Przepisy kulinarne

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Transport żywności ma ogromne znaczenie, a ponadto – jest dużym wyzwaniem logistycznym. Zwłaszcza w przypadku mięsa, które musi mieć zapewnione odpowiednie warunki termiczne, wilgotność, a także zabezpieczenie przed dostępem powietrza, bakterii itp. Wyjaśniamy, jakie są obowiązujące normy i przepisy, a także jakie są najlepsze skrzynki transportowe do mięsa i przetworów mięsnych. Jak zabezpieczyć żywność podczas transportu?

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

O naszej kondycji i samopoczuciu w dużej mierze decyduje to, co spożywamy. Organizm człowieka w każdym wieku ma nieco inne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze. Inne posiłki przygotowujemy dla małych dzieci, młodzieży, osób dorosłych czy wreszcie dla seniorów. Jednym z produktów, który odpowiada na potrzeby osób starszych jest chude mięso drobiowe. Drób, a szczególnie mięso z kurczaka jest lekkostrawne, delikatne w smaku, zawiera mało kwasów tłuszczowych nasyconych, dużo pełnowartościowego białka, witamin i mikroelementów.

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Może się wydawać, że w dobie doskonale zapatrzonych we wszelkie produkty sklepów spożywczych własnoręczne wykonywanie wyrobów nie ma żadnego sensu. Jest jednak dokładnie odwrotnie. Jakość sprzedawanej w sklepach żywności zwykle pozostawia wiele do życzenia, zwłaszcza jeśli chodzi o wędliny, gdyż są one wręcz naszpikowane chemicznymi substancjami konserwującymi, zaś wysokiej jakości produkty są na tyle kosztowne, że nie każdy może sobie na nie pozwolić. Warto zatem zastanowić się nad zaopatrzeniem się w domową wędzarnię, może się bowiem okazać, że jest to wspaniałe rozwiązanie powyższego problemu.

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Warto wiedzieć, że mięso wieprzowe miało w swojej historii różną sławę. W dawnym okresie, około XX wieku, wieprzowina nie była uważana za bezpieczną i jeśli ktoś nie potrafił przygotować tego mięsa – ludzie obawiali się przed jego spożyciem. Ale teraz, hodowla świń odbywa się w bezpieczny sposób, dzięki czemu mięso wieprzowe może być spożywane już po ogrzaniu go wewnętrznym ciepłem o wysokości około 160 stopni Celsjusza. Jeśli soki z mięsa są różowe, to jest sygnał odpowiednio przygotowanego mięsa wieprzowego – każdy przepis na kotlet wieprzowy opiera się o tę zasadę.

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Co warto jeść w zimie?Za oknem mróz i niskie temperatury - napływają alarmujące dane o śliskich drogach, a także przypadkach zamarznięcia.

Jednak nawet w ciężkich warunkach pogodowych musimy pracować, uczyć się i normalnie żyć. Czy można dzięki odpowiedniej diecie przygotować ludzki organizm do walki z zimnem.

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Pasztety są obecne na naszych polskich stołach już od kilku stuleci. Chociaż przygotowywano je już w Starożytnym Rzymie, to nasze, choć wydają się zupełnie polskie, przywędrowały z Francji. Można powiedzieć, że jedzenie pasztetu jest więc prawdziwie francuskim zwyczajem. Specjalnie szkoleni pasztetnicy przybywali z Francji na dwory królewskie wielu europejskich państw. Dlaczego lubimy pasztety? Jak wybrać pasztet dobrej jakości?

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Monotematyczność w kuchni z pewnością nie prowadzi do niczego dobrego. Jedząc po raz kolejny potrawę przyrządzoną w dokładnie taki sam sposób, zaczynamy odczuwać pewien niedosyt. W końcu nasze kubki smakowe chciałyby poznać coś nowego. W przypadku kurczaka możemy wspomóc się wieloma przepisami, które brzmią naprawdę zachęcająco.

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Wielu osobom dieta kojarzy się bardzo źle - wydaje im się, że to ciągłe wyrzeczenia w kwestii odżywiania, ciągłe uczucie głodu i generalnie ciągłe niezadowolenie. Tymczasem dobrze dopasowana dieta jest smaczna i urozmaicona! Nie trzeba rezygnować ze wszystkich ulubionych przekąsek. Idealnym tego przykładem są chociażby kabanosy.

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Bardzo popularne ostatnimi czasy słowo „gluten” może wprowadzić zamęt w jadłospisie wielu miłośników świadomego odżywiania. Jednak czy każdy bez wyjątku powinien wykluczyć produkty mączne z codziennej diety? Czym tak naprawdę jest gluten oraz jaki wywiera wpływ na kondycję naszego organizmu? Odpowiedzi na te pytania pozwolą nam wprowadzić równowagę do codziennej diety, poprawiając zarówno stan naszego zdrowia, jak i samopoczucie.

