Wiadomości i Porady Branży Rolniczej i Rolno Spożywczej, Przetwórstwo, Owoce i Warzywa, Produkcja, Uprawa

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Dżemy, konfitury, powidła

Wybór produktów na rynku przetwórstwa owocowego jest ogromny, a on sam rozwija się bardzo dynamicznie. Powoli zanika tradycja własnoręcznego wyrobu zapasów na zimę, a spiżarnię zapełnioną po brzegi tradycyjnymi przetworami trudno znaleźć - nawet wśród mieszkańców wsi.

Do przetworów owocowych zaliczamy m.in.: dżemy, konfitury, powidła śliwkowe, marmolady oraz owoce prażone (głównie jabłka). Czasami, ze względu na trudności w jednoznacznej kategoryzacji i nieco inne przeznaczenie (ze względu na konsystencję oraz przeznaczenie), wymienia się także segment obejmujący dodatki do mięs, pasztetów i serów (np. żurawinę i borówkę). Poszczególne segmenty różnią się między sobą przede wszystkim zawartością owoców, konsystencją oraz sposobem produkcji. Nie każdy wie, że producenci przetworów owocowych nie mają całkowitej dowolności w doborze składników oraz stosowanych przez siebie proporcjach – minimalna zawartość owoców w gotowym produkcie (ilość owoców użytych do przygotowania 100 g produktu) określona jest w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Pszenica jest zbożem. Nie każdy wie, że w obrębie pszenicy wyróżnia się około dwudziestu gatunków pszenicy oraz kolejne dziesięć odmian międzygatunkowych.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Żurawina

Żurawina suszona jest jednym z najbardziej prozdrowotnych owoców na świecie, który zdecydowanie powinien zyskać więcej uwagi. Właśnie dlatego zdecydowaliśmy opowiedzieć o niej więcej i przekazać wszelkie jej właściwości, dzięki którym Twój organizm może się zregenerować, a nawet wyleczyć z niektórych schorzeń. Nie zapominajmy, że niegdyś leczenie odbywało się wyłącznie za pomocą naturalnych metod, które w dzisiejszych czasach nie powinny tracić na znaczeniu. W takim razie dla zwiększenia Twojej świadomości, zapraszamy do przeczytania o żurawinie i jej cennych właściwościach.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Już w marcu 2017 roku Biuro Prasowe Ministerstwa Polityki Rolnej i Żywności Ukrainy chwaliło się wyjątkowymi - jak na ukraińskie warunki - wynikami sprzedaży grochu. Jeśli wierzyć tamtejszemu zrzeszeniu producentów rolnych, nasi południowo - wschodni sąsiedzi weszli do grona pięciu największych eksporterów tego warzywa, zajmując 4 miejsce po Kanadzie, Federacji Rosyjskiej i Stanach Zjednoczonych.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Pyszne jabłka z czerwonym rumieńcem, soczyste i aromatyczne gruszki, czy słodkie śliwy to wszystko można mieć we własnym ogrodzie. Jednak oprócz cięcia drzewa wymagają też nawożenia, aby owoce były dorodne.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Śliwki

U kobiet po menopauzie Suszone śliwki mogą wzmacniać kości u kobiet po menopauzie - wynika z badań amerykańskich, które zaprezentowano na kongresie American Society for Bone and Mineral Research odbywającym się we wrześniu w Denver (Colorado).

U kobiet po menopauzie gęstość tkanki kostnej (bone mineral density - BMD), która odzwierciedla siłę kości, systematycznie się obniża. Dzieje się tak, gdyż z powodu niedoborów estrogenu, procesy resorpcji tkanki kostnej zaczynają przeważać nad jej odbudową.

Więcej…

Słownik pojęć - Rolnictwo

Jabłoń

Owoce jadalne - jadalne części drzew lub krzewów będące z punktu widzenia morfologii roślin owocami lub owocostanami

Rośliny uprawne, z których się je uzyskuje nazywane są drzewami i krzewami owocowymi. Ich uprawą zajmuje się dział ogrodnictwa - sadownictwo. Uprawiane są w sadach, ogrodach i na plantacjach, rzadziej pozyskiwane są ze stanowisk naturalnych (z lasów).

Więcej…

Słownik pojęć - Rolnictwo

Warzywa

Warzywa w słownikowym i popularnym znaczeniu to rośliny zielne, których różne organy (łodygi, korzenie, liście, kwiatostany, a nawet owoce w botanicznym tego słowa znaczeniu) używane są jako pokarm.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Nawożenie powinno być przeprowadzane jeszcze przed etapem pierwszych wschodów, podczas których młode rośliny wymagają odpowiedniej ilości niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego ukorzenienia się oraz rozwoju biomasy. Jednym ze skuteczniejszych sposobów, który zapewni roślinom uprawnym szybki start, jest zastosowanie nawozów donasiennych.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Przez kilka ostatnich lat dosyć istotnie wzrosła ilość szkodników w polskich sadach. Po części jest to związane ze zmianami klimatu, ale swoje robią również różne nowe regulacje, uniemożliwiające stosowanie wielu znanych i powszechnie używanych jeszcze kilka lat temu środków. Co zatem zrobić, by nasz sad był zabezpieczony przed szkodnikami? Dowiesz się z tego artykułu!

