Wiadomości i Porady Branży Rolniczej i Rolno Spożywczej, Przetwórstwo, Owoce i Warzywa, Produkcja, Uprawa

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

dysza opryskiwacz w rolnictwie

Wybór odpowiedniej dyszy do opryskiwacza jest bardzo ważny, aby osiągnąć skuteczny oprysk roślin. Warianty dysz, w tym ceramiczne, polimerowe, eżektorowe, dwustrumieniowe i wirowe, oferują różne cechy i korzyści w zależności od zastosowania oraz warunków pogodowych. Dowiedz się, jakie rozpylacze wybrać, aby uzyskać najlepsze wyniki w ochronie i pielęgnacji roślin.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

rosliny uprawa - środki ochrony

Uprawa roślin nie jest sprawą prostą. Niezależnie, czy zajmujesz się tym jedynie hobbystycznie, czy też zawodowo, z pewnością miałeś nieraz do czynienia z różnego rodzaju szkodnikami. Każdy rolnik i ogrodnik stosuje środki ochrony roślin, bo bez nich nie ma szans ani na udane plony, ani na piękne kwiaty. Z naszego artykułu dowiesz się, jak kupować środki ochrony roślin, by ani im, ani sobie nie zaszkodzić.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

kukurydza

Kukurydza jest rośliną uprawną, która na dobre zadomowiła się w Polsce. Z roku na rok rolnicy właśnie tą rośliną obsiewają coraz więcej hektarów. Jest ona uprawiana na wiele różnych celów: pastewne, spożywcze, jako surowiec przemysłowy, a nawet energetyczny.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

marchew uprawa

Marchew jest bardzo popularnym warzywem uprawnym w Polsce. Uprawa marchwi obejmuje powierzchnię wynoszącą około siedemnaście tysięcy hektarów. Nasz kraj zaliczany jest do czołowych producentów tego warzywa w Unii Europejskiej. Opłacalność produkcji marchwi jest zmienna i uzależniona od wielu czynników, min. kosztów zabiegów agrotechnicznych, wielkości i jakości zbiorów oraz aktualnych cen skupu. Z jakimi wyzwaniami i zagrożeniami muszą mierzyć się producenci warzyw korzeniowych?

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Jeśli jesteś rolnikiem, lub po prostu przeprowadziłeś się na wieś, i zacząłeś myśleć o tym, aby przygarnąć jakieś zwierzę hodowlane, z pewnością zastanawiasz się, gdzie możesz kupić świnię czy drób? I jakie warunki powinieneś spełnić, aby hodować własne zwierzęta?

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Stosowanie oprysków w dzisiejszych uprawach jest już praktycznie nie do uniknięcia. Ilość szkodliwych grzybów, owadów, chwastów i wielu innych jest tak wielka, że bez odpowiedniej dawki pestycydów i herbicydów wydajne rolnictwo nie może funkcjonować. Do wykonania oprysku potrzebne są trzy rzeczy. Pierwsze dwie to wiedza i dobór odpowiedniego preparatu. Trzecią są natomiast odpowiednio skonstruowane dysze do opryskiwaczy, które mogą się w dużej mierze przekładać na jakość wykonywanych prac polowych.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Ciągniki  rolnicze Massey Ferguson

Technologie rolnicze z roku na rok rozwijają się coraz szybciej. Maszyny konstruowane specjalnie dla rolników stają się coraz bardziej zaawansowane i skomplikowane. Jedną z podstawowych maszyn rolniczych jest ciągnik, który dzięki uniwersalnym rozwiązaniom, stał się maszyną wielorakiego użytku. W poniższym artykule przyjrzymy się podstawowej budowie oraz zastosowaniu ciągników podczas prac rolniczych.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Dżemy, konfitury, powidła

Wybór produktów na rynku przetwórstwa owocowego jest ogromny, a on sam rozwija się bardzo dynamicznie. Powoli zanika tradycja własnoręcznego wyrobu zapasów na zimę, a spiżarnię zapełnioną po brzegi tradycyjnymi przetworami trudno znaleźć - nawet wśród mieszkańców wsi.

Do przetworów owocowych zaliczamy m.in.: dżemy, konfitury, powidła śliwkowe, marmolady oraz owoce prażone (głównie jabłka). Czasami, ze względu na trudności w jednoznacznej kategoryzacji i nieco inne przeznaczenie (ze względu na konsystencję oraz przeznaczenie), wymienia się także segment obejmujący dodatki do mięs, pasztetów i serów (np. żurawinę i borówkę). Poszczególne segmenty różnią się między sobą przede wszystkim zawartością owoców, konsystencją oraz sposobem produkcji. Nie każdy wie, że producenci przetworów owocowych nie mają całkowitej dowolności w doborze składników oraz stosowanych przez siebie proporcjach – minimalna zawartość owoców w gotowym produkcie (ilość owoców użytych do przygotowania 100 g produktu) określona jest w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Pszenica jest zbożem. Nie każdy wie, że w obrębie pszenicy wyróżnia się około dwudziestu gatunków pszenicy oraz kolejne dziesięć odmian międzygatunkowych.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Żurawina