 

Mączne problemy

Gluten to nic innego jak połączenie dwóch białek roślinnych – gluteniny oraz gliadyny. Głównym jego źródłem są zboża, takie jak pszenica, żyto i jęczmień.

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

W trakcie celebrowania posiłków, szczególnie tych wyjątkowych, jak weekendowe śniadania często marzymy o wędlinach, takich jak dawniej… Pełnych smaku, aromatu, doskonale przyprawionych, cieszących oko i zachwycających podniebienie. Ponad wszystko zależy nam również na najwyższej jakości produktów i zdrowym ich przygotowaniu. Dla wszystkich ceniących domowe, pyszne wędliny firma Hańderek przygotowała nowe UPIECZONE produkty wędliniarskie.

 

Przygotowanie domowych wędlin nie jest łatwe, szczególnie jeśli chcemy zachować ich soczystość. Dodatkowo ich domowa produkcja wiąże się ze znajomością mięs, procesów wytwórczych i temperatur ich pieczenia. Musimy również zaufać nieznanym dostawcom półproduktów i z pewnością poświecić wiele czasu i uwagi mięsiwie zamkniętemu w piekarniku. Często na wykonanie własnych wędlin decydujemy się w przededniu rodzinnych uroczystości lub świąt. Co w natłoku innych obowiązków kończy się dość niefortunnie – zbyt wypieczoną i niesmaczną wędliną. Jak oszczędzić sobie kuchennych rozczarowań? Jak „nie zwariować” przed ladą działu mięsnego i nakarmić rodzinę pysznym UPIECZONYM mięsem? – najlepiej pozostawić kwestię wyrobu wędlin specjalistom i zaufać nowej grupie wędlin firm Hańderek.

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Rosnące wymagania konsumentów dotyczące wartości zdrowotnej żywności sprawiają, że ekologiczna produkcja wołowiny ma coraz większe znaczenie. Chów bydła w warunkach zbliżonych do naturalnych ogranicza zagrożenia związane z intensywną produkcją rolniczą w gospodarstwach towarowych.

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Nadchodzące Święta Wielkiej Nocy, to czas biesiadowania przy suto zastawionym stole. Naturalnie wędzone wędliny, zawierające tylko

mięso, to rarytasy którymi pragniemy ugościć naszych bliskich. Jak w gąszczu półek i mnogości dostępnych produktów odnaleźć te najsmaczniejsze, przypominające nam smaki i aromaty z dzieciństwa? Nasz poradnik podpowiada, jak szybko i skutecznie ocenić jakość oferowanych nam wędlin.

Śniadanie Wielkanocne, to posiłek podawany dość późno w niedzielne przedpołudnie. Jego menu jest bardzo bogate. Niezmiennie jednak obok żuru, czy białego barszczu i jaj najważniejsze są wędliny.  Dodajemy je do białych zup lub po prostu zjadamy z chrzanem i ćwikłą. Skoro wędliny są aż tak ważne powinniśmy wybierać je świadomie z dużą dozą podejrzliwości. Przy ich wyborze bądźmy bardziej dociekliwy, czytajmy etykiety i pytajmy sprzedawców.  Pamiętajmy, że nie każdy produkt wędliniarski, to wędlina najwyższej jakości.

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Znakomite produkty z założenia bronią się same, głównie swoim smakiem. Często jednak trudno pyszne wędliny odnaleźć w gąszczu sklepowych półek. Między innymi z tego też powodu, aby móc szybko lokalizować zdrowe, smaczne i rodzime wyroby powstał program „Doceń polskie”. Czerwono-biały znak „Doceń polskie”, szczególnie z hasłem TOP PRODUKT, to gwarancja wyselekcjonowanych, pieczołowicie przygotowanych wędlin, które wytwarzane są zgodnie z dawnymi recepturami z najwartościowszych mięs z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Kolejna edycja programu „Doceń polskie” wyłowiła z setek zgłoszonych produktów, te które wyróżniają się najwyższą jakością, tradycyjnym wykonaniem i „polskim smakiem”. W kategorii wędliny dwukrotnie mianem TOP Produkt wyróżniono wędliny marki Hańderek. Te wyśmienite rarytasy zyskały znak potwierdzający ich elitarną jakość, dzięki godłu z pewnością dostrzeże je i obdarzy zaufaniem większa liczba osób.

