Przemysł Mięsny, Wędliny, Mięso, Produkty mięsne - Artykuły, Wiadomości, Nowości, Porady

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

pasztet warzywny z soczewicąPASZTET WARZYWNY Z SOCZEWICĄ BIO ekologicznej marki Primaeco, to nowa niezwykle delikatna propozycja, która z pewnością ucieszy fanów zdrowego odżywiania oraz miłośników kulinarnych nowinek.

W słoiczku z Warzywnym Pasztetem z Soczewicą BIO znajduje się prawdziwa moc wartości odżywczych, jakie kryją w sobie ziarna soczewicy, soi i innych dodatków. Soczewica zawiera dużo potasu, wapnia i magnezu oraz witamin z gr. B. Podobnie jak urozmaicające pasztet ziarno soi – dodatkowo przebogate w pełnowartościowe białko.

 

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

produkty mięsne

W pierwszej połowie stycznia br. ceny wieprzowiny w krajach UE sukcesywnie spadały, po okresie stałego wzrostu obserwowanego w ostatnich kilku miesiącach minionego roku - informują analitycy FAMMU/FAPA.
Korekta cen podyktowana jest sezonowym spadkiem popytu m.in. w Niemczech oraz w Holandii, co jest charakterystyczne dla obecnej części roku. Według danych Komisji Europejskiej w połowie stycznia bieżącego roku cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej Wspólnoty kształtowała się na poziomie 150,27 euro/100 kg, i była o 6,4 proc. niższa w stosunku do średniej ceny z połowy grudnia 2011 roku.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Prezentujemy zdjęcia najnowszego modelu wędzarni automatycznej dla sklepów i punktów gastronomicznych - komora wędzarnicza HOBBY2A.

Na tychże zdjęciach możemy zobaczyć wędzarnie HOBBY2A zainstalowaną na sali sprzedażowej sklepu mięsnego, tak aby klienci mogli obserwować proces wędzenia.


Wędzarnia HOBBY2A jest w pełni automatycznym urządzeniem, z łatwym do obsługi sterownikiem. Sterownik jest wyposażony w dotykowy panel operatorski.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Już za rok w chińskiej prowincji Guangdong ruszą nowe zakłady przetwórcze Konspolu. Porozumienie o współpracy w tej dziedzinie podpisali 27 października podczas Hongkong - Guangdong Business Conference w Warszawie prezes Grupy Konspol Konrad Pazgan i Jiang Dongcai, dyrektor w The Administrative Committee Zhaoging National Hi-tech Industry Development Zone.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Za oknami coraz chłodniej, a z nieba pada deszcz, czas więc przekąsić coś smacznego i pożywnego. W sklepach na terenie całej Polski można już znaleźć trzy doskonałe pasztety od Cedrobu. Nowe pasztety z pieprzem, boczkiem oraz borowikowy są aromatyczne i smaczne – pasują jako przekąska oraz stanowią wyśmienity dodatek do kanapek.

PASZTET BOROWIKOWY

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Segment wędlin premium rozwija się bardzo prężnie na polskim rynku. W odpowiedzi na rosnące wymagania konsumentów firma Cedrob wprowadziła do sprzedaży markę Golden Crown. Linię drobiowych wędlin premium już dziś można znaleźć na półkach sieci handlowych – Tesco, Auchan, czy Piotr i Paweł.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Według najnowszego raportu Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa (USDA) dotyczącego zmian zachodzących na globalnym rynku drobiu, w 2011 r. produkcja mięsa drobiowego na świecie ukształtuje się na poziomie około 100 mln t, tj. o 2% wyższym niż rok wcześniej - informują analitycy BGŻ.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Czołowy polski producent wędlin, aby usprawnić pracę oraz poprawić komunikację w swoich zakładach zainwestował w nowoczesne rozwiązania Polycom.

Zakład Przetwórstwa Mięsnego JBB, lider na polskim rynku wędlin, podjął szeroką współpracę z firmą Polycom, światowym liderem w dziedzinie ujednoliconej komunikacji, wdrażając rozwiązania, które nie tylko poprawiają komfort pracy i komunikację w zakładach produkcyjnych, ale przede wszystkim przynoszą wymierne korzyści w postaci niższych kosztów i zwiększonej wydajności pracowników.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Podczas specjalnej konferencji branżowej „New Meat Horizons” („Nowe horyzonty w branży mięsnej”), zorganizowanej przez firmę Sealed Air Cryovac w kwietniu br. w Paryżu, w stałym centrum techniczno-wystawienniczym Packforum®, 110 przedstawicieli zakładów mięsnych i detalistów z 71 firm działających w 21 krajach z trzech kontynentów rozmawiało na temat najnowszych trendów obserwowanych w branży mięsnej na świecie, a także sprawdzało możliwości innowacyjnych rozwiązań opakowaniowych w zakresie konserwacji żywności, wygody użytkowania i marketingu.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Tarczyński promuje swój sztandarowy produkt. Ogólnopolski sampling w hipermarketach w ramach kampanii „Sekret smaku prawdziwego kabanosa”!

