Artykuły, porady, informacje na temat nowości produktów rynku piekarni i cukierni w Polsce

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Moda na zdrową żywność, zapoczątkowana w Stanach Zjednoczonych ogarnia już wszystkie kontynenty. Coraz więcej polskich producentów żywności wzbogaca ofertę o nowe produkty, pochodzące z upraw rolnictwa ekologicznego.

Taką właśnie propozycją jest naturalne BIO pieczywo lekkie od Good Food, dostępne w trzech smakach – słonecznika, siedmiu ziaren i orkiszu. Wypiekane bez konserwantów, jest produktem posiadającym gwarancję najwyższej jakości.

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

targi piekarnicze VIII Święto Chleba i VII Małopolski Festiwalu Smaku

 

Kraków, 11 i 12 czerwca 2011

 

Zapraszamy do Smacznej Małopolski, do Krakowa na VIII Święto Chleba..

Stowarzyszenie Małopolska Izba Produktów Regionalnych, Tradycyjnych i Ekologicznych przy współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Małopolskiego, Urzędem Królewskiego Miasta Krakowa w dniach 11 i 12 czerwca 2011 roku po raz VIII organizuje Święto Chleba i VII Festiwal Smaku. Impreza ta jest organizowana pod honorowym patronatem Jego Eminencji Kardynała Stanisława Dziwisza, Marszałka Województwa Małopolskiego Marka Sowy i Prezydenta Miasta Krakowa Profesora Jacka Majchrowskiego.

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Poszukując wiosennych smaków, Martin Braun proponuje wyjątkową mieszankę AGRANO do pieczywa –  Mix 25% z czosnkiem niedźwiedzim, gdzie bazę stanowią właśnie liście czosnku niedźwiedziego. Jego  pojawienie się w lasach zapowiada nadejście cieplejszych dni.

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

wypiekacz do chlebaSamodzielne wypiekanie pieczywa było do niedawna tradycją.

Obecnie, dzięki wprowadzaniu na rynek wyspecjalizowanych urządzeń ułatwiających pieczenie chleba w domowym zaciszu, ta czynność staje się znów popularna. Marka First Austria posiada w swojej ofercie wypiekacz do chleba FA 5152, przy pomocy którego można bez wysiłku i w dowolnym momencie cieszyć się świeżym  i pełnowartościowym pieczywem.

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Narty, łyżwy, a może snowboard? Zimą jest wiele sposobów na uprawianie sportu. Jednak, ruch, zimne powietrze i wygłupy na śniegu sprawiają, ze szybko stajemy się głodni i brakuje nam energii. Ale przecież nikomu nie chce się wtedy wracać na obiad do domu. Dlatego wybierając się na zimowe szaleństwa warto mieć przy sobie pożywne Bułeczki Mleczne Dan Cake.

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Większość z nas każdego dnia spożywa pieczywo.

Nieodłączny element polskiego śniadania, a czasami również kolacji. Przeciętny Polak zjada w ciągu 70 lat życia około 5 ton chleba. Warto więc budować świadomość konsumentów na temat rodzajów pieczywa, sposobów jego wykonania i właściwości odżywczych i prozdrowotnych.

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Producent Cukru Królewskiego poszerzył swoją ofertę dla detalu o cukier perlisty.

To najwyższej jakości produkt o grubej granulacji, przeznaczony do dekoracji słodkich wypieków. Wielkość kryształków i ich odpowiednia twardość sprawia, że cukier perlisty jest odporny na wysoką temperaturę i podczas pieczenie nie zmienia konsystencji oraz zachowuje swój śnieżnobiały kolor.

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

W terminie 22 – 25 października 2011 na jednych z najnowocześniejszych w Europie terenach targowych, zlokalizowanych tuż przy lotnisku w Stuttgarcie i autostradzie A8 odbędzie się 23-cia edycja najważniejszych targów rzemiosła piekarsko-cukierniczego w Niemczech - Südback.

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Pieczywo stanowi podstawę naszej diety. Kanapki, to często śniadanie i kolacja dla większości Polaków. Wielu pamięta też ogromne pajdy białego chleba, zawsze grubo posmarowane masłem, którymi babcia karmiła nas w dzieciństwie.

