Przepisy kulinarne

Wiadomości i Porady Branży Rolniczej i Rolno Spożywczej, Przetwórstwo, Owoce i Warzywa, Produkcja, Uprawa

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Pszenica jest zbożem. Nie każdy wie, że w obrębie pszenicy wyróżnia się około dwudziestu gatunków pszenicy oraz kolejne dziesięć odmian międzygatunkowych.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Żurawina

Żurawina suszona jest jednym z najbardziej prozdrowotnych owoców na świecie, który zdecydowanie powinien zyskać więcej uwagi. Właśnie dlatego zdecydowaliśmy opowiedzieć o niej więcej i przekazać wszelkie jej właściwości, dzięki którym Twój organizm może się zregenerować, a nawet wyleczyć z niektórych schorzeń. Nie zapominajmy, że niegdyś leczenie odbywało się wyłącznie za pomocą naturalnych metod, które w dzisiejszych czasach nie powinny tracić na znaczeniu. W takim razie dla zwiększenia Twojej świadomości, zapraszamy do przeczytania o żurawinie i jej cennych właściwościach.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Już w marcu 2017 roku Biuro Prasowe Ministerstwa Polityki Rolnej i Żywności Ukrainy chwaliło się wyjątkowymi - jak na ukraińskie warunki - wynikami sprzedaży grochu. Jeśli wierzyć tamtejszemu zrzeszeniu producentów rolnych, nasi południowo - wschodni sąsiedzi weszli do grona pięciu największych eksporterów tego warzywa, zajmując 4 miejsce po Kanadzie, Federacji Rosyjskiej i Stanach Zjednoczonych.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Pyszne jabłka z czerwonym rumieńcem, soczyste i aromatyczne gruszki, czy słodkie śliwy to wszystko można mieć we własnym ogrodzie. Jednak oprócz cięcia drzewa wymagają też nawożenia, aby owoce były dorodne.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Nawożenie powinno być przeprowadzane jeszcze przed etapem pierwszych wschodów, podczas których młode rośliny wymagają odpowiedniej ilości niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego ukorzenienia się oraz rozwoju biomasy. Jednym ze skuteczniejszych sposobów, który zapewni roślinom uprawnym szybki start, jest zastosowanie nawozów donasiennych.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Przez kilka ostatnich lat dosyć istotnie wzrosła ilość szkodników w polskich sadach. Po części jest to związane ze zmianami klimatu, ale swoje robią również różne nowe regulacje, uniemożliwiające stosowanie wielu znanych i powszechnie używanych jeszcze kilka lat temu środków. Co zatem zrobić, by nasz sad był zabezpieczony przed szkodnikami? Dowiesz się z tego artykułu!

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Ogórki małosolne / zdrowe przekąski

Wraz z pojawieniem się pierwszych krajowych owoców i warzyw rozpoczął się sezon na wykorzystywanie tych przysmaków w kuchni. Truskawki i szparagi zagościły na talerzach wielu Polaków, podobnie jak fasolka szparagowa, rzodkiewka i szczypior, młode ziemniaki oraz ogórki. Te ostatnie chętnie wykorzystywane są także do przetworów, zwłaszcza w wersji małosolnej. Dlaczego warto jeść ogórki małosolne i jak je przyrządzić?

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Wybór środka na miotłę zbożową to odpowiedzialne zadanie, wymagające od rolnika co najmniej podstawowej wiedzy na temat tego uporczywego chwastu. Dla nieświadomych agrotechników może on być trudny do zwalczenia, ale dla tych, którzy z rozmysłem inwestują w swoje pola uprawne, jego wyeliminowanie może ograniczyć się zaledwie do jednego zabiegu. Czy to możliwe, żeby tak trudny i odporny chwast zniknął zaledwie po jednym oprysku? Tak, jeżeli zostanie do tego wykorzystany odpowiedni oprysk na miotłę zbożową.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo



Żurawina słynie z silnych właściwości detoksykacyjnych i odkażających. Zwalcza szereg drobnoustrojów i toksyn, które doprowadzają do chronicznego uszkadzania naszego materiału genetycznego oraz struktur białkowych będących podstawowym budulcem naszego ciała. Jednym z najważniejszych czynników wpływających na nasze zdrowie jest zdolność organizmu do neutralizowania toksyn i zapobiegania procesom utleniania komórek.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Moduł wagowy SIWAREX WP231 firmy SIEMENS, przygotowany do pracy w aplikacjach monitoringu poziomu w silosach, ważenia materiału w zbiornikach i na platformach, także w strefach zagrożonych wybuchem jest idealny do stosowania wszędzie tam, gdzie kluczowa jest precyzja ważenia. Niezależnie, czy jest zintegrowany w systemie SIMATIC, czy pracuje w trybie stand-alone, pozwala na samodzielne zdefiniowanie funkcji wbudowanych wejść i wyjść oraz konfigurację wartości granicznych i alarmowych. Jest to doskonała alternatywa dla zarządzania alarmami z poziomu systemu sterowania.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Wiśnie

Smaczne antyoksydanty - Codzienne jedzenie wiśni znacząco wspomaga procesy ochrony naszego organizmu przed szkodliwymi wolnymi rodnikami - poinformowali naukowcy z Michigan na spotkaniu poświęconym biologii eksperymentalnej w Nowym Orleanie.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Polska znajduje się pod wpływem klimatu, w którym niełatwo o bujne uprawy roślin. Nieobcy jest nam scenariusz, gdy po wiosennych wysiewach można spodziewać się tego, że część roślin wykiełkuje, druga część padnie w połowie drogi, a inne nie będą tak dorodne, jakbyśmy tego chcieli. Jakie są przyczyny takiego stanu rzeczy?

