Słownik pojęć - Rolnictwo

Jabłoń

Owoce jadalne - jadalne części drzew lub krzewów będące z punktu widzenia morfologii roślin owocami lub owocostanami

Rośliny uprawne, z których się je uzyskuje nazywane są drzewami i krzewami owocowymi. Ich uprawą zajmuje się dział ogrodnictwa - sadownictwo. Uprawiane są w sadach, ogrodach i na plantacjach, rzadziej pozyskiwane są ze stanowisk naturalnych (z lasów).

 

Drzewa owocowe:

ze strefy umiarkowanej:

  • brzoskwinia
  • czereśnia
  • grusza - owoc to gruszka
  • jabłoń - owoc to jabłko
  • leszczyna - owoc to orzech laskowy
  • morela
  • nektaryna
  • orzech włoski
  • śliwa - owoc to śliwka
  • wiśnia

ze strefy podzwrotnikowej i zwrotnikowej:

  • cytryna
  • figowiec pospolity - owoc to figa
  • granatowiec właściwy - owoc to granat
  • grejpfrut
  • hurma
  • karambola
  • kasztan jadalny
  • kumkwat
  • mandarynka
  • mango
  • kiwi
  • migdałowiec zwyczajny - owoc to migdał
  • oliwka (w nomenklaturze Unii Europejskiej oliwki stosowane w innym celu niż tłoczenie oleju uważane są za warzywo)
  • palma daktylowa - owoc to daktyl
  • palma kokosowa - owoc to orzech kokosowy
  • palma orzechowa
  • pomarańcza
  • rambutan
  • rośliny cytrusowe (cytrusy)
  • smaczliwka właściwa - owoc to awokado

Krzewy owocowe:

  • agrest
  • aronia
  • borówka: borówka amerykańska, bagienna, brusznica, czarna
  • jeżyna
  • jagoda kamczacka
  • malina
  • malinojeżyna
  • porzeczka: porzeczka czarna, czerwona, biała
  • winorośl właściwa - owoce to winogrona
  • żurawina

Byliny:

  • ananas jadalny - owoc to ananas
  • banan zwyczajny
  • poziomka
  • truskawka

Poza tym znaczenie lokalne mają:

  • durian
  • flaszowiec
  • gwajawa
  • mangostan właściwy
  • nanercz zachodni
  • pigwa

Owoce jadalne można poddawać procesom:

  • obierania
  • drylowania
  • szypułkowania