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Ogórki małosolne / zdrowe przekąski

Wraz z pojawieniem się pierwszych krajowych owoców i warzyw rozpoczął się sezon na wykorzystywanie tych przysmaków w kuchni. Truskawki i szparagi zagościły na talerzach wielu Polaków, podobnie jak fasolka szparagowa, rzodkiewka i szczypior, młode ziemniaki oraz ogórki. Te ostatnie chętnie wykorzystywane są także do przetworów, zwłaszcza w wersji małosolnej. Dlaczego warto jeść ogórki małosolne i jak je przyrządzić?

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Wiśnie

Smaczne antyoksydanty - Codzienne jedzenie wiśni znacząco wspomaga procesy ochrony naszego organizmu przed szkodliwymi wolnymi rodnikami - poinformowali naukowcy z Michigan na spotkaniu poświęconym biologii eksperymentalnej w Nowym Orleanie.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Wybór środka na miotłę zbożową to odpowiedzialne zadanie, wymagające od rolnika co najmniej podstawowej wiedzy na temat tego uporczywego chwastu. Dla nieświadomych agrotechników może on być trudny do zwalczenia, ale dla tych, którzy z rozmysłem inwestują w swoje pola uprawne, jego wyeliminowanie może ograniczyć się zaledwie do jednego zabiegu. Czy to możliwe, żeby tak trudny i odporny chwast zniknął zaledwie po jednym oprysku? Tak, jeżeli zostanie do tego wykorzystany odpowiedni oprysk na miotłę zbożową.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo



Żurawina słynie z silnych właściwości detoksykacyjnych i odkażających. Zwalcza szereg drobnoustrojów i toksyn, które doprowadzają do chronicznego uszkadzania naszego materiału genetycznego oraz struktur białkowych będących podstawowym budulcem naszego ciała. Jednym z najważniejszych czynników wpływających na nasze zdrowie jest zdolność organizmu do neutralizowania toksyn i zapobiegania procesom utleniania komórek.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Moduł wagowy SIWAREX WP231 firmy SIEMENS, przygotowany do pracy w aplikacjach monitoringu poziomu w silosach, ważenia materiału w zbiornikach i na platformach, także w strefach zagrożonych wybuchem jest idealny do stosowania wszędzie tam, gdzie kluczowa jest precyzja ważenia. Niezależnie, czy jest zintegrowany w systemie SIMATIC, czy pracuje w trybie stand-alone, pozwala na samodzielne zdefiniowanie funkcji wbudowanych wejść i wyjść oraz konfigurację wartości granicznych i alarmowych. Jest to doskonała alternatywa dla zarządzania alarmami z poziomu systemu sterowania.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Polska znajduje się pod wpływem klimatu, w którym niełatwo o bujne uprawy roślin. Nieobcy jest nam scenariusz, gdy po wiosennych wysiewach można spodziewać się tego, że część roślin wykiełkuje, druga część padnie w połowie drogi, a inne nie będą tak dorodne, jakbyśmy tego chcieli. Jakie są przyczyny takiego stanu rzeczy?

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Doniczki szkółkarskie

Każdy, kto zajmuje się uprawą roślin, zadaje sobie pytanie w jaki sposób zwiększyć wydajność produkcji oraz poprawić kondycję sadzonek. Stosując specjalne nawozy czy zabiegi pielęgnacyjne, nie powinniśmy zapominać o tym, że na jakość materiału szkółkarskiego mają także wpływ doniczki produkcyjne.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Rzepak ozimy - uprawa, nawożenie

Rzepak jest rośliną jednoroczną lub dwuletnią.  W Polsce uprawiany coraz częściej i z coraz większymi sukcesami. Nasiona rzepaku zawierają duże ilości tłuszczu – produkuje się  z nich popularny olej rzepakowy. Oprócz dobrze wszystkim znanego oleju spożywczego w cenie jest także olej do celów przemysłowych i paliwowych. Odmiana ozima jest w Polsce bardziej popularna i częściej uprawiana.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Środki ochrony roślin to nie jest nowy wynalazek. Pierwsze substancje aktywne, regulatory wzrostu - MCPA i 2,4-D, pojawiły się już w pierwszej połowie XX wieku. Jak powstaje nowoczesny środek ochrony roślin? Zdradzamy tajemnice producentów.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Ziarna kakaowca

Drzewo kakaowe zwane też kakaowcem właściwym lub Theobroma cacao to wiecznie zielona roślina, rosnąca w strefie okołorównikowej. Przez stulecia jej smak znali tylko mieszkańcy krajów Ameryki Środkowej i Południowej. Dopiero w XVI w. owoce kakaowca trafiły do Europy. Jeszcze później, bo w 1665 r. zawitały do Polski.

Więcej…