Przepisy kulinarne

Wiadomości rynku mleczarstwa, Produkty, Porady, Informacje

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Spór o to czy zdrowsze jest masło czy margaryna toczy się już od wielu lat, jednak w ostatnim czasie Polacy zdecydowanie chętniej wybierają masło. Tymczasem margaryna ma wiele zalet i stosowana może być z powodzeniem nie tylko do wypieków, ale także do smażenia, duszenia, gotowania, smarowania kanapek, przygotowywania sosów i deserów. Masz wątpliwości? Niesłusznie, bo produkt ten zawiera mniej kalorii niż masło, za to więcej witamin.

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Nieodłącznym elementem Świąt Wielkiej Nocy są wypieki, których zapach w tym czasie wypełnia każdy dom. Często przygotowania pochłaniają mnóstwo energii, co nie sprzyja poświęcaniu należytej uwagi naszym najbliższym. Na szczęście możemy skorzystać z przepisów na desery bez pieczenia, co pozwoli zaoszczędzić czas. Co powiecie na mazurka na waflach albo ciasto krówkowe z bananami? Przeczytajcie, jak je przygotować!

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Masło to jeden z najpopularniejszych produktów nabiałowych, wykorzystywany niemal w każdym gospodarstwie domowym. Dla wymagających konsumentów, ceniących sobie tradycyjny smak prawdziwego, polskiego masła OSM Piątnica wprowadziła do asortymentu naturalne Masło Ekstra 200g o 82% zawartości tłuszczu. Produkt jest uzupełnieniem bogatej oferty świeżych i naturalnych wyrobów z logo Spółdzielni.

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Sałatka i ser koziKażdy, kto chce zdrowo się odżywiać doskonale wie, że w naszej diecie nie powinno zabraknąć przetworów mlecznych, które są źródłem wapnia oraz innych cennych witamin i minerałów. Aby jednak mieć pewność, że dostarczamy je naszemu organizmowi w odpowiedniej ilości, warto spożywać produkty o najlepszych właściwościach. Właśnie dlatego coraz więcej osób sięga po sery kozie.

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Czy warto jeść jajka?

Jajko nie takie straszne, jak je malują
Jajo kurze, choć popularne w diecie żywieniowej, obrosło różnego rodzaju mitami, a z faktu, że zawiera cholesterol, wynikałoby, że ich spożycie należałoby bardzo ograniczyć. Tymczasem dietetycy wskazują, że jest ono przede wszystkim bardzo bogatym źródłem białka, które specjaliści nazywają często białkiem wzorcowym.

 

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Jogurt sprzyja zdrowiu jamy ustnej - dobry produkt spożywczy
Regularne jedzenie jogurtu i innych mlecznych produktów fermentowanych zmniejsza ryzyko chorób dziąseł - wynika z najnowszych badań japońskich. Artykuł na ten temat zamieszcza pismo "Journal of Periodontology".

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Jak rozpoznać oryginalne sery? Które z nich posiadają wartościowe i cenne składniki?

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Właściwości tłustego mlekaPodczas diety wszystko powinno być light, w tym również mleko, najlepiej 0 procent tłuszczu - zalecają autorzy sposobów na odchudzanie. Tymczasem najnowsze badania dowodzą, że właśnie pełnotłuste mleko jest najzdrowsze, również podczas odchudzania. I wcale nie przyczynia się do przybywania zbędnych kilogramów, bo ten tłuszcz nie tuczy.

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Picie mleka może wydłużać życie.
Spożywanie dużych ilości mleka i przetworów mlecznych w dzieciństwie może korzystnie wpływać na długość życia - wynika z brytyjsko-australijskich badań, o których informuje czasopismo "Heart".

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Tradycja, przyzwyczajenie, a może smak? Co sprawia, że od ponad 40 lat w domach Polaków gości ten sam produkt, mimo iż sklepowe półki uginają się pod ciężarem oferty konkurencji?

Szybko nabywamy i bez skrupułów pozbywamy się produktów, które albo się nudzą, albo nie spełniają oczekiwań. Sięgamy po nowinki i… skruszeni wracamy do klasyki. W dobie nieustannej walki producentów o miejsce w koszykach i portfelach konsumentów, rzadkością jest ponad 40 lat rynkowej  tradycji i rzesze lojalnych użytkowników. Margaryną Roślinną Z.T. Bielmar, niegdyś znaną jako Masło Roślinne, smarujemy kanapki od 1972 roku!

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Olej lnianyO tym, że mleko i jego przetwory są zdrowe wiadomo nie od dziś. Jednak teraz ich właściwości prozdrowotne są dużo większe.


Polscy technolodzy opracowali technologię produkcji innowacyjnych serów, masła i mleka wzbogaconych w dobroczynne kwasy tłuszczowe omega 3 i 6 - kwasy uznawane przez wielu naukowców za złoty środek na długowieczność i swoiste serum zdrowia.

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

ser topiony, Złoty Ementaler, Sertop, pyszny ser, produkty spożywcze, portal spożywczyTradycja wytwarzania Złotego Ementalera sięga lat 70-tych, kiedy powstał Zakład Wytwórczy Sertop w Tychach. Wykonany na bazie sera ementalskiego, charakteryzuje się łagodnym słodkawo-orzechowym smakiem. Jest nie tylko bogaty w łatwo przyswajalne białka, ale także witaminy i mikroelementy.

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

W maju br flagowy produkt firmy Sertop  otrzymał znak „Doceń Polskie”. Dodatkowo Loża Ekspertów przyznała Złotemu Ementalerowi tytuł   ”TOP PRODUKT”, doceniając tym samym jego doskonałą jakość. Dotychczas certyfikat „Doceń polskie” przyznano ok. 280 produktom, spośród których aż 47 uhonorowano tytułem TOP PRODUKT.

Szukaj w katalogu firm