Technologie mleczarskie

Oziębiacz przepływowy
Składa się on z płytowego wymiennika ciepła, zasobnika z zimną wodą oraz agregatu sprężarkowego ze skraplaczem. Płytowy wymiennik ciepła instaluje się na ścianie w pobliżu odbieracza mleka dojarki ( W zasobniku z zimną wodą zanurzony jest parownik agregatu chłodniczego, na którym wytwarza się lód.

Zasobnik ustawia się w mleczarni na fundamencie. Agregaty sprężarkowe ze skraplaczami instaluje się na zewnątrz budynku w zadaszonym, przewiewnym i zaciemnionym miejscu. Konew z oziębionym mlekiem przykrywa się kapturem izotermicznym. Kaptur ma podwójne ściany wykonane z ocynkowanej blachy. Pomiędzy ścianami znajduje się trzycentymetrowa warstwa pokruszonego styropianu.

Oziębiacz służy do chłodzenia mleka w zbiorniku izotermicznym. Zbiornik można zaopatrzyć dodatkowo w kran spustowy do mleka oraz stojak, umożliwiający podstawianie konwi transportowych pod kran spustowy. W pokrywie zbiornika przymocowuje się nurnik. W celu ułatwienia manewrowania nurnikiem zastosowano przeciwciężar połączony z nurnikiem za pośrednictwem linki, przechodzącej przez krążki przymocowane do sufitu. Oziębiacz może być stosowany do chłodzenia mleka w konwiach transportowych lub do chłodzenia mleka w zbiornikach.

 

Zalety Oziębiacze płytowe schładzają mleko szybko i skutecznie, zanim przepłynie do zbiornika schładzarki. Proces ten wydatnie zmniejsza czas pracy sprężarki. Szybkie schłodzenie zabezpiecza wysoką jakość mleka ograniczając możliwość rozwoju bakterii.

Po schłodzeniu mleka woda z oziębiacza płytowego może być wykorzystana do pojenia krów. Woda o lekko podniesionej temperaturze jest chętniej pobierana przez krowy w okresie zimowym. Powoduje to wzrost ich wydajności mlecznej.

Artykuły o podobnej tematyce:

Dodaj komentarz

Kod antysapmowy
Odśwież

Szukaj w katalogu firm

Porady - branża spożywcza