Informacje, Produkty, Porady - Napoje

Większość z nas wtedy, gdy mowa o herbacie, kojarzy tylko jedną – herbatę czarną, która w Polsce jest również najpopularniejsza. Warto jednak wiedzieć, że herbat jest o wiele więcej w zależności od tego, z jakich surowców są one przygotowywane, a także zależnie od części świata, z której pochodzą.

Herbatą nazywa się napar, który przyrządzany jest z liści oraz pąków roślin zaliczanych do rodzaju kamelia (Camellia), a dokładnie herbaty chińskiej (Camellia sinensis). Wobec tego teoretycznie herbatą nazywa się tylko napary przyrządzane z danej rośliny.

Istnieje wiele rodzajów herbaty. Najbardziej popularne to herbaty czarne, zielone, ulung, czyli niebieskie oraz pu-erh, czyli czerwone. Różnią się one pomiędzy sobą zarówno samym wyglądem naparu oraz suszu, jak i smakiem i aromatem. Również są one przygotowywane w nieco inny sposób, aby uzyskać pełny bukiet.

Herbata czarna
Jest to herbata pozyskiwana wskutek czterech procesów, a mianowicie więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia. Daje mocny napar o ciemnym kolorze, może być on również aromatyzowany, na przykład z wykorzystaniem olejku bergamotowego – tak powstaje herbata Earl Grey. Najbardziej znane odmiany herbaty czarnej to assam, yunnan, darjeeling, ceylon.

Herbata zielona
Powstaje ona z liści, które nie zostały poddane procesowi fermentacji i są one od razu suszone. W ten sposób herbata zielona ma więcej cennych składników od herbaty czarnej czy niebieskiej. Jest też delikatniejsza w smaku.

Herbata biała
Powstaje z młodych pączków zbieranych na wiosnę, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. Głównie produkowana jest w Chinach i należy do najdroższych rodzajów herbaty. Po zaparzeniu ma jasno słomkowy odcień i intrygujący smak.

Herbata nie tylko z herbaty
Jednak warto pamiętać, że termin „herbata” jest również szerzej wykorzystywany do określania naparów z suszu owocowego, z którego powstaje herbata owocowa, czy też naparu z ziół. W związku z tym spotykamy się też z herbatami miętowymi, rumiankowymi, z malin czy z dzikiej róży. Herbata owocowa i ziołowa to także pyszna i zdrowa alternatywa dla zwykłych herbat, dlatego warto również włączyć je do swojej diety.

Tagi:

Artykuły o podobnej tematyce:

Zaloguj się do portalu, aby dodać komentarz

Szukaj w katalogu firm