Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Jaworską bułkę targową otrzymała fabryka pieców piekarskich J4 s.r.o. w czasie XIII.Międzynarodowych Targów Chleba, które odbyły się w dniach 28.-30.sierpnia 2009 w polskim Jaworze.

Wyróżnienie zostało udzielone za piec tunelowy przelotowy "PPP" w kategorii Produkt Targowy.

Piece J4 przeznaczone są do pieczenia tradycyjnych rodzajów chleba i pieczywa rzemieślniczego na profesjonalną skalę przemysłową.

Nowością jest zastosowanie specjalnej ceramiki STIR, która powoduje przekształcenie części ciepła na podczerwień i pozwala tym na znaczące skrócenie czasu oraz kosztów pieczenia, jak również na zmniejszenie utraty wagi produktów w czasie wypieku.

Cenionymi zaletami pieców J4 są wysoka jakość i równomierność pieczenia, olbrzymia wydajność tych pieców i linii, mniejsze zapotrzebowanie na drogą energię, a szczególnie też niskie koszty eksploatacyjne w przeliczeniu do jednego kilograma pieczywa.

Cechy te pozwalają piekarniom na osiąganie dodatkowych zysków przy pełnym zachowaniu wcześniej wywalczonej jakości i ceny.

Artykuły o podobnej tematyce: