Przepisy kulinarne

Definicje, Pojęcia, Zagadnienia - Pieczywo, Chleb, Wypieki

Słownik pojęć - branża piekarska

Mąka
Mąka jest to mieszaniną związków organicznych i nieorganicznych. Jej skład jest zróżnicowany i zależy od jakości ziarna i wyciągu. Mąki będące w sprzedaży podzielone są na typy. Każdy typ mąki związany z wyciągiem i informuje nas o zawartości soli mineralnych, które zawarte są w 100g mąki.

Słownik pojęć - branża piekarska

Oficjalny Kodeks zatwierdzony przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej. Obowiązuje członków Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP.

Słownik pojęć - branża piekarska

Rodzaje pieczywa

Branża piekarska jest bardzo zróżnicowana, a rodzaje pieczywa niezliczone. W poniższym opracowaniu przedstawiamy krótki opis popularnych pieczyw. Oczywiście aby pieczywo było smaczne to potrzebna jest jeszcze odpowiednia receptura jego wypieku.

Słownik pojęć - branża piekarska

Dla małych piekarni buduje się nowoczesne piece w obudowie stalowej z wymuszonym obiegiem spalin. Piec P K C - 112/5 ma pięć komór wypiekowych i może być opalany olejem opałowym, gazem za pomocą palnika, prądem elektrycznym za pomocą grzałki oraz węglem za pomocą przystawki węglowej.

Szukaj w katalogu firm

Nowe Firmy w Bazie Firm