Artykuły i Informacje o produktach i przemyśle mleczarskim

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Wiele osób, zarówno dzieci, jak i dorosłych nie wyobraża sobie śniadania czy kolacji bez dania z nabiałem. Nadal nie brakuje smakoszy mleka, śmietany, jogurtów czy słodkich mlecznych przekąsek. Nabiał jest wartościowym składnikiem codziennej diety, jednak czasami może być też przyczyną problemów z układem pokarmowym.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Jak zrobić ser?

Pyszny ser to podstawa każdej dobrze wyposażonej lodówki. Ma tak wiele odmian, ile jest potraw na świecie. Dlatego to bardzo uniwersalny produkt, wykorzystywany w wielu kuchniach świata. Różne kraje produkują sery z wszelakich receptur, nazywając je na cześć swojego obszaru geograficznego lub zgodnie z koncepcją składników. Jednak jest kraj, który produkuje najbardziej znamienite i najsmaczniejsze sery na świecie. Oczywiście mowa o Polsce! U nas wszystko jest w zgodzie z naturą, dlatego smak naszych serów jest niepowtarzalny! O jakości produktu stanowią starannie dobrane składniki , ale jeden z nich jest najważniejszy!

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Spór o to czy zdrowsze jest masło czy margaryna toczy się już od wielu lat, jednak w ostatnim czasie Polacy zdecydowanie chętniej wybierają masło. Tymczasem margaryna ma wiele zalet i stosowana może być z powodzeniem nie tylko do wypieków, ale także do smażenia, duszenia, gotowania, smarowania kanapek, przygotowywania sosów i deserów. Masz wątpliwości? Niesłusznie, bo produkt ten zawiera mniej kalorii niż masło, za to więcej witamin.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Jak rozpoznać oryginalne sery? Które z nich posiadają wartościowe i cenne składniki?

Więcej…

Technologie mleczarskie

1. Odbiór i klasyfikacja surowca

Mleko przyjmowane do zakładu mleczarskiego powinno odpowiadać kryteriom polskiej normy na mleko surowe do skupu. Z każdej partii mleka dostarczonego do zakładu mleczarskiego zostaje pobrana próbka mleka w celu przeprowadzenia oceny surowca. Uzyskane wyniki oznaczeń są podstawą klasyfikacji mleka opartej na wymaganiach polskiej normy.

Więcej…

Technologie mleczarskie

Masło otrzymuje się ze śmietany przerobowej, pasteryzowanej. Jest ono najszlachetniejszym tłuszczem jadalnym. Głównym składnikiem masła jest tłuszcz (73,5 - 82,5%), następnie woda (16 - 24%), substancje organiczne nietłuszczowe i nieorganiczne stanowią do 1,5%. Masło zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, tj. A,D i E.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Czy warto jeść jajka?

Jajko nie takie straszne, jak je malują
Jajo kurze, choć popularne w diecie żywieniowej, obrosło różnego rodzaju mitami, a z faktu, że zawiera cholesterol, wynikałoby, że ich spożycie należałoby bardzo ograniczyć. Tymczasem dietetycy wskazują, że jest ono przede wszystkim bardzo bogatym źródłem białka, które specjaliści nazywają często białkiem wzorcowym.

 

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Nieodłącznym elementem Świąt Wielkiej Nocy są wypieki, których zapach w tym czasie wypełnia każdy dom. Często przygotowania pochłaniają mnóstwo energii, co nie sprzyja poświęcaniu należytej uwagi naszym najbliższym. Na szczęście możemy skorzystać z przepisów na desery bez pieczenia, co pozwoli zaoszczędzić czas. Co powiecie na mazurka na waflach albo ciasto krówkowe z bananami? Przeczytajcie, jak je przygotować!

Więcej…

Słownik pojęć - branża mleczarska

Wartości odżywcze w mleku

Mleko jest jednym z najbardziej odżywczych i najważniejszych produktów w diecie człowieka. Wszystkie rodzaje mleka i produktów mlecznych zawierają składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i zachowania dobrego stanu zdrowia.

Więcej…

Słownik pojęć - branża mleczarska

Mleko kozie jest przerabiane na wyśmienite sery. Kozy wraz z owcami należą do najdawniejszych zwierząt domowych. Ich oswojenie nastąpiło w południowo-zachodnich regionach Azji tysiące lat p.n.e., a wędrówki ludów przyczyniły się do rozpowszechnienia ich hodowli.

Kozy były źródłem mleka na długo, zanim zaczęto hodować krowy. Łatwo przystosowują się do warunków bytowania, mogą żyć w każdym środowisku. Zapewniają wyżywienie licznych narodów zamieszkujących zwłaszcza suche regiony świata. Nie natrafiają nigdzie na bariery religijne zabraniające spożywanie ich mięsa i są hodowane na całej kuli ziemskiej.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Masło to jeden z najpopularniejszych produktów nabiałowych, wykorzystywany niemal w każdym gospodarstwie domowym. Dla wymagających konsumentów, ceniących sobie tradycyjny smak prawdziwego, polskiego masła OSM Piątnica wprowadziła do asortymentu naturalne Masło Ekstra 200g o 82% zawartości tłuszczu. Produkt jest uzupełnieniem bogatej oferty świeżych i naturalnych wyrobów z logo Spółdzielni.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Sałatka i ser kozi

Każdy, kto chce zdrowo się odżywiać doskonale wie, że w naszej diecie nie powinno zabraknąć przetworów mlecznych, które są źródłem wapnia oraz innych cennych witamin i minerałów. Aby jednak mieć pewność, że dostarczamy je naszemu organizmowi w odpowiedniej ilości, warto spożywać produkty o najlepszych właściwościach. Właśnie dlatego coraz więcej osób sięga po sery kozie.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Jogurt sprzyja zdrowiu jamy ustnej - dobry produkt spożywczy

Regularne jedzenie jogurtu i innych mlecznych produktów fermentowanych zmniejsza ryzyko chorób dziąseł - wynika z najnowszych badań japońskich. Artykuł na ten temat zamieszcza pismo "Journal of Periodontology".

Więcej…

Słownik pojęć - branża mleczarska

Do najważniejszych i dobrze przyswajalnych przez organizm człowieka składników odżywczych pochodzących z mleka należą:

  • białko - o bardzo wysokiej wartości biologicznej
  • wapń - o wysokim stopniu przyswajalności
  • ryboflawina - bierze udział w procesach utleniania i redukcji
  • witaminy A i D - istotne znaczenie dla wzrostu i rozwoju organizmu
  • CLA - zapobiega nowotworom i miażdżycy
  • potas, fosfor, magnez - składniki mineralne

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Właściwości tłustego mleka

Podczas diety wszystko powinno być light, w tym również mleko, najlepiej 0 procent tłuszczu - zalecają autorzy sposobów na odchudzanie. Tymczasem najnowsze badania dowodzą, że właśnie pełnotłuste mleko jest najzdrowsze, również podczas odchudzania. I wcale nie przyczynia się do przybywania zbędnych kilogramów, bo ten tłuszcz nie tuczy.

Więcej…