Firma Tarczyński S.A., producent ekskluzywnych wyrobów wędliniarskich, organizuje akcje samplingowe swojego sztandarowego produktu Tarczyński Kabanos Extra. Przez 4 tygodnie w wybranych 30 sklepach wielkopowierzchniowych w największych miastach Polski będzie można poznać prawdziwy smak kabanosa.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Animex Sp. z o.o. poszerza ofertę plastrów pod marką Morliny o trzy kolejne produkty w nowych opakowaniach.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Zakłady Mięsne "Pekpol Ostrołęka", uzupełniły swoją sieć dystrybucji o województwo dolnośląskie, opolskie oraz zachodniopomorskie. Tym samym produkty Pekpolu można kupić w całej Polsce.

Klienci w tych regionach, wybierają najbardziej rozpoznawalne produkty takie jak parówki Paryżanki oraz Balbinki.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Czerwone, przetworzone mięso zwiększa ryzyko raka prostaty.

Mężczyźni, którzy spożywają dużo czerwonego przetworzonego mięsa są w większym stopniu narażeni na raka prostaty - potwierdzają zakrojone na szeroką skalę badania, które zostały opublikowane w "American Journal of Epidemiology".

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Podaż żywca wieprzowego z krajowego chowu. W br. sytuacja na rynku mięsa w Polsce w głównej mierze kształtuje się pod wpływem małej podaży żywca wieprzowego z krajowego chowu.

W jej wyniku istotnie zmniejszyło się zapotrzebowanie na pasze, co pośrednio wpłynęło na spadek cen zbóż.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Kompleksowe rozwiązania marki Cryovac - dla zakładów mięsnych i detalistów. Dzięki ponad 50-letniemu doświadczeniu na światowym rynku, firma Sealed Air zaskakuje branżę spożywczą coraz bardziej innowacyjnymi rozwiązaniami opakowaniowymi.

Innowacje te pozwalają zakładom mięsnym obniżyć koszty operacyjne i usprawnić proces produkcji bez negatywnego wpływu na jego elastyczność, np. w zakresie rodzaju pakowanych produktów bądź ich gabarytów.

Więcej…

Technologie - Branża mięsna

Wilki są to urządzenia służące do rozdrobienia świeżego lub gotowanego mięsa, jak również serów, ryb itp. Wykorzystywane są w każdym zakładzie produkującym i przetwarzającym produkty mięsne

Technologie - Branża mięsna

Kocioł Warzelny - urządzenie mające zastosowanie w produkcji spożywczej, m. in. w masarniach, przemyśle mięsnym i wędliniarskim oraz w kuchniach przygotowujących większe ilości produktów płynnych. Jego budowa to zbiornik (gar) z doprowadzonymi przyłączami wody oraz automatyką sterującą pracą (woda, grzanie, ciśnienie).

Więcej…

Technologie - Branża mięsna

Komora Wędzarniczo-Parzelnicza (KWP) - najważniejsze urządzenie w firmach produkujących mięso i wędliny. Komora ta przeznaczona jest do obróbki termicznej wędlin, mięs, drobiu i ryb. Podstawowe procesy to: suszenie, wędzenie, parzenie i studzenie.

Więcej…

Technologie - Branża mięsna

Masownica to urządzenie stosowane w zakładach mięsnych i przeznaczone do próżniowego uplastyczniania różnych gatunków mięs podczas peklowania w produkcji mięsa i wędzonek. Budowa masownicy to hermetycznie zamykany zbiornik bęben) z pokrywą unoszoną najczęściej hydraulicznie. W bębnie znajdują się mieszadła. Pracą masownicy steruje układ automatyki, który odpowiada za wychylenie bębna, masowanie i mieszanie, płynną regulację obrotów i sterowanie wartością próżni i czasem procesu.

Technologie - Branża mięsna

Nastrzykiwarki to urządzenia przeznaczone do domięśniowego wprowadzania solanki peklującej do mięsa z kością i bez kości. Maszyny te stosowane są w zakładach mięsnych i masarniach. Nastrzykiwarki najczęściej mają budowę maszyny wolno-stojącej z ramą nastrzykową w układzie pionowym, przenośnikiem taśmowo-płytkowym oraz zbiornikiem solanki.

Więcej…