Żurawina suszona jest jednym z najbardziej prozdrowotnych owoców na świecie, który zdecydowanie powinien zyskać więcej uwagi. Właśnie dlatego zdecydowaliśmy opowiedzieć o niej więcej i przekazać wszelkie jej właściwości, dzięki którym Twój organizm może się zregenerować, a nawet wyleczyć z niektórych schorzeń. Nie zapominajmy, że niegdyś leczenie odbywało się wyłącznie za pomocą naturalnych metod, które w dzisiejszych czasach nie powinny tracić na znaczeniu. W takim razie dla zwiększenia Twojej świadomości, zapraszamy do przeczytania o żurawinie i jej cennych właściwościach.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Już w marcu 2017 roku Biuro Prasowe Ministerstwa Polityki Rolnej i Żywności Ukrainy chwaliło się wyjątkowymi - jak na ukraińskie warunki - wynikami sprzedaży grochu. Jeśli wierzyć tamtejszemu zrzeszeniu producentów rolnych, nasi południowo - wschodni sąsiedzi weszli do grona pięciu największych eksporterów tego warzywa, zajmując 4 miejsce po Kanadzie, Federacji Rosyjskiej i Stanach Zjednoczonych.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Pyszne jabłka z czerwonym rumieńcem, soczyste i aromatyczne gruszki, czy słodkie śliwy to wszystko można mieć we własnym ogrodzie. Jednak oprócz cięcia drzewa wymagają też nawożenia, aby owoce były dorodne.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Śliwki

U kobiet po menopauzie Suszone śliwki mogą wzmacniać kości u kobiet po menopauzie - wynika z badań amerykańskich, które zaprezentowano na kongresie American Society for Bone and Mineral Research odbywającym się we wrześniu w Denver (Colorado).

U kobiet po menopauzie gęstość tkanki kostnej (bone mineral density - BMD), która odzwierciedla siłę kości, systematycznie się obniża. Dzieje się tak, gdyż z powodu niedoborów estrogenu, procesy resorpcji tkanki kostnej zaczynają przeważać nad jej odbudową.

Więcej…

Słownik pojęć - Rolnictwo

Jabłoń

Owoce jadalne - jadalne części drzew lub krzewów będące z punktu widzenia morfologii roślin owocami lub owocostanami

Rośliny uprawne, z których się je uzyskuje nazywane są drzewami i krzewami owocowymi. Ich uprawą zajmuje się dział ogrodnictwa - sadownictwo. Uprawiane są w sadach, ogrodach i na plantacjach, rzadziej pozyskiwane są ze stanowisk naturalnych (z lasów).

Więcej…

Słownik pojęć - Rolnictwo

Warzywa

Warzywa w słownikowym i popularnym znaczeniu to rośliny zielne, których różne organy (łodygi, korzenie, liście, kwiatostany, a nawet owoce w botanicznym tego słowa znaczeniu) używane są jako pokarm.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Nawożenie powinno być przeprowadzane jeszcze przed etapem pierwszych wschodów, podczas których młode rośliny wymagają odpowiedniej ilości niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego ukorzenienia się oraz rozwoju biomasy. Jednym ze skuteczniejszych sposobów, który zapewni roślinom uprawnym szybki start, jest zastosowanie nawozów donasiennych.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Przez kilka ostatnich lat dosyć istotnie wzrosła ilość szkodników w polskich sadach. Po części jest to związane ze zmianami klimatu, ale swoje robią również różne nowe regulacje, uniemożliwiające stosowanie wielu znanych i powszechnie używanych jeszcze kilka lat temu środków. Co zatem zrobić, by nasz sad był zabezpieczony przed szkodnikami? Dowiesz się z tego artykułu!

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Ogórki małosolne / zdrowe przekąski

Wraz z pojawieniem się pierwszych krajowych owoców i warzyw rozpoczął się sezon na wykorzystywanie tych przysmaków w kuchni. Truskawki i szparagi zagościły na talerzach wielu Polaków, podobnie jak fasolka szparagowa, rzodkiewka i szczypior, młode ziemniaki oraz ogórki. Te ostatnie chętnie wykorzystywane są także do przetworów, zwłaszcza w wersji małosolnej. Dlaczego warto jeść ogórki małosolne i jak je przyrządzić?

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Wiśnie

Smaczne antyoksydanty - Codzienne jedzenie wiśni znacząco wspomaga procesy ochrony naszego organizmu przed szkodliwymi wolnymi rodnikami - poinformowali naukowcy z Michigan na spotkaniu poświęconym biologii eksperymentalnej w Nowym Orleanie.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Wybór środka na miotłę zbożową to odpowiedzialne zadanie, wymagające od rolnika co najmniej podstawowej wiedzy na temat tego uporczywego chwastu. Dla nieświadomych agrotechników może on być trudny do zwalczenia, ale dla tych, którzy z rozmysłem inwestują w swoje pola uprawne, jego wyeliminowanie może ograniczyć się zaledwie do jednego zabiegu. Czy to możliwe, żeby tak trudny i odporny chwast zniknął zaledwie po jednym oprysku? Tak, jeżeli zostanie do tego wykorzystany odpowiedni oprysk na miotłę zbożową.

Więcej…