Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Enzym kontroluje poziom witaminy B12. Odkryto gen, którego różne warianty warunkują różnice w poziomie witaminy B12 w naszym organizmie.
Pracę Amerykańskich naukowców opublikowano właśnie na łamach pisma "Nature Genetics".

 

Źródłem witaminy B12 jest mięso i produkty mleczne; nasz organizm potrzebuje jej do wytwarzania czerwonych krwinek. Niedobór witaminy B12 (spowodowany nieprawidłową dietą, lub upośledzeniem jej wchłaniania w jelitach) prowadzi do anemii, chorób sercowo - naczyniowych, nowotworów oraz schorzeń neurodegeneracyjnych.

David Hunter wraz z kolegami z Harvard School of Public Health w Bostonie przeprowadził analizę genomu poszukując różnych wariantów genów związanych z poziomem witaminy B12 w osoczu krwi. Naukowcy odkryli trzy różniące się pojedynczymi nukleotydami warianty genu FUT2, które są odpowiedzialne za odmienne poziomy witaminy B12 u różnych osób.

FUT2 koduje enzym umożliwiający reakcję połączenia specyficznych cukrów i między innymi reguluje wydzielanie czynników stanowiących o naszej grupie (A, B lub 0) krwi. Jeden z odkrytych wariantów FUT2 związanych z poziomem witaminy B12, koduje enzym nieaktywny, w obecności którego nie zachodzi wydzielanie czynników związanych z grupami krwi. Inny typ FUT2 (posiadający funkcję regulacji wydzielania), jest z kolei związany z infekcją przez bakterię Helicobacter pylori powodującą zapalenie żołądka.

Autorzy pracy sugerują, że różnice w budowie genu FUT2 mogą wpływać na poziom witaminy B12 za pośrednictwem bakterii Helicobacter pylori, o której wiadomo, że zaburza wchłanianie tej właśnie witaminy.

 



Zaloguj się do portalu, aby dodać komentarz

Szukaj w katalogu firm

Porady - branża spożywcza