Informacje, Produkty, Porady - Napoje

Winiarnia to miejsce, w którym znaleźć możemy wina z całego świata. Starannie wyselekcjonowane, dobre roczniki, alkohole z najwyższej półki. Z reguły funkcjonują jako samodzielne punkty gastronomiczne, w których nie tylko możemy skosztować wytrawnego trunku, ale także spędzić chwilę na degustacji i zakupić butelkę dla siebie. Zdarza się jednak, że winiarnie dzielą swą przestrzeń z restauracją. Jednym z takich miejsce jest restauracja mieszcząca się przy ulicy Merliniego 5, na warszawskim Mokotowie.

Chwila na degustację

Tym, co wyróżnia winiarnie od wszystkich innych sklepów z alkoholem, jest to, że na możemy umówić się na specjalne degustacje. Podczas tychże degustacji nie tylko możemy spróbować oryginalnych i niespotykanych nigdzie indziej win, ale także zasięgnąć wiedzy specjalisty. Poznać historię powstania, regionu, z którego pochodzi, dowiedzieć się więcej na temat rodzaju uprawy, zbierania i wytwarzania tego konkretnego gatunku. To coś więcej niż samo smakowanie - to zgłębianie winiarskiej kultury. Dzięki miejscom takim jak restauracja przy ulicy Merliniego 5, degustacje te odbywać mogą się w niezwykle eleganckiej oprawie.


Restauracja podzielona jest na dwie części. Część winiarska znajduje się na dole, część restauracyjna u góry. Pozwala to na zbudowanie klimatu dyskrecji oraz wyciszenia. Podczas degustacji wina gościom serwowane są przystawki, które w pełni odpowiadają charakterowi wina. Jest to więc wyprawa do kraju pochodzenia trunku także kulinarna. Oczywiście ważne jest to, by dania te nie przysłoniły smaku wina i pozostały jedynie dodatkiem. Ponadto degustacje można zakończyć także obiadem bądź kolacją. To wszystko jest możliwe dzięki obecności kuchni. W winiarniach, które tego zaplecza nie mają, jest to niemożliwe.

Najlepsze wino do kolacji

Możemy być pewni, że udając się do restauracji z winiarnią, otrzymamy do kolacji najlepsze wino, które będzie perfekcyjnie dopełniać smak dania. Kelnerzy bowiem posiadają wiedzę nie tylko z zakresu serwowanych dań, ale także tego, jaki trunek będzie najlepiej pasował. Nie chodzi tu tylko o dobór białego wina do ryb i czerwonego wytrawnego do czerwonego mięsa. Kelnerzy biorą pod uwagę szereg czynników, by dobrać do posiłku takie wino, które będzie ukoronowaniem wyśmienitej kolacji.


Zdecydowanie warto odwiedzać winiarnie w restauracji i restaurację z winiarnią. Jest to miejsce, które dostarcza niezapomnianych przygód kulinarnych i oddziałuje na wszystkie zmysły.

Zaloguj się do portalu, aby dodać komentarz

Szukaj w katalogu firm

Porady - branża spożywcza