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Doniczki szkółkarskie

Każdy, kto zajmuje się uprawą roślin, zadaje sobie pytanie w jaki sposób zwiększyć wydajność produkcji oraz poprawić kondycję sadzonek. Stosując specjalne nawozy czy zabiegi pielęgnacyjne, nie powinniśmy zapominać o tym, że na jakość materiału szkółkarskiego mają także wpływ doniczki produkcyjne.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Rzepak ozimy - uprawa, nawożenieRzepak jest rośliną jednoroczną lub dwuletnią.  W Polsce uprawiany coraz częściej i z coraz większymi sukcesami. Nasiona rzepaku zawierają duże ilości tłuszczu – produkuje się  z nich popularny olej rzepakowy. Oprócz dobrze wszystkim znanego oleju spożywczego w cenie jest także olej do celów przemysłowych i paliwowych. Odmiana ozima jest w Polsce bardziej popularna i częściej uprawiana.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Środki ochrony roślin to nie jest nowy wynalazek. Pierwsze substancje aktywne, regulatory wzrostu - MCPA i 2,4-D, pojawiły się już w pierwszej połowie XX wieku. Jak powstaje nowoczesny środek ochrony roślin? Zdradzamy tajemnice producentów.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Ziarna kakaowcaDrzewo kakaowe zwane też kakaowcem właściwym lub Theobroma cacao to wiecznie zielona roślina, rosnąca w strefie okołorównikowej. Przez stulecia jej smak znali tylko mieszkańcy krajów Ameryki Środkowej i Południowej. Dopiero w XVI w. owoce kakaowca trafiły do Europy. Jeszcze później, bo w 1665 r. zawitały do Polski.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Od ponad dekady w Polsce obowiązują przepisy regulujące ochronę prawną odmian roślin. Mimo to nie każdy wie, że materiał siewny wykorzystywany w produkcji rolnej podlega opłatom, a za ich brak grożą poważne konsekwencje cywilno-prawne oraz karne.

Wprowadzenie przepisów regulujących rynek nasienny miało na celu poprawę jakości stosowanych komponentów, a tym samym wzrost konkurencyjności polskiego rolnictwa na rynku międzynarodowym. Jakość materiału nasiennego ma kluczowe znaczenie dla uzyskania wysokich plonów. Nad jego poprawą pracują hodowcy, którzy właśnie na ten cel w dużym stopniu przeznaczają opłaty licencyjne i z odstępstwa rolnego uiszczane przez odbiorców odmian chronionych.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Jaja z chowu wolnowybiegowego cieszą się coraz większą popularnością. Do kupowania ich zachęca m.in. kampania promocyjna marki Kurka Wolna należącej do Grupy Producentów Polskie Fermy. Jaja tego producenta zdobyły godło programu ''Doceń polskie'', niebawem wezmą udział w kolejnej certyfikacji.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

Scandic food, zdrowie, owoce, warzywa, przetwory, portal spożywczy, produkty spożywcze, firmy spożywcze, katalog firm, reklama

Owoce: smaczna i zdrowa przekąska, składnik letnich tart i tortów lub komponent lekkich deserów. Tradycyjna kuchnia polska zachwyca nas bogactwem przepisów, w skład których wchodzą sezonowe dary sadów i lasów – i bardzo dobrze, bo owoce stanowią niezwykle ważny poziom zdrowej piramidy żywienia.


Piramida żywienia, najkrócej mówiąc, to zmieniona w 2010 r. graficzna ilustracja poszczególnych grup produktów, których spożywanie bądź ograniczanie jest konieczne, aby cieszyć się dobrym zdrowiem. Postawę piramidy tworzą pełnoziarniste, grubo mielone produkty mączne (pieczywo, makarony), kasze, tłuszcze nienasycone i… ruch fizyczny. Już 30 min spaceru dziennie wystarczy, aby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość tlenu i utrzymać zalecaną kondycję. Drugi poziom piramidy zajmują warzywa (zwłaszcza strączkowe) i owoce. W mniejszych ilościach, ale jednak codziennie, powinniśmy spożywać także białko, a ono znajduje się np. w nabiale oraz mięsie. Unikać natomiast powinniśmy czerwonego mięsa, słodyczy, tłuszczy nasyconych i wyrobów pszennych – te produkty w codziennej diecie powinny występować w ograniczonym zakresie.

Więcej…

Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo

co to są karczochyKarczoch to warzywo, które znane było już za czasów starożytnego cesarstwa rzymskiego, wtedy głównie ze względu na swoje właściwości moczopędne. Ostatnio coraz bardziej popularne stają się także w Polsce.

Dzisiaj plantacje karczochów znaleźć możemy w prawie wszystkich krajach zachodniej i południowej Europy, gdzie doceniane są nie tylko ze względu na własności prozdrowotne, jak i wytrawny, charakterystyczny smak. Karczochy w naturze osiągnąć mogą nawet 1,5 m, jednak najbardziej pożądane są najmniejsze okazy, a dokładnie ich ,,serce”, czyli delikatna podstawa kwiatu, który zbiera się, zanim rozkwitnie. Charakteryzuje się ono lekko gorzkawym aromatem, nieocenionym szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej. Włosi przygotowują karczochy na wiele różnych sposobów. Jednym z najpopularniejszych jest nadziewanie ugotowanych warzyw i podawanie ich z ziołowymi sosami w towarzystwie anchois, suszonych pomidorów czy oliwek. Etykieta nakazuje, by spożywać karczochy palcami, lewą ręką przytrzymując warzywo, prawą odrywając liście i maczając je w sosie. Powszechne jest także zalewanie płatków oliwą i przechowywanie ich w niskiej temperaturze.

Więcej…

Szukaj w katalogu firm

Nowe Firmy w Bazie Firm