Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

"Dziennik Polski" poinformował na swoich łamach, iż kiełbasa lisiecka, małopolski produkt regionalny, po trzech latach oczekiwania została wpisana na europejską listę produktów tradycyjnych, objętych ochroną unijnego prawa.

Kiełbasa lisiecka będzie 13. polskim produktem tradycyjnym, chronionym przez unijne prawo.

Poza kiełbasą, województwo małopolskie ma na liście także bryndzę podhalańską i oscypka. Na rejestrację w Komisji Europejskiej dodatkowo czeka jeszcze siedem małopolskich produktów regionalnych: chleb prądnicki, fasola "Piękny Jaś" z Doliny Dunajca, jabłko łąckie, karp zatorski, obwarzanek krakowski, redykołka i suska sechlońska.

Naturalnie wędzona dymem z drewna olchowego kiełbasa lisiecka, produkowana przez masarzy w gminach Liszki i Czernichów (pow. krakowski), wytwarzana jest z delikatnego mięsa - schabu i szynki. Ma ciemnobrązową barwę i lekko lśniącą skórkę. Dominuje smak doprawionego mięsa wieprzowego z delikatnie wyczuwalną nutą pieprzu, aromatem czosnku i zaznaczoną obecnością soli.