy, produkty spożywcze, firmy spożywcze, katalog firm, reklama

Owoce: smaczna i zdrowa przekąska, składnik letnich tart i tortów lub komponent lekkich deserów. Tradycyjna kuchnia polska zachwyca nas bogactwem przepisów, w skład których wchodzą sezonowe dary sadów i lasów – i bardzo dobrze, bo owoce stanowią niezwykle ważny poziom zdrowej piramidy żywienia.


Piramida żywienia, najkrócej mówiąc, to zmieniona w 2010 r. graficzna ilustracja poszczególnych grup produktów, których spożywanie bądź ograniczanie jest konieczne, aby cieszyć się dobrym zdrowiem. Postawę piramidy tworzą pełnoziarniste, grubo mielone produkty mączne (pieczywo, makarony), kasze, tłuszcze nienasycone i… ruch fizyczny. Już 30 min spaceru dziennie wystarczy, aby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość tlenu i utrzymać zalecaną kondycję. Drugi poziom piramidy zajmują warzywa (zwłaszcza strączkowe) i owoce. W mniejszych ilościach, ale jednak codziennie, powinniśmy spożywać także białko, a ono znajduje się np. w nabiale oraz mięsie. Unikać natomiast powinniśmy czerwonego mięsa, słodyczy, tłuszczy nasyconych i wyrobów pszennych – te produkty w codziennej diecie powinny występować w ograniczonym zakresie.

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

co to są karczochyKarczoch to warzywo, które znane było już za czasów starożytnego cesarstwa rzymskiego, wtedy głównie ze względu na swoje właściwości moczopędne. Ostatnio coraz bardziej popularne stają się także w Polsce.

Dzisiaj plantacje karczochów znaleźć możemy w prawie wszystkich krajach zachodniej i południowej Europy, gdzie doceniane są nie tylko ze względu na własności prozdrowotne, jak i wytrawny, charakterystyczny smak. Karczochy w naturze osiągnąć mogą nawet 1,5 m, jednak najbardziej pożądane są najmniejsze okazy, a dokładnie ich ,,serce”, czyli delikatna podstawa kwiatu, który zbiera się, zanim rozkwitnie. Charakteryzuje się ono lekko gorzkawym aromatem, nieocenionym szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej. Włosi przygotowują karczochy na wiele różnych sposobów. Jednym z najpopularniejszych jest nadziewanie ugotowanych warzyw i podawanie ich z ziołowymi sosami w towarzystwie anchois, suszonych pomidorów czy oliwek. Etykieta nakazuje, by spożywać karczochy palcami, lewą ręką przytrzymując warzywo, prawą odrywając liście i maczając je w sosie. Powszechne jest także zalewanie płatków oliwą i przechowywanie ich w niskiej temperaturze.

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Wybór produktów na rynku przetwórstwa owocowego jest ogromny, a on sam rozwija się bardzo dynamicznie. Powoli zanika tradycja własnoręcznego wyrobu zapasów na zimę, a spiżarnię zapełnioną po brzegi tradycyjnymi przetworami trudno znaleźć - nawet wśród mieszkańców wsi.

Do przetworów owocowych zaliczamy m.in.: dżemy, konfitury, powidła śliwkowe, marmolady oraz owoce prażone (głównie jabłka). Czasami, ze względu na trudności w jednoznacznej kategoryzacji i nieco inne przeznaczenie (ze względu na konsystencję oraz przeznaczenie), wymienia się także segment obejmujący dodatki do mięs, pasztetów i serów (np. żurawinę i borówkę). Poszczególne segmenty różnią się między sobą przede wszystkim zawartością owoców, konsystencją oraz sposobem produkcji. Nie każdy wie, że producenci przetworów owocowych nie mają całkowitej dowolności w doborze składników oraz stosowanych przez siebie proporcjach – minimalna zawartość owoców w gotowym produkcie (ilość owoców użytych do przygotowania 100 g produktu) określona jest w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Pomidory

Od ponad 90 lat Furmano’s produkuje smaczne, zdrowe i pożywne wyroby z pomidorów, fasoli i innych warzyw. W 1921 roku Furmano’s zaczął od 360 słoików z pomidorami, sprzedając je do kilku miejscowych kupców. Obecnie firma dostarcza 1,200 różnorodnych produktów do ponad 750 odbiorców. Ze wzgledu na złożoność produkowanych produktów, Furmano’s miał kilka unikalnych wyzwań związanych z prognozowaniem popytu na swoje produkty. Do kwietnia 2009 roku, firma używała oprogramowanie do prognozowania, które było zbyt skomplikowane, niewydajne i niedokładne.

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Konsumowanie owoców i warzyw jest dla każdego z nas bardzo ważne. Według niektórych ekspertów, regularne ich spożywanie zmniejsza ryzyko m.in. zachorowania na raka. Mamy zimę. Mrożone owoce nie są już tak dobre, jak świeże, ponadto tracą wiele witamin. Jak zatem uzupełniacie swoją dietę w zimie? Sięgnij po kolejne produkty firmy Marwit. Po prostu OWOCUDO!

