Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Większość społeczeństwa niestety nie ma pojęcia o odpowiednim wyborze mięsa, a to dostępne na rynku nie zawsze jest właściwie przygotowywane. Przez wybór złego mięsa – niskiej jakości czy po prostu zepsutego – obniżamy poziom serwowanych potraw, które trafiają na stoły. Jak więc wybrać mięso najlepszej jakości? Czym sugerować się przy jego wyborze? Oto kilka wskazówek.

 

Punkt sprzedaży mięsa

Postaw na sklepy, w których obsługa ma faktyczną wiedzę na temat sprzedawanych wyrobów i doradzi w wyborze najlepszej sztuki mięsa. Najlepiej jeśli mięso nabywamy w sklepach przyzakładowych – do nich mięso trafia bezpośrednio z zakładu produkcyjnego i nie ma możliwości, by było nieświeże.

Jakość mięsa

Jak wynika ze statystyk, przeciętny Polak w ciągu roku zjada blisko 75 kilogramów mięsa różnego gatunku (http://wiadomosci.wp.pl/kat,1515,title,Ile-miesa-zjada-statystyczny-Polak-Calkiem-sporo,wid,13678154,wiadomosc.html), dobrze więc, jeśli zdobędzie on wiedzę na temat jego samodzielnego wyboru.

Zdrowe mięso zawsze ma kolor intensywny, nigdy ciemny ani przygaszony, przypominający brudną czerwień. Najlepsza wołowina charakteryzuje się kolorem krwistoczerwonym, wieprzowina powinna być zaś różowa, a kurczak jasnoróżowy – nigdy żółtawy. Dobrą cielęcinę rozpoznamy natomiast po różowawo czerwonej barwie.

Jeśli mięso nie jest zapaczkowane, zawsze należy je powąchać – świeże mięso nie ma intensywnego zapachu, choć można wyczuwać jego kwaskowatą woń. Oprócz cielęciny, żadne mięso nie może mieć zapachu słodkiego. Należy zwracać również uwagę na widoczny tłuszcz. Struktura mięsa może posiadać żyłki tłuszczu. Tłuszcz ma być kruchy i biały, natomiast lekko żółtawy dopuszczalny jest tylko w przypadku wołowiny.

Sposób transportu i przechowywania mięsa

Te czynniki niezwykle istotnie wpływają na jakość mięsa. Nieodpowiednie zapakowanie i przechowywanie mięsa może doprowadzić do ich zepsucia czy chociażby zmiany ich smaku, a w konsekwencji gorszej jakości sporządzanego dania.

W celu prawidłowego zabezpieczenia mięsa wybieraj punkty, w jakich można je zapakować próżniowo, dzięki tej technice dłużej zachowa świeżość. Taka możliwość istnieje na przykład w sklepie przyzakładowym Kiszeczka, który jak czytamy na stronie  www.kiszeczka.pl, oferuje swoje tradycyjne wyroby, bez sztucznych konserwantów już od 77 lat.

Dobrą metodą jest także zamawianie produktów w sklepie, na przykład drogą telefoniczną czy przez internet i ich odbiór w wyznaczonym terminie. To doskonałe ułatwienie, na przykład w okresie przedświątecznym czy chociażby po to, by mięsa nie trzymać przez dłuższy czas poza urządzeniem chłodniczym.

Komentarze  
  •  
  •  

#2 teresa-lublin » 2014-08-30 08:51
co do wędlin, ja zaopatruję się w małych firmach, często rodzinnych, wg mnie to najlepszy sposób na mięso dobrej jakości

  •  
  •  

#1 Mstape.pl » 2014-08-27 09:06
+1

Świetny artykuł. Bardzo pomocny.

Zaloguj się do portalu, aby dodać komentarz

Szukaj w katalogu firm