Słownik pojęć - branża mleczarska

Do najważniejszych i dobrze przyswajalnych przez organizm człowieka składników odżywczych pochodzących z mleka należą:

  • białko - o bardzo wysokiej wartości biologicznej
  • wapń - o wysokim stopniu przyswajalności
  • ryboflawina - bierze udział w procesach utleniania i redukcji
  • witaminy A i D - istotne znaczenie dla wzrostu i rozwoju organizmu
  • CLA - zapobiega nowotworom i miażdżycy
  • potas, fosfor, magnez - składniki mineralne

Zalecaną dla ludzi dorosłych dzienną porcję witaminy B2 (1,6- 2,4 mg) można dostarczyć spożywając: 3,5 szklanki mleka, 7 porcji sera twarogowego (0,3 kg), 19 porcji sera podpuszczkowego (0,4 kg)

Mleko i jego przetwory mają olbrzymie znaczenie w profilaktyce osteoporozy (zwiększona podatność na złamania kości). Wśród żywieniowych czynników osteoporozy wymienia się niewystarczające spożycie wapnia oraz witaminy D podczas całego życia człowieka

W 30 roku życia kończy się proces mineralizacji kości, a zgromadzony w nich wapń służy jako rezerwa do końca życia, rozpoczyna się naturalna utrata pierwiastka, najpierw powoli po ok.1% rocznie, następnie coraz więcej

Mleczne produkty fermentowane eliminują wiele mikroorganizmów toksynotwórczych z przewodu pokarmowego i oddziaływają korzystnie na zdrowie człowieka

Zalecaną dla ludzi dorosłych dzienną porcję wapnia (800mg) można dostarczyć spożywając: 3 szklanki mleka, 17 porcji sera twarogowego (0,8 kg), 5 porcji sera podpuszczkowego ( 100g)