W Polsce istnieje wiele programów i projektów edukacyjnych, służących do zmian nawyków żywieniowych Polaków, zwłaszcza dzieci w wieku szkolnym. Aspekt bogactwa witamin w świeżych warzywach i owocach doceniła również Komisja Europejska, która w polskich szkołach wprowadziła program „Owoce w szkole”. Jego celem jest długoterminowa zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich diecie, co ma służyć odpowiedniemu ukształtowaniu ich modelu żywieniowego na przyszłość. W 2010 r. statystyczny Polak spożył średnio niewiele ponad 41 kg owoców i ich przetworów. Wciąż jemy mniej owoców i warzyw, niż mieszkańcy innych krajów Unii Europejskiej. Z owoców najbardziej lubimy jabłka (15%) i egzotyczne owoce południowe (12,5%). Naturalna słodycz, a w dodatku zdrowa i niskokaloryczna – jaką są świeże owoce, zapewniają wielu witamin bardzo ważnych w codziennej diecie. Potrafią skutecznie zahamować apetyt na słodycze, a w dodatku wspomagają odchudzanie. Powinniśmy je jeść jak najczęściej! Specjaliści zalecają spożywanie owoców i warzyw kilka razy dziennie. Dodatkowo owocowy „koktajl witaminowy” w postaci m.in. świeżych owoców doładuje nas energetycznie i zapewni nam dobry humor i wiele energii każdego dnia


Marwit Sp. z o.o. oferuje egzotyczne owoce bez konserwantów. Wygodne, ergonomiczne opakowanie z załączonym widelczykiem pozwala spożyć smakołyk w każdym miejscu: w pracy, szkole, czy podczas wakacyjnych wyjazdów lub podróży biznesowych. Specjalnie przygotowana porcja owoców umytych, obranych i pokrojonych -orzeźwia i syci. Już od wieków wiadomo, że owoce: odchudzają, koją nerwy, dbają o serce, oczyszczają nasz organizm z toksyn, a przede wszystkim świetnie smakują. Dlaczego ? Bo stanowią niezastąpione źródło witamin, błonnika, soli mineralnych i innych cennych substancji. W okresie jesienno-zimowym potrzebujemy tych pierwiastków do normalnego funkcjonowania naszego organizmu, natomiast wiosna i lato to idealna pora na egzotyczne orzeźwienie.

Marwit owocudo Ananas świeży i Marwit owocudo Melon świeży kierowane są do wszystkich tych, którzy przywiązują wagę do zdrowia oraz liczy się dla nich naturalny smak !


Marwit owocudo zdrowo zmiksowane.


Opakowanie:

Plastikowy pojemnik z widelczykiem, łatwy do otwierania.


Zawartość netto:

Marwit owocudo ananas świeży 120 g

Marwit owocudo melon świeży 140 g


Termin przydatności 5 dni.

Przechowywanie w warunkach chłodniczych „Lubię chłodek”.


Sugerowana cena detaliczna:

„Owocudo” MARWIT: 6,99 zł

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Bez konserwantów, w 100% naturalny, bo wyprodukowany wyłącznie z kwaszonych ogórków, bez dodatku zagęstników i barwników! Wystarczy dodać przecier ogórkowy do startych na tarce, ugotowanych warzyw i pyszna zupa gotowa! W celu uzyskania odpowiedniego smaku i konsystencji doprawiamy ją zielem angielskim i liściem laurowym, zagęszczamy śmietaną lub żółtkiem, a na sam koniec dekorujemy koperkiem. Produkt dostępny w słoikach o zawartości 350g.

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Podczas poniedziałkowego (15 marca br.) walnego założycielskiego zebrania Związku Sadowników RP O/Jasieniec powołano jego Zarząd.

W spotkaniu oprócz sadowników, uczestniczyli Marek Pietrzak - Wójt Gminy Jasieniec, gospodarz spotkania, Mirosław Maliszewski - Prezes Zarządu Głównego Związku Sadowników RP, Poseł na Sejm RP oraz Pan Zenon Woźniak inspektor ds. rolnictwa przy tutejszym urzędzie gminy.

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Wzmacniać kości kobiet po menopauzie.
Suszone śliwki mogą wzmacniać kości u kobiet po menopauzie - wynika z badań amerykańskich, które zaprezentowano na kongresie American Society for Bone and Mineral Research odbywającym się we wrześniu w Denver (Colorado).

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Śliwki

U kobiet po menopauzie Suszone śliwki mogą wzmacniać kości u kobiet po menopauzie - wynika z badań amerykańskich, które zaprezentowano na kongresie American Society for Bone and Mineral Research odbywającym się we wrześniu w Denver (Colorado).

 

U kobiet po menopauzie gęstość tkanki kostnej (bone mineral density - BMD), która odzwierciedla siłę kości, systematycznie się obniża. Dzieje się tak, gdyż z powodu niedoborów estrogenu, procesy resorpcji tkanki kostnej zaczynają przeważać nad jej odbudową.

 

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

To już jubileuszowe XXX spotkanie w Limanowej pod hasłem "Jabłko w Europie".

Spotkania te, są ważne dla polskiego sadownictwa, gdyż zawsze wytyczały kierunki rozwoju, zwłaszcza w produkcji jabłek. Mentorem tegorocznego Międzynarodowego Seminarium Sadowniczego jak i poprzednich był i jest niezastąpiony Profesor Eberhard Makosz, którego na początku konferencji uhonorowano jubileuszowym dyplomem jak i podziękowaniami za długoletnią pracę na rzecz sadowniczej braci.

Szukaj w katalogu firm

Porady - branża spożywcza