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Większość społeczeństwa niestety nie ma pojęcia o odpowiednim wyborze mięsa, a to dostępne na rynku nie zawsze jest właściwie przygotowywane. Przez wybór złego mięsa – niskiej jakości czy po prostu zepsutego – obniżamy poziom serwowanych potraw, które trafiają na stoły. Jak więc wybrać mięso najlepszej jakości? Czym sugerować się przy jego wyborze? Oto kilka wskazówek.

 

Punkt sprzedaży mięsa

Postaw na sklepy, w których obsługa ma faktyczną wiedzę na temat sprzedawanych wyrobów i doradzi w wyborze najlepszej sztuki mięsa. Najlepiej jeśli mięso nabywamy w sklepach przyzakładowych – do nich mięso trafia bezpośrednio z zakładu produkcyjnego i nie ma możliwości, by było nieświeże.

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

pierogi z mięsem - jawoPierogi z mięsem to chyba jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych dań w naszym kraju. Zna je każdy i zapewne nie istnieje tradycyjna polska restauracja, w menu której brakowałoby tego znanego i niezwykle smacznego dania. Niestety, brak czasu, codzienne obowiązki lub po prostu niedostatek umiejętności kulinarnych czasami skutecznie zniechęcają do przygotowywania tego energetycznego dania w domu.

Niepotrzebnie. Fani tradycyjnej polskiej kuchni nie muszą rezygnować z pierogów. W sklepach znaleźć można wiele mrożonych dań gotowych, warto jednak wybierać te, które wyrabiane są ręcznie, jak np. pierogi firmy Jawo. Wtedy można mieć pewność, że będą one najwyższej jakości, a ich smak przypomni nam dania z kuchni naszych mam i babć.

Klasyczny smak pierogów z mięsem można też wzbogacić odrobiną pikanterii – Jawo proponuje pierogi z mięsem z sosem paprykowo – czosnkowym. Przygotowanie takiego dania zajmuje dosłownie parę chwil, a pierogi z mięsem zyskują w nim zupełnie nowy wymiar. Pierogi z mięsem Jawo z sosem paprykowo – czosnkowym to klasyka w nowym wydaniu i doskonały pomysł nie tylko na codzienne danie, ale też na eleganckie przyjęcia i bankiety.

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

nabór naukowców do prestiżowego Projektu „Zarządzanie Badaniami Sektora Produkcji Żywności”, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Działanie 4.2 „Rozwój kwalifikacji kadr systemy B + R, zarządzanie badaniami produkcji żywności, badanie żywności, zarzadzanie-badaniami.plPolskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego zaprasza pracowników naukowych do udziału w projekcie szkoleniowym „Zarządzanie Badaniami Sektora Produkcji Żywności”, współfinansowanym ze środków Unii Europejskiej – Europejskiego Funduszu Społecznego, w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Działanie 4.2 „Rozwój kwalifikacji kadr systemy B + R i wzrost świadomości roli nauki w rozwoju gospodarczym”.

 

Warto wziąć udział

Program szkolenia został dostosowany do aktualnych potrzeb sektora produkcji żywności. Podczas dwóch pięciodniowych zjazdów Uczestnicy i Uczestniczki Projektu poznają najlepsze europejskie praktyki w zakresie planowania projektów badawczych aplikacyjnych dostosowanych do potrzeb sektora produkcji żywności oraz zarządzania ich realizacją. Uczą się planowania i zarządzania projektem, a następnie  opracowują w grupach briefy projektów badawczych oraz ćwiczą zastosowanie narzędzi zarządzania projektami w praktyce.

 

Aktualnie prowadzony jest nabór Uczestników i Uczestniczek do II i III grupy szkoleniowej. Pierwszy zjazd II grupy odbędzie się w dniach 4-8 lutego 2013 r.

 

Wrażenia po zakończeniu I zjazdu szkoleniowego grupy I

W roku 2012 odbyły się dwa zjazdy pierwszej grupy szkoleniowej Projektu. W sierpniu, w Mrągowie, gośćmi specjalnymi szkolenia byli wybitni naukowcy i równocześnie kierownicy prestiżowych, międzynarodowych projektów badawczych: Prof. Nigel Scollan z walijskiego Uniwersytetu w Aberystwyth,  dr Declan Troy z irlandzkiego TEAGASC oraz Prof. Jean – Francois Hocquette, reprezentujący francuski instytut INRA.

 

W trakcie pierwszych czterech  dni szkolenia, prowadzonych przez ekspertów zagranicznych, oprócz prezentacji najlepszych praktyk poruszane zagadnienia obejmowały m.in.  proces inicjowania projektu i analizy rynku – badanie potrzeb biznesowych w projektach aplikacyjnych, kreowanie wpływów nauki na sektor produkcji żywności oraz innowacje w sektorze, proces doboru partnerów, transfer technologii,  proces planowania i budowania projektu, przygotowanie studium wykonalności, a także zarządzanie zakresem projektu, czasem i kontrolą jakości. Organizator zapewnił Uczestnikom i Uczestniczkom tłumaczenia symultaniczne podczas szkoleń prowadzonych w języku angielskim.