Tymczasem dietetycy przekonują nas do ograniczania pieczywa w diecie. To co było bezkarne w dzieciństwie w wieku dorosłym często kończy się kilkoma zbędnymi centymetrami w biodrach.

 

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Rozwiązania produkcyjne dla piekarni.

HERT zaprasza do swojej siedziby wszystkich piekarzy i cukierników poszukujących najlepszych rozwiązań produkcyjnych dla swoich zakładów, zwłaszcza w zakresie mechanizacji i automatyzacji.

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Brazylijski dzień pizzy. 13 lipca w Sao Paulo w Brazylii świętowano Dzień Pizzy. Z tej okazji przygotowano gigantyczną porcję tego przysmaku.
Do jej zrobienia zużyto 15kg mąki, 8kg sosu pomidorowego, 16kg sera i kilogram bazylii. Pizza miała średnicę 2,20 m. Po wyjęcia z pieca pizzę podzielono na 500 kawałków.

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

W terminie 11 - 13.09.2010 w Dreźnie odbędzie się kolejna edycja organizowanych przez Targi Stuttgarckie Specjalistycznych Targów Rzemiosła Piekarsko-Cukierniczego Sachsenback.

 

Targi Sachsenback po raz pierwszy odbyły się w 1990 roku właśnie w Dreźnie.

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

11 listopada dniem rogala świętomarcińskiego.
W tegorocznych obchodach Dnia św. Marcina, przypadającym na 11 listopada, po raz pierwszy rogal świętomarciński będzie mógł być znakowany z wykorzystaniem unijnego symbolu chronionego oznaczenia geograficznego.

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Może być jeszcze lepszy.
Chleb żytni ma duże walory żywieniowe i zachowuje świeżość znacznie dłużej niż chleb pszenny. Jest też zalecany jako element profilaktyki chorób cywilizacyjnych.

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Jaworską bułkę targową otrzymała fabryka pieców piekarskich J4 s.r.o. w czasie XIII.Międzynarodowych Targów Chleba, które odbyły się w dniach 28.-30.sierpnia 2009 w polskim Jaworze.

Wyróżnienie zostało udzielone za piec tunelowy przelotowy "PPP" w kategorii Produkt Targowy.

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

artykuly spozywcze6 września 2009r w Muzeum Wsi Radomskiej odbędzie się XI Święto Chleba w Radomiu.

Będzie to również I święto ogólnopolskie. Organizatorami tegorocznej imprezy są: Cech Piekarzy w Radomiu, Muzeum Wsi Radomskiej oraz Urząd Miasta w Radomiu.

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Jak co roku już po raz szósty organizator Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu wspólnie z niezawodnym sponsorem firmą Zeelandia pragną zaprosić na kolejne Mistrzostwa w Bowlingu. Odbędą się w tym roku w dniach 16 - 18 października w ośrodku - Odysea - Nowe Balice k/Koszalina.

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Rodzina wypieków Dr. Oetkera wciąż się powiększa. W październiku w gronie ciast XXL powitamy Ciasto kruche z maślaną nutą.

Najnowsze ciasto XXL Dr. Oetkera może stanowić doskonałą bazę do wypieków z owocami (jabłecznik, placek ze śliwkami, ciasto z rabarbarem), serników, pleśniaka oraz wielu innych ciast i ciasteczek.

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Prawidłowo zbilansowana codzienna dieta jest jednym z głównych czynników, pozwalających zachować zdrowie i sprawność.

Jak jednak zauważają naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, nie wszystkie żywnościowe produkty zastępcze spełniają oczekiwane kryteria w odniesieniu do zaleceń dietetycznych.

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Międzynarodowy konkurs piekarski Iba-Cup 2009

Podczas międzynarodowego konkursu piekarskiego Iba-Cup 2009, który na początku października odbył się w Düsseldorfie, ekipa polska w składzie Przemysław Koperski i Wiesław Kucia zajęła 2 miejsce.

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Specjalistyczne Targi Rzemiosła Piekarsko-Cukierniczego

W terminie 11 - 13.09.2010 w Dreźnie odbędzie się kolejna edycja organizowanych przez Targi Stuttgarckie Specjalistycznych Targów Rzemiosła Piekarsko-Cukierniczego Sachsenback. Targi Sachsenback po raz pierwszy odbyły się w 1990 roku właśnie w Dreźnie.

Szukaj w katalogu firm