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

maszyn, urządzeń dla przemysłu drobiarskiego, USE POULTRY TECH, maszyny mięsneNowa firma na mapie używanych maszyn, urządzeń dla przemysłu drobiarskiego

Firma założona została w 2004 roku przez zespół osób z bogatym doświadczeniem zawodowym, które zbierali u największych producentów maszyn na świecie!

Przez kilka lat firma rozwinęła się na tyle, iż urządzenia i maszyny pochodzące z naszej firmy pracują z powodzeniem na całym świecie. Naszym głównym zadaniem jest dostarczenie urządzeń przemysłu drobiowego wysokiej jakości za rozsądną cenę - często o wartości na poziomie 50 % wartości maszyn nowych. Większość z nich wykonana jest z materiałów kwasoodpornych i stali nierdzewnej. Maszyny, które trafiają do naszej firmy są rozbierane na części pierwsze, co pozwala na dokładną diagnozę, które podzespoły uległy zużyciu po czym wymieniamy je na nowe. Często maszyna "używana" jest tylko z nazwy, gdyż z maszyny wyprodukowanej w 1999 lub 2004 jest tylko rama!

Czy nie warto zatem rozważyć zakupu takiego urządzenia?

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

komora wędzarnicza, wędzarnia, wędzarka automatyczna, wędzenie w sklepie, gdzie kupić komorę wędzarniczą parzelnicząWprowadziliśmy do sprzedaży nowy model komory wędzarniczej przeznaczonej głównie do wędzenia na salach sprzedażowych sklepów mięsnych i rybnych.

Komora KWG-50 naszej firmy jest automatycznym urządzeniem do wędzenia.

Sterownik MIKSTER IMAX500 z panelem dotykowy pozwala zaprogramować każdy proces.

Dzięki dużym szklanym drzwiom klienci mogą na własne oczy widzieć jak przebiega proces wędzenia produktów.

 

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Pasztety DROP z linii Omega – 3, dzięki zawartości składników, w postaci nienasyconych kwasów tłuszczowych, zyskały wyróżnienie Fundacja Rozwoju Kardiochirurgii im. Zbigniewa Religi.
Fundacja wyróżnia tylko te produkty i usługi, które stanowią element kontynuacji rozpoczętego przez Profesora dzieła, jakim jest rozwój medycyny w zakresie chorób serca i promowania zdrowego stylu życia.  Dlatego sygnuje tylko najwyższą jakość i docenia technologię wytwarzania oraz recepturę decydującą o prozdrowotnym charakterze produktów.

Dbaj o zdrowie

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

Gorsza jakość polskiego mięsa?, portal spożywczySpada jakość polskiego mięsa i wyrobów mięsnych, a co za tym idzie również ich sprzedaż. - Sama branża nawarzyła sobie tego piwa - uważa Tadeusz Wojciechowski, prezes Biura Promocji Jakości. Z kontroli przeprowadzonych przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wynika, że duża część produktów nie jest zgodna z deklarowaną jakością.

Wyniki kontroli pokazują, że w wielu produktach z mięsa czerwonego znajdują się niezadeklarowane na opakowaniu składniki. Producenci w opisie często zawyżają zawartość białka (23,6 proc.), a zaniżają zawartość wody (25,4 proc.) i tłuszczu (11 proc.).

Przykładowo w badaniu jakościowym kiełbasy tylko w IV kwartale ubiegłego roku Inspekcja zakwestionowała 1/3 badanych próbek.


- Zostaliśmy z takim mitem, że polska szynka jest najlepsza na świecie.

Wiadomości i Informacje - Mięso, Wędliny

pasztet warzywny z soczewicąPASZTET WARZYWNY Z SOCZEWICĄ BIO ekologicznej marki Primaeco, to nowa niezwykle delikatna propozycja, która z pewnością ucieszy fanów zdrowego odżywiania oraz miłośników kulinarnych nowinek.

W słoiczku z Warzywnym Pasztetem z Soczewicą BIO znajduje się prawdziwa moc wartości odżywczych, jakie kryją w sobie ziarna soczewicy, soi i innych dodatków. Soczewica zawiera dużo potasu, wapnia i magnezu oraz witamin z gr. B. Podobnie jak urozmaicające pasztet ziarno soi – dodatkowo przebogate w pełnowartościowe białko.

Szukaj w katalogu firm